W sumie to nie przywykłam robić zdięć na ISO >400.
Takie małe zboczenie w odniesieniu do cyfrówek.
W sumie to nie przywykłam robić zdięć na ISO >400.
Takie małe zboczenie w odniesieniu do cyfrówek.
//mj
Ale lampa nie służy tylko i wyłącznie do świecenia tam gdzie jest ciemno. Przynajmniej mnieZamieszczone przez Wiesiek_TGF
. Bardzo często używam lampy w warunkach gdzie jest wystarczająco dużo światła zastanego, choćby po to by doświetlić oczy.
Mnie przed 5D powstrzymuje jedna rzecz, poza ceną oczywiście, mianowicie mała ilośc pixeli. Przy FF 12 mpx to ciut mało, 20D ma na swojej powierzchni jednak większe zagęszczenie co daje większą rozdzielczość a że jakość zdjęcia jest całkiem całkiem to jednak póki co wolę rozwiązanie crop + EF-s, przynajmniej do czasu, kiedy amatorskie FF, w ludzkiej cenie będą miały co najmniej 20 mpx...Zamieszczone przez Wiesiek_TGF
20Dset
maj łeb...
Tytus, to nie jest prawidłowy wniosek :sad: Mnóstwo klawiatur zniszczono pisząc na ten temat i dziwię się, że tego nie czytałeś.Zamieszczone przez Tytus
Zagęszczanie pikseli na tej samej powierzchni skutkuje bowiem zwiększeniem tła szumowego z tejże. W konsekwencji więc masz teoretycznie większą rozdzielczość, ale bardziej szumiący obraz; żeby szum zmniejszyć musisz zmniejszyć ISO i tak w kółko macieju...
Tytus, co ty gadaszZamieszczone przez Tytus
![]()
Rozdzielczość zdjęcia to ilość pikseli na bok X razy ilośc pikseli na bok Y. 5D ma zdjęcie o wyższej rozdzielczośći w porównaniu do 20D (8Mpx vs. 12 Mpx) i to dokładnie i wyraźnie widać na zdjęciach w ilości szczegółów. Dopóki nie wytniesz klatki z 5D do rozmiarów cropa, masz zdjęcie o wyższej rozdzielczości (ale analogicznie wtedy powinieneś do porównania wyciąć klatkę z 20D).
Jeśli robiłeś kiedykolwiek większe odbitki, to powinieneś o tym doskonale wiedzieć.
Bardzo łatwo to policzyć :Zamieszczone przez Tytus
5D - 4368 x 2912 pix, wymiary matrycy 24 x 36 mm, 121 pix/mm matrycy czyli około 60 l/mm
20D - 3504 x 2336 pix, wymiary matrycy 22.5 x 15.0 mm, 155 pix/mm, 77 l/mm
Różnica prawie 30%. Pytanie czy więcej z tego szkody czy pożytku ? Zdania uczonych są podzielone.![]()
Potanialo wczoraj w zasadzie we wszystkich "respektowanych"
sklepach do $2999 (B&H, J&R, Adorama). Jak ktos mysli o kupnie,
to chyba warto teraz. Nie sadze, zeby szybko potanialo duzo
wiecej...
W którym miejscu są podzielone, bo nie skumałem? Chciałeś udowodnić, że 20D oferuje większą rozdzielczość niż 5D?Zamieszczone przez Art Mag
![]()
To zależy, czy uczeni są w mowie czy w piśmieZamieszczone przez Art Mag
![]()
Większy rozmiar sensora to:
- większa ilość zaabsorbowanego światła
- mniejsze wymagania co do rozdzielczości obiektywu
Więc 5D jest tu górą w obu przypadkach.
Wyższa jakość, lepsza ostrość, mniejsze szumy przed obróbką, większa rozdzielczość. Nie rozumiem (podobnie jak Jurek) gdzie występuje ta płaszczyzna podziału zdań. Coś z tymi uczonymi nie tak!
Dopóki ktoś nie wypuści aparatu z matrycą FF - to nikt nic nie zmieni - m o n o p o l...Zamieszczone przez Robson01