Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Lampa do EOS 30 - 540EZ??

Domyślnie Lampa do EOS 30 - 540EZ??

Czesc.
    Ostatnio zastanawiam sie nad kupnem lampy do mojej 30. Do tej pory pstyrykalem z podpieta 277T. Moj wybor padl na 540EZ ale nie wiem czy dobrze. Szukalem informacji w necie, instrukcji do tej lampy i nie znalazlem. Ciekaw jestem czy jest np mozliwosc robienia zdjec z szybkimi czasami ekspozycji - powyzej 1/250. A moze lepiej poczekac i kupic 550EX?? Jesli chodzi o przyszlosc to narazie nie zastanawiam sie nad cyfrowka. Bym byl wdzieczny za jakies informacje, uwagi i opinie.
    Dziekuje z gory za pomoc.

Pozdrawiam wszystkich
    Kilka Canonierek i rurek.
    Zapraszam www.ozminfoto.com

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soviet
    Czesc.
    Ostatnio zastanawiam sie nad kupnem lampy do mojej 30... Moj wybor padl na 540EZ ... Ciekaw jestem czy jest np mozliwosc robienia zdjec z szybkimi czasami ekspozycji - powyzej 1/250. A moze lepiej poczekac i kupic 550EX?? Jesli chodzi o przyszlosc to narazie nie zastanawiam sie nad cyfrowka...
    540EZ nie ma HSS (High Speed Synchro) i nie pozwala pracowac z krótkimi czasami. Poza tym w EOS 30 jest synchro do 1/125, a nie tak jak piszesz 1/250.
    Poza tym na razie o cyfrze nie myślisz, ale i tak pomyślisz, więc 550EX bedzie zdecydowanie bardziej przyszłościowym wyborem.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Tak masz racje X 1/125 ale w trybie FP Flash mam synchro od 30 s. do 1/4000 s.
    Dziekuje za rade tak tez zrobie

Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soviet
    ...ale w trybie FP Flash mam synchro od 30 s. do 1/4000 s.
    no tak, ale 540EZ nie ma trybu FP Flash :-(

żeby wszystko było jasne:
    FP Flash = HSS (High Speed Synchro) = praca z krótkimi czasami (krótszymi niż X-sync)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 12-12-2005 o 14:22
    Pozdrowienia, Tomek

Domyślnie

Dzieki wielkie.
    Pozdrawiam serdecznie

Domyślnie

Patrząc na kombinację sprzętu z Twojej stopki (T70, EOS30, EOS 350D) zauważyłem ciekawą rzecz, jeśli chodzi o automatykę błysku.
    Otóż najstarsza lampa 277T będzie poprawnie współpracowała z każdym z tych aparatów (Canony serii A i T, EOSy analogowe i cyfrowe), gdyż posiada własną automatykę niezależną od aparatu.
    Cała seria lamp EZ jest najmniej uniwersalna, gdyż jej automatyka zadziała tylko z analogowymi EOSami.
    Natomiast nieco lepiej jest w przypadku lamp serii EX, których automatyka poradzi sobie ze wszystkimi EOSami analogowymi i cyfrowymi, jednak nie będzie pracowała z manualami A i T.
    Czyli trochę przewrotnie ;-) można stwierdzić, że najstarsza lampa jest najbardziej uniwersalna :-)
    Jeśli chciałbyś mieć lampę dającą największe mozliwości, a zarazem uniwersalną do wszystkich trzech generacji korpusów, to polecam 299T.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 13-01-2006 o 11:01
    Pozdrowienia, Tomek

Uprawnienia umieszczania postów