Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: [przetnijczerwony] strzały canonem powershot sx10 IS

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

Kemyszek, dzięks

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Nowicjusze mają ten przywilej że mogą fotki sknocić.
    A niektórym się wydaje że skoro są "nie nowicjuszem" to mogą rzucać oklepane teksty z których nic nie wynika typu "doucz się", "poczytaj o kompozycji" itd...
    Wracając do zdjęć zamieszczonych przez ciebie, podzielę się zupełnie subiektywnym odczuciem:
    1 denerwuje kreska u góry, ja bym zrobił fotkę centralnie
    2 żaba tylko udaje że ją widać, może by ją jakoś "uwypuklić"?
    3 cokolwiek to jest po lewej stronie kojarzy mi się z jakimś ciastem a co ma symbolizować ta postać?
    4 spoko
    5 nieostre sylwetki. może trochę przekombinowane
    6 jak najbardziej spoko
    7 nieostre, z resztą nie wiem co ma tak na prawdę przedstawiać
    8 ciekawe
    9 ciekawy pomysł, na początku myślałem że to jakiś bąbelek na środku
    10 podoba mi się kolorek
    11 nijakie
    12, 14 blade, nieostre jakieś nie za bardzo moim zdaniem
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Mi zdjęcia podobają się. Autorka szuka własnego spojrzenia, własnej drogi. Na czytanie książek będzie jeszcze czas.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Mi zdjęcia podobają się. Autorka szuka własnego spojrzenia, własnej drogi. Na czytanie książek będzie jeszcze czas.
    Correcto mundo
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Sergiusz, zapomniałeś o emotikonie???

"Autorka szuka własnego spojrzenia, własnej drogi."
    A jak już znajdzie tę drogę,to jak będzie wyglądała np. fot. 7? Albo 12 czy 14?
    Kurcze, gdyby wszystkie zdjęcia były w jakiś charakterystyczny sposób obrobione, kadrowane czy w jakoś "zmanierowane" przez autora, to można by mówić o szukaniu drogi.
    Zdjęcia kiepsko kadrowane - np. 4 - maksymalnie centralnie; chyba, że chodziło o pokazanie kupy z PD.
    5 - zmasakrowana obróbką
    8 - kawałek pnia - nieciekawy kadr, przepały, próba płytkiej GO?

Retter wyjechał z książkami - trochę racji miał, ale ja bym to ujął inaczej. Zaplanuj sobie kadr, zrób kilka-naście-dziesiąt prób i pokaż trzy Twoim zdaniem najlepsze. I jednocześnie czytaj i oglądaj prace innych.
    Powodzenia życzę.
    CanOn Can'tOff

przetnijczerwony
    Guest

Domyślnie

napisałeś: "Kurcze, gdyby wszystkie zdjęcia były w jakiś charakterystyczny sposób obrobione, kadrowane czy w jakoś "zmanierowane" przez autora, to można by mówić o szukaniu drogi."

pewnie znasz ten PRLowski kawał o króliku uciekającym przez zieloną granicę z ZSRR ? ... " (...) jak im udowodnię, że nie jestem (jestem) wielbłądem - tu czytaj: zmanierowany"

Napisałeś: "5 - zmasakrowana obróbką"

Zrobiłam to celowo żeby kadr wyglądał jak ze starego kolorowanego westernu ( pewnie wiesz, że wiele starych czarno-białych filmów pokolorowano, jeżeli nie kojarzysz westernów, to może chociaż "Przeminęło z wiatrem" ) zdjęcia z tych filmów charakteryzują się dwiema cechami - nienaturalnie intensywnym nasyceniem i ziarnem. Cóż, przesłanie jak widać nieczytelne ... albo odbiorca nieczytaty
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez trothlik Zobacz posta
    Nowicjusze mają ten przywilej że mogą fotki sknocić.
    A niektórym się wydaje że skoro są "nie nowicjuszem" to mogą rzucać oklepane teksty z których nic nie wynika typu "doucz się", "poczytaj o kompozycji" itd...
    Wracając do zdjęć zamieszczonych przez ciebie, podzielę się zupełnie subiektywnym odczuciem:
    1 denerwuje kreska u góry, ja bym zrobił fotkę centralnie
    2 żaba tylko udaje że ją widać, może by ją jakoś "uwypuklić"?
    3 cokolwiek to jest po lewej stronie kojarzy mi się z jakimś ciastem a co ma symbolizować ta postać?
    4 spoko
    5 nieostre sylwetki. może trochę przekombinowane
    6 jak najbardziej spoko
    7 nieostre, z resztą nie wiem co ma tak na prawdę przedstawiać
    8 ciekawe
    9 ciekawy pomysł, na początku myślałem że to jakiś bąbelek na środku
    10 podoba mi się kolorek
    11 nijakie
    12, 14 blade, nieostre jakieś nie za bardzo moim zdaniem
    thanx 4 attention

ad 1) mam wersję centralnie, ale było nudne, bez sznurka wygląda za to jak na jednolitym czarnym tle
    ad 2) już jest po kosmetyce, wcześniej była jeszcze większa ninja Jak ją bardziej pojechać w krzywych robi "awangardowa"
    ad 3) Ciasto to piasek podmywany przez fale - położyłam aparat na piasku i z żabiej perspektywy zrobiłam te "wrąbki" - chodziło mi o to, żeby wyglądały jak bardzo duży klif, a postać jak olbrzym idący brzegiem. W rzeczywistości sięgały do kostki.
    ad 10) Kadr jest nieudany, ale chodziło mi o to, żeby sfotografować długie cienie zygzaków na piasku i tę kłodę, która oświetlona zachodzącym słońcem miała niesamowity kolor. Aparat oczywiście wychłodził te kolory i próbowałam odtworzyć je w PS i być może za mocno podkręciłam. Na żywo wyglądała bajkowo, i niestety tylko przez chwilkę - zanim przeładowałam gnata zaszło słońce ;/
    ad 12, 14. Ten sx10 ma zoom cyfrowy i razem daje to zbliżenie x80 - zauważyłam że można dzięki temu osiągnąć ciekawe efekty: obraz jest ziarnisty, kolory wyblakłe i sylwetki niewyraźnie, na dodatek proporcje między przedmiotami są zaburzone. Np 12: piasek, woda piasek, zdecydowanie za duże jak na otoczenie sylwetki ludzi i jakieś badyle których w rzeczywistości tam nie było, tylko aparat je zobaczył bo się ich obraz odbił w gorącym powietrzu jak w lustrze.

Thanks for cooperation i za uwagi
    Ostatnio edytowane przez przetnijczerwony ; 02-01-2011 o 18:24 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ludzie psy wieszają, a ja uważam, że nie jest źle.

1. Dobre ujęcie, choć nie bardzo wiadomo, dlaczego umieszczone zostało w galerii krajobraz/podróże
    2. Podoba mi się żaba i fakt, że właśnie nie została wyodrębniona z tła
    3. To już niestety nie za bardzo - szaro, buro i nieciekawie
    4. Nie jestem fanem zdjęć ptaszków, kotków i innych, więc nie mi się wypowiadać
    5. Ostro pojechane z obróbką. Widziałbym ten kadr w klimacie jakiejś Holgi - wtedy obróbka nie byłaby potrzebna, a zdjęcie miałoby urok, którego przypuszczam autorka szukała
    6. Trochę za ciemny dół i przepalone słońce. Kłania się filtr
    7. Przykład fatalnego zooma, straszliwy szum
    8. Zabawa z GO, nie porusza mnie, choć zdjęcie raczej poprawne
    9. Dobre kolory, dobra kompozycja, obok żaby najlepsze dwa kadry
    10. Szkoda, że nie uchwyciłaś całego cienia po lewej stronie. Gdyby był kompletny, zdjęcie byłoby dobre
    11. Źle. Zdjęcie o niczym i wyblakłe kolory. Kompletnie nieudane
    12. Zdjęcie psuje to czarne cuś na dole i jakość zooma. Na to pierwsze dało się zaradzić.
    14. Znów - zoom. Choć zdjęcie nienajgorsze. Zaczekałbym, aż para ustawi się bokiem lub samemu postarał się znaleźć taki kąt widzenia, gdzie widoczne byłyby obie postacie.

pozdrawiam!

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów