Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 146

Wątek: Canon Eos 60d vs 7d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Nie wiem co Cie tak bawi. Ja akurat nie znam osoby, której kalibracja w body pomogła bez kalibracji w serwisie. W większości przypadków jak jest rozjechany obiektyw to ostrzy inaczej na różnych odległościach i wtedy kalibracja w body staje się mało użyteczna.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Nie wiem co Cie tak bawi. Ja akurat nie znam osoby, której kalibracja w body pomogła bez kalibracji w serwisie...
    Ooo... Ja natomiast znam sporo takich przypadków...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Ooo... Ja natomiast znam sporo takich przypadków...

Pozdrówka!
    Spoko, w sumie fajny temat na nowy wątek. Ciekawe ilu osobom się udało skalibrować w body obiektyw na wszystkie odległości, tak żeby dobrze trafiał z bliska i z daleka bez pomocy serwisu. Mówię o obiektywach, które wymagają takiej kalibracji z konkretnym body.. :-D

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greenhorn Zobacz posta
    [...]

Co do jakości obrazka, w chałupniczy sposób porównywałem 7d z 450d i różnica była zaskakująco niewielka, więc między 60d a 7d różnic dopatrzą się tylko oglądający pod lupą na 200%. Jeżeli zależy komuś na solidności i szybkości - 7D; jesli nie, to podejrzewam, że 60d z odpowiednią szklarnią zrobi właściwie taką samą robotę

Każdemu wedle potrzeb.
    A to akurat bardzo dziwne stwierdzenie, foce 450D od ponad 2 lat, nie dawno, bardzo nie dawno zakupiłem 7D właśnie m.in. dla dużo lepszej jakości na wysokich czułościach.

I dokładnie jest jak pisze powyżej, fotki z 450D na ISO 1600 jeśli mają ledwo ledwo niepoprawną ekspozycje robiła się masakra, nawet z poprawną ekspozycją obróbka była niemalże niemożliwa, kaszka jak nic.

Na te kilkaset fotek, które zrobiłem właściwie prawie, że testowo poznając aparat (7D) już widzę, że 3200 jest spokojnie używalne do wywołania do 30x20 i to nie koniecznie musi być taka idealna ekspozycja. Po prostu szum ma całkiem inny charakter i pomimo, że zauważalny nie przeszkadza w takim stopniu jak w 450D. W moim mniemaniu większe upakowanie matrycy trochę mogło pomóc, bo oglądając na takiej samej wielkości fotki co z 450D, szum będzie miał mniejszej wielkości ziarno.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Heh i tu podziękuj canonowi bo przypadkiem tego trybu nie włączysz dzięki super blokadzie pokrętła
    Dopłacasz nie tylko za 3kl/s. Masz aparat zrobiony dla profesjonalisty, a nie dla amatora. Różnica w budowie pomiędzy serią xxxD a xxD to przepaść. Z jednej strony jest wyginający się plastik i trzeszcząca obudowa oraz wszechobecna oszczędność a z drugiej naprawdę kawał dobrego aparatu. Niestety ale podobna jest różnica między 60D a 7D.
    60D to body wycelowane w amatorów z grubszym portfelem. Canon zrobił to co należało z punktu widzenia marketingu - 50D stanowiło konkurencję dla 7D więc trzeba było je uprościć, dodać bajer (obrotowy LCD), pogorszyć wykonanie i przestać robić konkurencję dla body profesjonalnego.

Moim zdaniem 1500zł dołożone do 7D to naprawdę dobra inwestycja na przyszłość. Od premiery trochę już minęło, a jakoś cicho na temat wad i problemów z 7D. Wygląda na to że migawki faktycznie wytrzymają te 150K cykli jak nie więcej.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bruinen Zobacz posta
    Moim zdaniem 1500zł dołożone do 7D to naprawdę dobra inwestycja na przyszłość. Od premiery trochę już minęło, a jakoś cicho na temat wad i problemów z 7D. Wygląda na to że migawki faktycznie wytrzymają te 150K cykli jak nie więcej.
    Tak w stu procentach mogę się pod tym podpisać, ale;

Spójrz na to z innej strony - jesteś amatorem i znając życie, to czym focisz zmieni Ci się jeszcze z 10 razy. Kupionego 7d za 3 lata od razu wymienisz.
    Nie ma sensu powoływanie się na ilość klatek - amator najczęściej spogląda na mpx czy szybkość aparatu.

W dodatku nigdy nie jesteś pewien kiedy padnie Ci migawka - jeśli poczytasz i będziesz o sprzęt dbał padnie Ci za tyle ile gwarantuje producent lub nawet za jeszcze dłużej.

Natomiast biegając jak 'kura' z lewej do prawej i wciskając spust do końca na trybie 'high' migawka poleci Ci bardzo szybko.

Ostatnio znajomy przekonał się jak droga jest wymiana migawki, że należy o nią dbać i N00bka się słucha

Dokładne opis po wymianie migawki. Na liczniku zaledwie 4000 fotek. W tym jak mi opowiadał ojciec tego kumpla z 600 było udanych, reszta to wycykane na siłe zdjęcia. Oczywiście zakup był z powodu obrotowego ekraniku i dużej matrycy

Uzależniony

Domyślnie

Spoko, w sumie fajny temat na nowy wątek. Ciekawe ilu osobom się udało skalibrować w body obiektyw na wszystkie odległości, tak żeby dobrze trafiał z bliska i z daleka bez pomocy serwisu. Mówię o obiektywach, które wymagają takiej kalibracji z konkretnym body.. :-D
    To ja bym proponował jeszcze równolegle: ilu osobom się udało skalibrować obiektyw w serwisie, tak, żeby dobrze trafiał z bliska, z daleka oraz przy różnym oświetleniu i ogniskowych...
    Co do mikroregulacji w body - ja jestem za i uważam ją za istotną cechę aparatu. Wolałbym, żeby była we wszystkich nowych korpusach. Jeśli ktoś nie potrzebuje, nie chce lub nie potrafi używać, to nie musi...

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Spoko, w sumie fajny temat na nowy wątek.
    Nie ma to, jak tworzyć nowe wątki, tylko po co...???
    Już istnieje wątek na ten temat - 50d - regulacja AF - spostrzezenia

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Co do mikroregulacji w body - ja jestem za i uważam ją za istotną cechę aparatu. Wolałbym, żeby była we wszystkich nowych korpusach. Jeśli ktoś nie potrzebuje, nie chce lub nie potrafi używać, to nie musi...
    No właśnie, tylko że niektórzy tego nie rozumieją

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Nie ma to, jak tworzyć nowe wątki, tylko po co...???
    Już istnieje wątek na ten temat - 50d - regulacja AF - spostrzezenia

No właśnie, tylko że niektórzy tego nie rozumieją

Pozdrówka!
    60D nie ma kalibracji w body. Odpada :smile:
    No właśnie

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

@myslidar, czytaj ze zrozumieniem (pogrubina czcionka) - nie wyrywaj z kontekstu proszę.

Pozdrówka!

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów