Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Wymiana szkieł L Canona na Leica - jakość?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wymiana szkieł L Canona na Leica - jakość?

Witam,
    pozwole sobie zamieścić pytanie mojego kolegi który niestety nie ma konta na canon-board. Nie ukrywam że sam również jestem ciekawy Waszych odpowiedzi
    Pozdrawiam serdecznie. Marek Budzyk

Dzień dobry wszystkim
    jestem użytkownikiem Canona, ale obecnie mam zamiar przesiąść się na Leic-e. Nie ze względów snobistycznych tylko praktycznych dla mnie
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest może po takiej zmianie?
    Ja fotografuje praktycznie tylko dwoma obiektywami Canona: 35/1.4 i 85/1.2 w systemie Leica mam zamiar zakupić podobne: Summilux 35/1.4 Asph i 90/2
    Chodzi mi głównie o to jak bardzo jest odczuwalny skok jakości w tych obiektywach w stosunku do Canona - głównie w zakresie przysłon 1.4 - 2.8. Materiał na jakim fotografuje to Provia 100F i Velvia 50 z cz-b - Tri-X 400, T-max 100. Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź doświadczonych praktyków ew. linki do jakiś sampli (nie firmowych!)
    Mój email: tkorelski@yahoo.com
    Tomasz Korelski

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Myslę że warto koledze dać do przeczytania ten temacik,co prawda tu mamy 50mm ale wystarczy spojrzeć na sampelki z dwóch systemów i do wniosków samemu dojść

http://canon-board.info/showthread.php?t=68912

Pozdrawiam.
    EOS + L i kupa gratów ...

Uzależniony

Domyślnie

I do jakich wniosków niby miałby dojść po obejrzeniu tego linka? Poza tym jak sam zauważyłeś to kompletnie inne szkło - ten Nocti to zupełnie inna kategoria szkła- a kolega szuka 35 i 90mm.

Domyślnie

W wolnej chwili moge wrzucic jakies fotki z luxa35 i crona75 ktory wg mnie jest lepszym wyborem niz 90
    Kiedys zrobilem na szybko porownanie luxa i Lki ktore wywolalo burze i posadzanie mnie o oszustwa, faworyzowanie leiki itd
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbudzyk Zobacz posta
    Witam,
    pozwole sobie zamieścić pytanie mojego kolegi który niestety nie ma konta na canon-board. Nie ukrywam że sam również jestem ciekawy Waszych odpowiedzi
    Pozdrawiam serdecznie. Marek Budzyk

Dzień dobry wszystkim
    jestem użytkownikiem Canona, ale obecnie mam zamiar przesiąść się na Leic-e. Nie ze względów snobistycznych tylko praktycznych dla mnie
    Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest może po takiej zmianie?
    Ja fotografuje praktycznie tylko dwoma obiektywami Canona: 35/1.4 i 85/1.2 w systemie Leica mam zamiar zakupić podobne: Summilux 35/1.4 Asph i 90/2
    Chodzi mi głównie o to jak bardzo jest odczuwalny skok jakości w tych obiektywach w stosunku do Canona - głównie w zakresie przysłon 1.4 - 2.8. Materiał na jakim fotografuje to Provia 100F i Velvia 50 z cz-b - Tri-X 400, T-max 100. Będe bardzo wdzięczny za odpowiedź doświadczonych praktyków ew. linki do jakiś sampli (nie firmowych!)
    Mój email: tkorelski@yahoo.com
    Tomasz Korelski
    Który system R czy M?

35-ki - praktycznie brak różnicy w codziennym użytkowaniu (R vs EOS) - oba przereklamowane i chyba tylko brak alternatywy napędza sprzedaż. Wersja M oczywiscie daje bonus w postaci rozmiaru. Jeśli chodzi o M to lepszym szkłem jest 35/2.0 asph (chyba najlepsza 35-ka M - technicznie). Ja najbardziej lubię 35 cron ver. IV. Jeśli chodzi o jasne 35, to od 35 Luxa wolę Voigdlandera Nokton 35/1.2 asph. Używam obu - cron jako szkło podstawowe i Nokton do low light.

