Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: mała głębia ostrości <bardzo mała>

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pabianice

Domyślnie mała głębia ostrości <bardzo mała>

Byc może zostanę zjechany ale nie daje mi to spokoju...
    otóż dotychczas fotografowałem analogiem od 1995-2006 a kompaktem dla niektorych małpką canonem s3is 2006-2010
    i nigdy ale to przenigdy nie spotkałem się z takim trendem aby ustawiac tak bardzo małą głębię ostrości .Czy to jakś nowa moda aby
    liśc w zbliżeniu pokazany był w 1/3 lub mniej a buzia dziecka u którego widzę tylko jedno wyraźne oko a drugie rozpłynięte w niesamowitym bokeh"u no ręce opadają .Czy to komuś się podoba?
    Zawsze nawet na takiej małpce starałem się ustawić rozmydlenie tła <tak tak nie śmiać się nawet nie wiedziałem że tak to się nazywa :bokeh" ale nigdy na obiekt który właśnie staram się uchwycić.
    Chyba nie zostanę zbanowany za taki tok rozumowania?
    pozdrawiam przemek

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemko216 Zobacz posta
    i nigdy ale to przenigdy nie spotkałem się z takim trendem aby ustawiac tak bardzo małą głębię ostrości .
    Widocznie poza fotografowaniem nie interesowałeś się jako taką fotografią. Polecam poogladać prace najlepszych w różnych dziedzinych, aby zobaczyć, że trendy są różne i różniaste.

Czy to komuś się podoba?
    Zapewne istnieją takie osoby. Tak samo jak osoby, którym to się nie podoba. Gusta i guściki.

Zawsze nawet na takiej małpce starałem się ustawić rozmydlenie tła <tak tak nie śmiać się nawet nie wiedziałem że tak to się nazywa :bokeh" ale nigdy na obiekt który właśnie staram się uchwycić.
    No cóż, skoro nie znałeś określenia bokeh to rzeczywiście przez ostatnie 15 lat nie interesowałeś się inną fotografią jak swoją. Wolno i tak. Inna kwestia, że nie wiesz jakie było przesłanie autora zdjęcia i co było jego obiektem, więc skąd te wyroki?

Nie sądzę. Przecież chodzi o to, żeby robić zdjęcia takie jakie się samemu sobie podobają. Lubisz domykać obiektyw to domykaj. Nie widzę w tym żadnego problemu!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Za rozumowanie się nie banuje A z tą milimetrową GO to rzecz gustu i faktycznie trochę moda. Nie trzeba koniecznie iść tym tropem.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

...Czy to jakś nowa moda aby
    liśc w zbliżeniu pokazany był w 1/3 lub mniej a buzia dziecka u którego widzę tylko jedno wyraźne oko a drugie rozpłynięte w niesamowitym bokeh"u no ręce opadają .Czy to komuś się podoba?...
    Przemko, to jest wszystko rzecz gustu.
    Jeden będzie się zachwycał jak "dziełem sztuki" natomiast inny uzna to za typowy "gniot".

IMHO jest to efekt "mody" na super jasne szkiełka, lecz nie każdy używa ich z rozsądkiem.
    Część myśli że mając jasny słoik wszystko trzeba "tłuc" z bardzo małą GO,
    no bo do czego innego może służyć tak jasny obiektyw

A w sieci jest szczególny wysyp takich "dzieł sztuki" - eksperymentów z małą GO,
    i każdemu "miszczowi" wydaje się, że to jego "dzieło" jest na tyle godne uwagi, by je umieścić on-line.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pabianice

Domyślnie

jak tu kogoś zacytować?
    cytuję "Polecam poogladać prace najlepszych w różnych dziedzinych, aby zobaczyć, że trendy są różne i różniaste."

Oglądałem niektóre fotki z naszej galerii sa poprostu ... wypasione.

cytuję"No cóż, skoro nie znałeś określenia bokeh to rzeczywiście przez ostatnie 15 lat nie interesowałeś się inną fotografią jak swoją."
    Tak przyznaję że zawsze staralem się robić dobre fotografie w następnej kolejności niezłe ujęcia , a często zdażało mi sie pstrykac fotki. Ale ale odkąd kupiłem lustro coś sie zaczęło....Dlatego tu jestem

