Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 77

Wątek: Uzywany 400d/450d czy nowy 1000d?

Domyślnie

Ja bym brał 500d.
    Mam 450D i bardzo lubię tą puszkę ale jak możesz wziąć wyżej to czemu nie?
    Canon 450D

Coś już napisał
    Miasto
    Szwecja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esau Zobacz posta
    Ja bym brał 500d.
    Mam 450D i bardzo lubię tą puszkę ale jak możesz wziąć wyżej to czemu nie?
    No wlasnie to jest to ze mi brakuje nowego 450d nie ma juz nigdzie u nas. Ten za tani, jak na 120 zdjec i pol roku gwarancji ale facet odpisal ze wie ze ludzie nie maja kasy po swietach i sylwestrze a chce go sprzedac bo lezy nie uzywany :cool:

Domyślnie

No ja bym brał, a może jeszcze na gwarancji jest?
    A co do kręcenia filmów... to lepiej mieć ta opcję niż nie mieć. Zawsze może kiedyś się przydać, a filmy z lustra są lepsze od amatorskich kamer i pomyśl o mnogości obiektywów
    Canon 450D

Coś już napisał
    Miasto
    Szwecja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esau Zobacz posta
    No ja bym brał, a może jeszcze na gwarancji jest?
    A co do kręcenia filmów... to lepiej mieć ta opcję niż nie mieć. Zawsze może kiedyś się przydać, a filmy z lustra są lepsze od amatorskich kamer i pomyśl o mnogości obiektywów
    Jest na pol roku do czerwca 2011. Ale na minus jest to ze to jest nowa osoba na aukcji, zadnego komenatarza nie ma.. kazdy kiedys zaczynal ale co bedzie jak zaplace a nie dostane aparatu?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To rozterki, które raczej musisz rozwiązać sama niż na forum. Ja ze swojej strony dodam ze osobiscie bralbym 500d - mozna ocenic zdjecie na lcd, mozna sie cieszyc szybszym dzialaniem, mozna nakrecic film. Ale to tylko moja ocena i moj wybor.

Coś już napisał
    Miasto
    Szwecja

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez damon Zobacz posta
    To rozterki, które raczej musisz rozwiązać sama niż na forum. Ja ze swojej strony dodam ze osobiscie bralbym 500d - mozna ocenic zdjecie na lcd, mozna sie cieszyc szybszym dzialaniem, mozna nakrecic film. Ale to tylko moja ocena i moj wybor.
    Na razie to musze dostac pieniadze do reki za moj zobacze jak sie bedzie aukcja rozwijac.

Filmy wlasnie jakos w ogole mnie nie interesuja

Bywalec

Domyślnie

Tak w kwestii kręcenia filmów przez lustrzanki - ostatnio porównywałem jakość filmów kręconych w domu wieczorem z Nikona D5000 z Sigmą 17-70HSM i Sony HX1 - Sony pobił D5000 z kretesem! Film z Nikona wyglądał jak z byle jakiego kompaktu, a z Sony jak z .... lustrzanki! Nie widziałem filmów z lustrzanek Canona, ale Nikon bardzo mnie rozczarował!

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Nikon nie był, jak do tej pory, liderem w segmencie tanich filmujących lustrzanek. To też nie warto używać go jako przykładu. Co do 500D, bateria podczas kręcenia filmu wyczerpuje się w kilkanaście minut. Trzeba mieć solidny ich zapas by móc komfortowo kręcić wstawki z rodzinnej wycieczki. O miejscu na karcie nie wspomnę. Moim zdaniem, jeżeli nie mamy zapędów hobbystycznych/zarobkowych do filmowania, lepiej na razie zaczekać z inwestycjami i używaniem lustrzanki jako kamery. (Chociaż nie wiem jak tu się sprawdzają nowe potworki SONY, pewnie pokazują więcej niż sprzęt Canona/Nikona, ale nie sprawdzałem tego.)

Co do samych zdjęć, na pewno nie wziął bym 450D. Z tańszych lustrzanek Canona używałem 350D, 400D i z doskoku wypożyczanego 500D. 450D również zdarzyło mi się dzierżyć w ręku przez chwil kilka. Zdecydowanie nie przypadł mi do gustu. Jakość wykonania, rozmieszczenie przycisków, to zdecydowanie mi się nie podobało. Raczkujący podgląd na żywo, szybko wyczerpuje baterie, ma długą przerwę w czasie robienia zdjęcia.
    Ideologicznie ugodziło mnie wyprowadzenie standardu kart CF na rzecz formatu SD.
    Ponadto bardzo powoli zapisuje RAWy, zdjęcia seryjne są raczej "małoseryjne". ;-)
    Dodatkowo, przy ISO1600 ma wyraźne i uciążliwe (z mojego punktu widzenia) zaszumienie. "In plus" jest świetny punktowy pomiar światła i dobry procesor obrazowy DiGIC III

Ale co mnie najbardziej rozczarowało, to wręcz żenująco niska dynamika tonalna dla ISO 100 i 200. Po prostu tragedia. Może delikatnie przesadzam, ale tylko delikatnie!
    Zdjęcia zupełnie nie nadawały się do bardziej "agresywnej" obróbki. O odzyskiwaniu szczegółów z miejsc ciemnych i szczególnie jasnych można w wielu wypadkach zapomnieć.

W świetle tych wad, zalety 450D są dla mnie mniej istotne. Moim zdaniem warto się zastanowić nad bardzo nowoczesnym i przyjaznym użytkownikowi 500D a w przypadku mniejszej zasobności gotówkowej radzę rozważyć 400D, gdyż pomimo że już stary, jest to wciąż bardzo dobry zawodnik. :-)
    Primum non nocere! --> Galeria

Coś już napisał
    Miasto
    Szwecja

Domyślnie

Emaliasz ale z kolei spotkalam sie wlasnie z opinia ze pomiedzy 400d a 450d to brac 450d

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wyświetlacz nie ma nic do rzeczy - większy pożera tylko baterię szybciej. Histogram i kadr mogę obejrzeć nawet na 1,5 calach, a same zdjęcia przeglądam dopiero w DPP. Nie zamierzam nikomu nic udowadniać bo z powodzeniem używam na co dzień zarówno 1000D jak i 450D. Gdyby były w tej samej cenie to wybór byłby prosty - ale nie są, i to na niekorzyść 450D .
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów