Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
Wiesz, jak to juz ktos kiedys tu tlumaczyl na forum dosc obrazowo; ruch na drodze dla pojazdow jest tez jasno okreslony, jak bedziesz chcial pobawic sie w fantazje i wyznaczac wlasne zasady - to mozesz sobie bardzo latwo zrobic krzywde.
Ja to wszystko rozumiem ale wy mnie chyba nie.... Jest wiele ujęć zrobionych przez mistrzów fotografii gdzie te sztywne reguły zostały całkowicie pominięte a pomimo to zdjęcia wygladają świetnie..... przecież nikt nie powiedział że urąbę komuś głowę po środku szyi i na ukos...... ale nigdy nie stosuję się na siłę do wytyczonych reguł fakt że zawsze kadruję w mocnych punktach podczas robienia zdjęć z poziomu aparatu ale czasami odchodzę od tego podczas obróbki i to tyle w temacie....

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
Jezeli chciales zdjecie z pochylonym ojcem nad dzieckiem - to nie zawracaj kijem wisly tylko zrob takie zdjecie. Przewracanie zdjecia sprawia tylko dziwne wrazenie.. przewroconego zdjecia. Napewno zas nie jest "niepowtarzalne".
Chciałem zdjęcie z pochylonym ojcem nad dzieckiem i takie też zrobiłem co zresztą wyjaśniłem już wcześniej zdjęcie było zrobione w pionie i takie też zostało ja nie kombinuję ze zdjęciami tak by na siłę uzyskać jakiś chory cel.... bo wówczas ujęcia wyglądaja nienaturalnie zresztą właśnie próbowałem je obrócić do poziomu i nie zdziwił mnie fakt że tak też wygląda..... To seria kilku podobnych ujęć ktore idą do tryptyka....i wszystkie zapewniam były zrobione w pionie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
Oczy/oko w mocnym punkcie.
Nie ciąć w stawach.
Nie przycinać koniuszków (palców, kawałeczków łokci, czubeczk głowy).
Ciąć zdecydowanie - jak głowę to gdzieś w okolicy góry czoła nie czubka.
Zostawiać gdzieś miejsce z którejś strony, szczególnie ze strony w którą osoba jest zwrócona, by nie wyszło 'legitymacyjnie'.

Itd, itp, wszystko jest w książkach o fotografowaniu ludzi, portretów.
Tak masz rację jest wszystko to o czym piszecie ale głównie to o co mi chodziło to to że we wszystkim musi być zachowany umiar i zdjęcia musza wyglądać naturalnie i jak już ktoś wyżej powiedział cięcia powinny wyglądać na zamierzone by odbiorca wiedział że taki właśnie był zamiar fotografa....
A ogólnie myślę że każdy z nas jeśli jest zaangażowany w fotografię znaczy że ją kocha jeśli kocha to ogląda zdjęcia zwraca uwagę na ujęcia w magazynach itd... przez co poczucie smaku jeśli chodzi o kadrowanie samo z siebie przychodzi mu naturalnie i wie na co może sobie pozwolić....