czytałem coś.A co polecisz?
czytałem coś.A co polecisz?
Swiatlo to wszystko. Nie wiem jak bardzo tego nie dopilnowales lub jak bardzo dales poniesc sie fantazji w obrobce. Moze wstaw jedno zdjecie 800x533 prosto z puszki?
Kaloryfery pozaslaniac, ale na etapie sesji. Czy to modelka, zaslonka, czy fotelem.
Niestety w pospiechu pozniej takie "zeberka" potrafia zabic klimat.
Pani gospodyni dziwnie na Ciebie patrzyla? To znaczy co? Wszedles tam z ulicy z modelka i powiedziales ze pstrykniesz kilka zdjec? Nie szukaj winnych
No i bardzo dobrze, do przodu! Szukanie wlasnych kolorow i stylu trwa czasami latami, ale im wczesniej zaczniesz tym szybciej do nich w koncu dojdziesz
Jak mozesz - podeslij mi raw'a z czworki - chetnie zerkne co mozna z tym zrobic.
Ok. Spróbuje wykonać sesję jeszcze raz robić mniej zdjęć a dokładniej dobierać światło. Tak sobie myślałem,że zamiast softbox'ów będę może obijał światło od czegoś.. Jakoś postaram się zadbać nad estetyką.. zdjęć. Oczywiście nowe prace pokaże. Tylko nie wiem kiedy. Jakąś fotkę prosto z puszki hm.
8
Mogę również inną.
Rawa już wysyłam![]()
Ostatnio edytowane przez Parteq ; 02-01-2011 o 19:48 Powód: brak nr zdjecia
Na ostatnim, bardzo nieładnie ucięta ręka, wygląda to bardzo niefajnie.
Jeśli już masz lampy studyjne to musisz dużo, dużo pracować nad światłem, czyli nad ustawieniami lamp. Mogą być Ci pomocne choćby tutoriale na youtube, gdzie wytłumaczone są różne przykłady ustawień co, jak i dlaczego.
Tłumaczysz się odnośnie stosowania szerokiego kąta lub przeszkadzających śmieci w tle. To nie są sensowne argumenty, bo zawsze można coś wymyślić albo z czegoś zrezygnować. Zresztą i na szerokim można fajnie skadrować.
Generalnie musisz popracować nad światłem i kadrem... Czyli nad wszystkim... Stąd ta ostra krytyka poprzedników.
Konkretniej: Pamiętaj, że kobietę trzeba naprawdę dobrze oświetlić, nie może być takich ostrych cieni na twarzy. Można się faktycznie wspomóc blendą, ale to nie jest takie proste, jeśli nie panujesz bardzo dobrze choćby nad jedną lampą. Ponadto wydaje mi się, że jest w tym pokoju biały/jasny sufit. Wykorzystaj go, aby pozbyć się ciemnicy w tle. To jest banalny sposób i niezbyt efektowny, ale prosty w użyciu.
EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
www.magaczewski.blogspot.com
www.fotogaleria.magaczewski.pl
Nr 8..
No po tym co tu napisalem ja i inni wystawiasz dalej zdjecie z kaloryferem..
I na dodatek jeszcze jakims osmarkanym..
Z samej pozy mozna bylo poprawic lewa reke modelki - bo jest dziwnie ucieta.
Miales tez wystarczajaco duzo miejsca nad glowa zeby dac delikatnie w dol i "odzyskac" palce prawej reki.
Rawa dostalem, juz mam swoja wersje, choc nie ukrywam ze f11 to dla mnie jakas abstrakcja
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Moja "mniej zielona" wersja, w LR, ale nie prostowalem scian. I tak cera modelki to dalej jeszcze nie jest jest to. W kazdym razie nawiazujac do tego co pisalem - jest jasniej. I to swiatlo bylo na zdjeciu, ale przekombinowales z obrobka.
Ale to miało być zdjecie przykładowe z puszki więc chyba nie ma go po co komentować,że tam jest kaloryfer bo na zdjęciu na 1 stronie jest rozmytyto co Wy wszyscy tu napisaliscie. Nawet ta nie uzasadniona krytyka została przeze mnie wzięta sobie do serca. Tak f11 to był również bład lecz jak mówiłem zdjecia z lampami..:P tam był czas1/60. Więc musiałem podciągnać. Tak wiec.. Zmotywowałem się troche do pracy. Kadry kiepskie wiem. W domu pierwsza sesja. Staram się na tym pracować cały czas. Dlatego też od razu pierwsze zdjęcia wystawiam,zeby mieć jakiś wgląd w to
![]()
Zdjęcie,które przerobiłeś to chyba nie za wiele nad nim pracowałeś.:P Rozjaśniłeś i tyle. Próbowałem ja się pobawić troche tymi kolorami itd.. wiem wyszło zielono,ale takie początki:P
Dokladnie.
Tak jak napisalem - wg mnie te zdjecia ktore pokazales - sa za ciemne. Bylem ciekaw czy byly takie warunki, czy tak wyszlo, czy tak obrobiles.
Z tego zdjecia da sie wyciagnac duzo wiecej.
Wierz mi, mam spore zaleglosci z wlasnymi fotami zeby siedziec nad Twoja godzine
Jest tu jednak sporo magikow od PS'a na forum, moze im sie bedzie chcialo?
Aha Ok. Ale ogólnie chyba nie ma co czarować,bo chyba waszym zdaniem te zdjęcia raczej są kiepskie. Pod względem kadru itd. Jak uważacie? Już nie mówimy o obróbce.
Co polecam? Wątek z książkami przeczytać wybrać które cię interesują pomału kupić przeczytać.
Lub szukać poradników na google i forach foto. Ale i tak pewne książki które są polecane przez wiekszość są na tyle dobre że warto je mieć i przeczytać.
Z tego co widać przynajmniej umiesz słuchać, a nie wykłucasz się. Sam jeszcze się dużo uczę.
Jeśli to komplement to dzięki. Życzę sukcesów.
Czytałem książki Bryana Petersona. Nie polecamDużo o niczym. Mało konkretów.