90/2 - która wersja? non-asph czy asph? Jeśli non-asph to dobre szkło, ale bez wodotrysków, jeśli chodzi o asph to technicznie (rozdzielczość) pewnie najlepsza portretówka ever. Miałem R-ke. Sprzedałem i zostałem przy 85/1.2 II :-) - jesnak wolę klimat niż rozdzielczość. Jeśli chodzi o sytem R to chyba bliższy 85/1.2 jest Summilux 80/1.4 (świetne szkiełko), a w sytemie M to chyba najblizej będzie 75/1.4 Lux (kiedyś go sobie kupię :-) )

Generalnie u Leici masz jedną zasadę - szkła 2.0 są doskonałe technicznie (szczególnie asph), a Luxy są bardzo klimatyczne (ale technicznie gorsze od cronów). Twój wybór

Podsumowujac - Leica z reguły nie robi złych szkieł a i Canon ma niewiele wpadek w stałych eLkach. Ja bym się kierował przy wyborze kryterium rysunku i plastyki - co Ci bardziej odpowiada. 90% oglądajacych odbitki nie zauważy róznicy.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    90/2 - która wersja? non-asph czy asph? Jeśli non-asph to dobre szkło, ale bez wodotrysków, jeśli chodzi o asph to technicznie (rozdzielczość) pewnie najlepsza portretówka ever. Miałem R-ke. Sprzedałem i zostałem przy 85/1.2 II :-) - jesnak wolę klimat niż rozdzielczość.
    Ja mam wersję non ASPH i nie zgodzę się, że to szkło bez wodotrysków. Ostre od pełnej dziury i ma świetny bokeh, ale nie mam jeszcze odpowiednich sampli do pokazania tylko takie byle co z dzisiejszego spaceru :

M9, 90/2, f=2, ISO 160

crop 100%
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Ja mam wersję non ASPH i nie zgodzę się, że to szkło bez wodotrysków. Ostre od pełnej dziury i ma świetny bokeh...
    To prawda, ale w porównaniu z wersją asph widać różnicę (rozdzielczość/ostrość) Wersja non-asph jest solidnym Leicowskim "standartem", ale nie jest to unikalne czy też wyjątkowe szkło. IMO Leica popełniła kilka wybitnych szkieł, ale nie zaliczam do tej grupy 90/2 non-asph.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan Zobacz posta
    To prawda, ale w porównaniu z wersją asph widać różnicę (rozdzielczość/ostrość) Wersja non-asph jest solidnym Leicowskim "standartem", ale nie jest to unikalne czy też wyjątkowe szkło. IMO Leica popełniła kilka wybitnych szkieł, ale nie zaliczam do tej grupy 90/2 non-asph.
    Z ciekawości, o jakich obiektywach mówisz?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Z ciekawości, o jakich obiektywach mówisz?
    Summicron 28/2.0 asph
    Summicron 35/2.0 asph
    Summilux 50/1.4 asph (nowy)
    Summicron 75/2.0 asph
    Summicron 90/2.0 asph

Nie mam własnego zdania na temat Noctiluxa 50, Summiluxa 24 i 75, więc trudno mi coś powiedzieć. Summiluxa 35 nie lubię i uważam to szkło za przereklamowane.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Jeśli wersja ASPH ma tylko lepszą rozdzielczość, to cieszę się z decyzji o zakupie kilkukrotnie tańszej wersji A też chciałem kupić 90mm, bo 75 to za blisko 50..
    Ja w końcu sprzedałem asph i kupiłem elmarita 90/2.8. Jakoś 2.0 było za duże... a i przy 2.8 łatwiej trafić z ostrością.
    Ostatnio edytowane przez Arkan ; 03-01-2011 o 00:28 Powód: Automerged Doublepost
    Pentax K-5 II, Leica M9

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mario - dzięki, chętnie obejrze te sample - jeśli będziesz miał czas to poproszę o wrzucenie
    Arkan - dziękuje za tak wyczerpujący opis i odczucia własne - o coś takiego mi chodziło
    Planuje system oczywiście M - myślę o dwóch korpusach M z 35/1.4 Summilux ASPH i drugi z podpiętym APO Summicron 90/2 ASPH. Obecnie pracuje na 2xEOS 1 V z 35/1.4 i 85/1.2 i chciałbym coś podobnego w systemie Leica. Priorytetem dla mnie są wymiary, waga, cicha praca, praca bez zasilania i oczywiście jakość obrazu - stąd mój wybór Leica
    Napisałeś że ten 35/2 jest lepszy od Summilux 35/1.4 Asph - czy to nie "błąd w druku"?
    Upewniam się, ponieważ ten Summilux 35/1.4 Asph jest wszędzie opisywany jako NAJLEPSZA 35-tka systemu "M". Jeśli 35/2 jest faktycznie lepszy technicznie to chyba nie ma sensu przepłacać...
    Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi
    Pozdrawiam. Tomek

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów