Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Kadrowanie postaci - poprawne odcięcia

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar FOTONINJA

Domyślnie Kadrowanie postaci - poprawne odcięcia

Witam
    Mam pytanie pewnie zdawane wiele razy ale nie jako oddzielny temat a wewnątrz już trwających wątków mam mianowcie od kilku pięknych lat dylemat co do poprawnego przycinania lub kadrowania ciała człowieka ogólnie chodzi mi o zasady ciecia. Jak wiadomo każdy z nas ma swoje poczucie poprawnie wyglądającego zdjęcia natomiast czy to poczucie wystarcza ? wiele razy na forach słyszy się "zdjęcia ok ale kadrowanie do d..." Każdy wie i ma zakorzenioną zasadę złotego podziału wie co to są mocne punkty itd ale co gdy w grę wchodzą niekonwencjonalne metody przycinania fotografii ? jest jakaś reguła która przyjdzie nam z pomocą ?
    Byłbym wdzięczny za każde cenne wskazówki.....
    Pozdrawiam
    PS.
    Nie traktujcie mnie prosze jak laika tylko dlatego że jestem tutaj nowy.....
    Dzięki

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na szybko? : nie tnij na wysokości stawów.
    Na wolno, ale skutecznie?: google albo księgarnia albo kurs u profesjonalisty
    pozdrówka
    regulamin pkt 8

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTONINJA Zobacz posta
    [...]
    Każdy wie i ma zakorzenioną zasadę złotego podziału wie co to są mocne punkty itd ale co gdy w grę wchodzą niekonwencjonalne metody przycinania fotografii ? jest jakaś reguła która przyjdzie nam z pomocą ?
    Byłbym wdzięczny za każde cenne wskazówki.....
    [...]
    Bede wdzieczny za jakies przyklady - wtedy mozna konkretnie pogadac.
    Bez tego to bedzie kolejny watek tasiemiec z masa teoretycznych propozycji.

Domyślnie

Musiał bym wkleić setki zdjęć co do których się wacham le np to:

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Musiał bym wkleić setki zdjęć co do których się wacham le np to:

Nie wiem czy tak chciales, ale pierwsze co bym zrobil to obrocil to zdjecie w lewo o 90'.
    Reszta juz zostala napisana.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm, pierwsza zasada to taka, żeby przycinać albo tak, że widać że to jest świadome i uzasadnione, albo nie przycinać w ogóle. Druga to taka, żeby w przypadku grupy osób nie ciąć po oku. Reszta to kwestia tylko i wyłącznie fantazji
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Hmmm, pierwsza zasada to taka, żeby przycinać albo tak, że widać że to jest świadome i uzasadnione, albo nie przycinać w ogóle. Druga to taka, żeby w przypadku grupy osób nie ciąć po oku. Reszta to kwestia tylko i wyłącznie fantazji
    I o to mi dokładnie chodzi bo choćbym nie wiem ile szukał i nie wiem ile info nie znalazł to od wielu lat natkam się na to samo a mianowicie na kadrowanie ze smakiem każdy powinien czy mniej czy też więcej orientować się co wygląda ładnie co sztucznie a co ohydnie Po oku w grupie ludzi to już by było ciekawe hehehe
    dzieki za odp...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczy/oko w mocnym punkcie.
    Nie ciąć w stawach.
    Nie przycinać koniuszków (palców, kawałeczków łokci, czubeczk głowy).
    Ciąć zdecydowanie - jak głowę to gdzieś w okolicy góry czoła nie czubka.
    Zostawiać gdzieś miejsce z którejś strony, szczególnie ze strony w którą osoba jest zwrócona, by nie wyszło 'legitymacyjnie'.

Itd, itp, wszystko jest w książkach o fotografowaniu ludzi, portretów.

Domyślnie

Tak chcialem bo to zdjecie kiedy ojciec stoi pochylony nad dzieckiem to zdjecie w pionie taki byl zamiar a co do mocnych punktow to nie podoba mi sie zbyt sztywne stosowanie sie do tej reguly czasami trzeba od tego odejsc by zdjecie bylo niepowtarzalne....

Domyślnie

Tak chcialem bo to zdjecie kiedy ojciec stoi pochylony nad dzieckiem to zdjecie w pionie taki byl zamiar a co do mocnych punktow to nie podoba mi sie zbyt sztywne stosowanie sie do tej reguly czasami trzeba od tego odejsc by zdjecie bylo niepowtarzalne....
    Każde zdjęcie będzie niepowtarzalnym jak je "ciachniesz belegdzie".
    Nie chodzi o sztywne stosowanie się do mocnych punktów. One są tylko wyznacznikiem przy pomocy, którego wiemy gdzie i jak nie uciąć, żeby dobrze wyglądało.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów