Hi hi, chciałem się podzielić moimi traumatycznymi wrażeniami

Właśnie spędziłem dobrą godzinę na oklejaniu swojej dziesiątki. Woow, ciężki kawałek chleba Wam powiem. Dostałem dzisiaj kupione na Allegro folie poliwęglanowe Zorin (made in USA), podobno jakaś kosmiczna technologia - gość który to sprzedaje to jakiś maniak kosmonautyki

... no ale ... reasumując kupiłem dwie folie (trzecia gratis) i dobrze że było tego aż tyle. Dopiero za drugim razem prawie doszedłem jak się tą folię nakleja żeby było dobrze
Co prawda od sprzedawcy dostałem dwa linki z instrukcją naklejania (i wierzcie mi że to nie jest śmieszne), ale niestety linki te miałem w pracy, a oczywiście nie mogłem sobie odmówić żeby nakleić je od razu , bez czekania na dzień następny

Apropos tej kosmiczności folii to muszę powiedzieć że faktycznie przy dociskaniu (dociskałem końcówką plastikowego długopisu) nic się nie rysuje powierzchnia folii. I tak podobno ma być z nimi z założenia - że mają się nie rysować i to przez wiele lat

hi hi zobaczymy jak będzie.
Zauważyłem delikatny wzrost kontrastu wyświetlacza. I tak też ma być według informacji któe uzyskałem.
Wracając do samego oklejania, jeśli przyszło by Wam to robić tymi Zorinami, to jedna zasada - folia naklejana nie może w żadnym momencie odchylić się od powierzni oklejanego wyświetlacza więcej niż jakieś 30 stopni (tak na oko oceniam). Jak się przez przypadek człowiek rozpręzy na chwilę przy oklejaniu i zagnie folie za bardzo - to się robi lipa i trza nową folię brać - bo oczywiście dwa razy jednej i tej samej się nie da przykleić.
Co prawda dopiero drugie podejście dało mi satysfakcjonujący efekt (jednak w pewnym momencie przegiąłem za bardzo folię, ale to już pod sam koniec klejenia i to na samym brzegu ekranu LCD), ale teraz jest cool.
Co więcej okleiłem też ekranik górny. Akurat z jednego kawałka folii, wystarcza dokładnie na oba ekrany do 10-tki (górny ekranik też za drugim podejściem).
A teraz pozostaje mi jedynie nadzieja, że całe lata (świetlne) te folie będą ochraniać mojego ssskarrba

Pozdro