cytuję"Inna kwestia, że nie wiesz jakie było przesłanie autora zdjęcia i co było jego obiektem, więc skąd te wyroki?"
    Broń panie mnie przed takimi wyrokami ,poprostu zadaję sobie pytanie co ma mi pokazac obraz ze wspomnianym dzieckiem kiedy w kadrze całej twarzy widze wyraźnie tylko jedno oko a drugie wraz z uchem jest cały w przesadzonym bokeh lub jak wspomnialem widze liść a raczej wycinek reszta zlewa się z lasem ?
    Rozumiem moda.powiecie :miał małpkę nie wie co mówi,ok zgodze się z tym dopiero się uczę lustra lecz ten kto miał w miare zaawansowany kompakt ten wie ile się trzeba namęczyć naiprowizować aby zrobić dobe zdjęcie portretowe.małpką.
    tak tak miałem tam podgląd głebi kto ma taką hybrydę ten wie o co chodzi.
    Lecz szlag mnie trafia jak kolega pokazuje mi z dumą fotkę dla staysfakcji powiem że nie robiona canonem i widzę monetę 1groszową ślicznie oświetloną lecz to co widzę to 2 milimetry ostrego obrazu.reszta bokeh.
    ja na pewno nie pójdę tym tropem .I dzięki Kolaj za zrozumienie

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

Zależy od tego, co chce się uzyskać i od, oczywiście, gustu. Ja osobiście bardzo lubię małą głębię ostrości. Nadaje takiej plastyczności i,szczególnie w portretach, pomaga zwrócić uwagę na istotne szczegóły,a inne detale mogą się przyjemnie i czasem tajemniczo rozmywać.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    pabianice

Domyślnie

IMHO jest to efekt "mody" na super jasne szkiełka, lecz nie każdy używa ich z rozsądkiem.
    ja strzelałem foty na analogu to 7 razy się zastanawiałem czy kadr dobry i czy czas aby nie za duży a teraz ....podgląd i cyk myk

Domyślnie

jak tu kogoś zacytować?
    na dole z prawej strony posta masz guzik QUOTE

cytuję "Polecam poogladać prace najlepszych w różnych dziedzinych, aby zobaczyć, że trendy są różne i różniaste."

Oglądałem niektóre fotki z naszej galerii sa poprostu ... wypasione.
    Daj spokój, 95% naszej galerii to nadaje się co najwyżej na naszą klasę. Powiedziałbym raczej, że są tam osoby które rokują na dobre zdjęcia, ale tych dobrych to tam jak na lekarstwo. Ja mówałem o najlepszych, czyli jakiś HCB, EE, AA i tacy tam.

cytuję"Inna kwestia, że nie wiesz jakie było przesłanie autora zdjęcia i co było jego obiektem, więc skąd te wyroki?"
    Broń panie mnie przed takimi wyrokami ,poprostu zadaję sobie pytanie co ma mi pokazac obraz ze wspomnianym dzieckiem kiedy w kadrze całej twarzy widze wyraźnie tylko jedno oko a drugie wraz z uchem jest cały w przesadzonym bokeh lub jak wspomnialem widze liść a raczej wycinek reszta zlewa się z lasem ?
    Nie widziałem zdjęć, nie skomentuję zatem.

Rozumiem moda.powiecie :miał małpkę nie wie co mówi,ok zgodze się z tym dopiero się uczę lustra lecz ten kto miał w miare zaawansowany kompakt ten wie ile się trzeba namęczyć naiprowizować aby zrobić dobe zdjęcie portretowe.małpką.
    tak tak miałem tam podgląd głebi kto ma taką hybrydę ten wie o co chodzi.
    Lecz szlag mnie trafia jak kolega pokazuje mi z dumą fotkę dla staysfakcji powiem że nie robiona canonem i widzę monetę 1groszową ślicznie oświetloną lecz to co widzę to 2 milimetry ostrego obrazu.reszta bokeh.
    ja na pewno nie pójdę tym tropem .I dzięki Kolaj za zrozumienie
    Żadna moda. To było, jest i będzie. Od dziesiątek lat. Moda raczej trwa trochę krócej. Chyba, że modą jest cała fotografia od kiedy powstała.
    Rób zdjęcia takie jak lubisz i się nie przejmuj.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    na dole z prawej strony posta masz guzik QUOTE
    Miało być cytuj a nie quote
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 30-12-2010 o 23:21 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

ja strzelałem foty na analogu to 7 razy się zastanawiałem czy kadr dobry i czy czas aby nie za duży a teraz ....podgląd i cyk myk
    Po prost wrzuć na luz - więcej dystansu.
    Takie czasy, że każdy ma "swoje miejsce" w sieci i może publikować co mu się rzewnie podoba :wink:

Tyle że nikt nie zmusza do oglądania... jak coś mi nie pasi - idę dalej.
    Selekcja naturalna.

P.S. Potrenuj trochę edycję i cytowanie - wbrew pozorom to proste :wink:

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

No z edycją może być problem ;-)

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów