Pokaż wyniki od 1 do 10 z 146

Wątek: Canon Eos 60d vs 7d

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

ja focę głównie sporty ekstremalne typu deskorolka, rolki agresywne i bmx. Więc właśnie głównym problemem jest dla mnie to, że to 5 kl/s nie poradzi sobie z serią. Ale z drugiej strony jeśli mam dopłacać połowę za dodatkowe 3kl to nie wiem czy jest to warte 1500 zł. Chyba lepszym interesem wydaje mi się nabyć 60D i jakieś szkiełko, ale dalej nie jestem przekonany do tego aparatu, bo "nie przemówił do mnie" Nie, kamerowanie może włączę z 3 razy z tego pewnie 2 razy przypadkiem

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez omaciek Zobacz posta
    ja focę głównie sporty ekstremalne typu deskorolka, rolki agresywne i bmx. Więc właśnie głównym problemem jest dla mnie to, że to 5 kl/s nie poradzi sobie z serią. Ale z drugiej strony jeśli mam dopłacać połowę za dodatkowe 3kl to nie wiem czy jest to warte 1500 zł. Chyba lepszym interesem wydaje mi się nabyć 60D i jakieś szkiełko, ale dalej nie jestem przekonany do tego aparatu, bo "nie przemówił do mnie" Nie, kamerowanie może włączę z 3 razy z tego pewnie 2 razy przypadkiem
    Heh i tu podziękuj canonowi bo przypadkiem tego trybu nie włączysz dzięki super blokadzie pokrętła

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Heh i tu podziękuj canonowi bo przypadkiem tego trybu nie włączysz dzięki super blokadzie pokrętła
    Dopłacasz nie tylko za 3kl/s. Masz aparat zrobiony dla profesjonalisty, a nie dla amatora. Różnica w budowie pomiędzy serią xxxD a xxD to przepaść. Z jednej strony jest wyginający się plastik i trzeszcząca obudowa oraz wszechobecna oszczędność a z drugiej naprawdę kawał dobrego aparatu. Niestety ale podobna jest różnica między 60D a 7D.
    60D to body wycelowane w amatorów z grubszym portfelem. Canon zrobił to co należało z punktu widzenia marketingu - 50D stanowiło konkurencję dla 7D więc trzeba było je uprościć, dodać bajer (obrotowy LCD), pogorszyć wykonanie i przestać robić konkurencję dla body profesjonalnego.

Moim zdaniem 1500zł dołożone do 7D to naprawdę dobra inwestycja na przyszłość. Od premiery trochę już minęło, a jakoś cicho na temat wad i problemów z 7D. Wygląda na to że migawki faktycznie wytrzymają te 150K cykli jak nie więcej.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bruinen Zobacz posta
    Moim zdaniem 1500zł dołożone do 7D to naprawdę dobra inwestycja na przyszłość. Od premiery trochę już minęło, a jakoś cicho na temat wad i problemów z 7D. Wygląda na to że migawki faktycznie wytrzymają te 150K cykli jak nie więcej.
    Tak w stu procentach mogę się pod tym podpisać, ale;

Spójrz na to z innej strony - jesteś amatorem i znając życie, to czym focisz zmieni Ci się jeszcze z 10 razy. Kupionego 7d za 3 lata od razu wymienisz.
    Nie ma sensu powoływanie się na ilość klatek - amator najczęściej spogląda na mpx czy szybkość aparatu.

W dodatku nigdy nie jesteś pewien kiedy padnie Ci migawka - jeśli poczytasz i będziesz o sprzęt dbał padnie Ci za tyle ile gwarantuje producent lub nawet za jeszcze dłużej.

Natomiast biegając jak 'kura' z lewej do prawej i wciskając spust do końca na trybie 'high' migawka poleci Ci bardzo szybko.

Ostatnio znajomy przekonał się jak droga jest wymiana migawki, że należy o nią dbać i N00bka się słucha

Dokładne opis po wymianie migawki. Na liczniku zaledwie 4000 fotek. W tym jak mi opowiadał ojciec tego kumpla z 600 było udanych, reszta to wycykane na siłe zdjęcia. Oczywiście zakup był z powodu obrotowego ekraniku i dużej matrycy

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Tak w stu procentach mogę się pod tym podpisać, ale;

Spójrz na to z innej strony - jesteś amatorem i znając życie, to czym focisz zmieni Ci się jeszcze z 10 razy. Kupionego 7d za 3 lata od razu wymienisz.
    Nie ma sensu powoływanie się na ilość klatek - amator najczęściej spogląda na mpx czy szybkość aparatu.

W dodatku nigdy nie jesteś pewien kiedy padnie Ci migawka - jeśli poczytasz i będziesz o sprzęt dbał padnie Ci za tyle ile gwarantuje producent lub nawet za jeszcze dłużej.

Natomiast biegając jak 'kura' z lewej do prawej i wciskając spust do końca na trybie 'high' migawka poleci Ci bardzo szybko.

Ostatnio znajomy przekonał się jak droga jest wymiana migawki, że należy o nią dbać i N00bka się słucha

Dokładne opis po wymianie migawki. Na liczniku zaledwie 4000 fotek. W tym jak mi opowiadał ojciec tego kumpla z 600 było udanych, reszta to wycykane na siłe zdjęcia. Oczywiście zakup był z powodu obrotowego ekraniku i dużej matrycy
    Padnięta po 4000 zdjęć migawka to pewnie wina użytkownika i to nie pod postacią pstrykania co popadnie, a raczej upuszczenia aparatu.

Różnica pomiędzy 60D i 7D jest taka, że 7D wytrzyma znacznie więcej i to w każdym tego słowa znaczeniu - nie zniszczy go 100 000 klatek, byle deszczyk czy uderzenie. Wbrew obiegowej opinii, zarówno 7D jak i 5D mII to są już aparaty robione bez większych kompromisów (w sensie użytych materiałów) które same od siebie nie padną a lekkie uderzenie też im nie zaszkodzi.

I to jest moim zdaniem ta różnica za którą warto dopłacić do 7D. Oczywiście po dodaniu szybkości (AF, nie kl/sek) działania i wygody obsługi (nowa guzikologia 60D jest jakaś kosmiczna jak dla mnie...)

Domyślnie

A ja się cały czas zastanawiam...

7D to ok 5tys... Kupując 60D zostaje mi ok 2tys które mogę przeznaczyć na nową torbę i jakieś błyskotki w plener....

Chyba ten 60D nie rozleci się odrazu... szkoda że Canon tak zdegradował serię XXD
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bruinen Zobacz posta
    Padnięta po 4000 zdjęć migawka to pewnie wina użytkownika i to nie pod postacią pstrykania co popadnie, a raczej upuszczenia aparatu.
    Poczytaj sobie o trybach seryjnych tu na forum, a zrozumiesz co dokładnie miałem na myśli.

Co do guzikologii, widzisz jednemu dobrze kiedy w 50D wiesz nad czym jesteś w stanie panować. W 60d tak dobrze nie ma, są owszem wodotryski, które rzekomo wpływają na komfort obsługi. Jedni właściwie wybierają go z powodu lepszego (podobno) af-a czy obsługi lamp błyskowych - wyzwalania z wbudowanego flasza. Dobrze mieć nić nie mieć, ale jeśli przychodzi do wykorzystania tego w praktyce, to każdy i tak zainwestuje w yongnuo i wyzwalacze radiowe.

Ja osobiście chwalę sobie serię xD i mojego 50D, a nawet jego ojców włącznie z 10D. Nawet lepiej lubię 300-350D za to, iż z tymi aparatami miałem do czynienia. Co jak, co ale żeby wyciągnąć dobry obrazek trzeba popracować nad tym. Nie ma zlituj się i nie ważne jaki aparat się kupi i tak główny wpływ na niego będzie miało szkiełko.

W tej chwili wciąż rozważam zakup używki 1dmk2. Na 'trójkę' mnie niestety nie stać. Jednak tego af-a nawet z 1d nie przebije 7d.

Nadal zostanę przy opinii, że wiele osób kupuje rzeczy których nie jest w stanie wykorzystać nawet w 30%. W 60D są do dyspozycji tryby tematyczne - to na pewno amatorom jak niektórym wycieczkowiczom się przyda. Przy 7d mamy już inaczej - brak trybów tematycznych, tylko S-P-A-M i programowalne C1-C3 czy dalej...,

Sprawdź sobie drogi kolego Bruinen, dlaczego na portalach aukcyjnych występuje tyle nieoczekiwanie sporych sprzedaży 7d? ma starczać na wiele, a po przebiegach 6000 ludzie go wyprzedają(?).

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    [...]

Sprawdź sobie drogi kolego Bruinen, dlaczego na portalach aukcyjnych występuje tyle nieoczekiwanie sporych sprzedaży 7d? ma starczać na wiele, a po przebiegach 6000 ludzie go wyprzedają(?).
    Wiele racji w tym co piszesz w niecytowanej części postu. W cytowanej chyba już tak różowo nie jest. Sprawdziłem może tylko albo aż allegro (w końcu w Polsce najpopularniejszy) i nie widzę boomu używanych 7D z małym przebiegiem. A obserwuje ten rynek jakieś 2-3 miesiące, bo sam mam 7D nawet nie od miesiąca.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Uprawnienia umieszczania postów