Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: mała głębia ostrości <bardzo mała>

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pabianice

Domyślnie

wrzucam na luz poprostu będę omijał takie foty Selekcja naturalna.
    A przyzać muszę że niektóre fotografie na galerii robią wrażenie.

Napisał przemko216
    cytuję"Inna kwestia, że nie wiesz jakie było przesłanie autora zdjęcia i co było jego obiektem, więc skąd te wyroki?"
    Broń panie mnie przed takimi wyrokami ,poprostu zadaję sobie pytanie co ma mi pokazac obraz ze wspomnianym dzieckiem kiedy w kadrze całej twarzy widze wyraźnie tylko jedno oko a drugie wraz z uchem jest cały w przesadzonym bokeh lub jak wspomnialem widze liść a raczej wycinek reszta zlewa się z lasem ?

Nie widziałem zdjęć, nie skomentuję zatem.

niestety nie wrzucę linków i nie powiem które zdęcia tak bardzo rażą moje zmysły bo by był lincz na demną he he w biały dzień.

pomimo wszystko ja tak nie twierdzę
    aj spokój, 95% naszej galerii to nadaje się co najwyżej na naszą klasę. Powiedziałbym raczej, że są tam osoby które rokują na dobre zdjęcia, ale tych dobrych to tam jak na lekarstwo. Ja mówałem o najlepszych, czyli jakiś HCB, EE, AA i tacy tam.

aby jeszcze większość zrzucała pliki z exkifem to byłby raj

ps nie mam żadnych cytuj ani quote

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

ps nie mam żadnych cytuj ani quote
    Prawy dolny róg każdego posta.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemko216 Zobacz posta
    Lecz szlag mnie trafia jak kolega pokazuje mi z dumą fotkę dla staysfakcji powiem że nie robiona canonem i widzę monetę 1groszową ślicznie oświetloną lecz to co widzę to 2 milimetry ostrego obrazu.reszta bokeh.
    Hmmm, no to proponuje Ci, spróbuj zrobić ładnie zdjęcie makro monety 1-groszowej tak, aby cała była w GO. Powodzenia, daj znać jak Ci poszło...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jasne szkła kosztują jak jasna cholera i jak już ktoś kupi takie jasne szkło to nie po to żeby robić fotki na f8. Jak się ma używalne f1,4 to się na nim robi, nieważne że jedno oko ostre a drugie, ważne że na f1,4 zrobione (większość nie ma f1,4 więc jakoś trzeba się wyróżnić z tłumu ) Druga sprawa to powtarzane m.in. na tym forum hasło "lampa to zło, wysokie ISO otwarty obiektyw i światło zastane to dobro". No i robi się na pełnej dziurze bo światła jak na lekarstwo a lampą błysnąć to profanacja fotografii.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Od razu profanacja, ja tam dużo bardziej wole światełko zastane niż sztuczne. Mam tanie stałeczki bo je po prostu polubiłem. Ale to nie znaczy że używam ich max otwartych. Zazwyczaj przymykam lekko wówczas obrazek się poprawia ale też jak chce przymykam do f8.

A to co mówi przemko216 że jedno oko jest ostre a drugie nie bywa irytujące jak jest nie ostre oko te które trzeba, już lepiej było by oba złapać w GO. No ale to przeginanie, to samo tyczy się UWA sporo ludzi nadużywa ultra szerokiego kąta wykrzywiając wszystko co złapią. Po prostu trzeba mieć umiar we wszystkim.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To jest wyleczalne, zarówno z papierowych GO na każdym zdjęciu jak i z nadużywania ultra szerokiego kąta się wyrasta :-)

No chyba że kos chce być gwiazdą plfoto czy innego tego typu portalu, wówczas musi nadążać za wszystkimi nowymi trendami ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez retter Zobacz posta
    Od razu profanacja, ja tam dużo bardziej wole światełko zastane niż sztuczne.
    W innym wątku piszesz, że jeszcze nie masz lampy (i że zaczyna Ci jej brakować) to skąd wiesz co bardziej lubisz?

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    W innym wątku piszesz, że jeszcze nie masz lampy (i że zaczyna Ci jej brakować) to skąd wiesz co bardziej lubisz?
    To że nie mam nie znaczy że nie używałem, nie widzę efektów. Owszem rozsądnie użyta lampa nie krzyczy zostałam odpalona!! ale ładnie dopełnia już zastane naturalne światełko. Czy to z zooma czy stałki.

Bo wole obrazek ze stałki niż dopalane lampą. Inne światło inny klimat. Raczej ciągnie mnie do miejsc taki jak ciemne kapliczki, cierkiewki, opuszczone starsze chatki gdzie lampa jest nie wskazana a wręcz zabroniona. Boli brak iso 6400 no ale cóż nie wszystko od razu.

Wracając do wątku są sytuacje tematy gdzie mała GO jest pożądana i gdzie nie jest. Podobnie z UWA.

Autorowi przekornie polecam pożyczyć kupić coś jasnego i samemu spróbować, aby się nie okazało że się spodobało samemu

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przy złych warunkach oświetleniowych warto lekko dopełnić cienie lampą, ale bez przesady.

A GO zależy od zdjęcia, w niektórych pasuje jak największa, w innych nie. Zwykle wolę robić na większej, ale jeśli mam do wyboru f/2,8 na ISO 800, a f/5,6 na 3200, to wybieram to pierwsze

No i nie raz zdarza mi się domykać szkło 1,2 do f/11, czy nawet 16, co niektórzy tutaj pewnie określą idiotyzmem, bo rozdzielczość szkła coś tam, coś tam
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    No i nie raz zdarza mi się domykać szkło 1,2 do f/11, czy nawet 16, co niektórzy tutaj pewnie określą idiotyzmem, bo rozdzielczość szkła coś tam, coś tam
    Eee, ironizujesz. Jeśli to L 1,2 to zapłaciłeś właśnie za to żeby gwizdać na rozdzielczość, która na f16 nie spada poniżej tego co może dać kit w porywach przy najbardziej optymalnych ustawieniach.
    Wydaje mi się, że porywając się z kitopodobnymi obiektywami na format np. A3 z założeniem że włosy mają się nie lepić to albo trzeba zmienić obiektyw albo przymykać go tak żeby nie robił z matrycy ~12Mpix obrazka wyglądającego jak 6Mpix szopowane do 12Mpix.
    Fajnie że mnie najczęściej zadowala postprocesowe 0,3 Mpix
    Co kto lubi, czasem co kto musi...Jak dybię na minirobala i przymykam na max to wartością dodaną jest diagnoza czystości matrycy

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów