Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Fotograficzne zapachy

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie Fotograficzne zapachy

Często wchodząc na Forum wydaje mi się, że wokół mnie unosi się zapach wywoływacza do procesu RA 4. Mimo że jest specyficzny i w sumie dość przyjemny to jednak tęskno mi do zapachu jego poprzednika wywoływacza od procesu EP 2. Mieszanina glikolu etylenowego z alkoholem butylowym piękne pachniała niczym zupa grzybowa. Wchodząc w wątki galeriowe często zalatuje mi stabilizatorem. I to nie takim świeżutkim pachnącym chlorem lub formaliną ale raczej stęchłym jaki da się wyczuć w powietrzu jeśli maszyna fotograficzna miała kilka dni przerwy w pracy.:-D Miłośnicy fotografii analogowej znają smak utrwalacza a w zasadzie tiosiarczanu sodu z niewielką domieszką kwaśnego...

Wydaje mi się, że fotografia to również zapachy. Oczywiście nie zawsze muszą być związane z samą chemią i coraz rzadziej stosowanymi odczynnikami chemicznymi. Ale zapach sprzętu, wyjmowanej nówki z pudełka też ma swój urok. Macie podobne doznania?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Coś już napisał Awatar SergioM
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie wiem czy ja mam jakiś fetish ale zawsze jak kupuje coś nowego i wyciągam z pudelka to uwielbiam zapach sprzętu, a jak używane to sprawdzam czy nie było u jakiegoś palacza fajek albo czy nie leżało na strychu ileś lat
    EOS 5DmkII | EOS 600 | EF 28 f/1.8 USM | EF 50 f/1.4 USM | EF 135 f/2.0 L USM
    PowerShot S95 | AE-1p | Canonet QL19 GIII
    SergioM

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Nowo wyjęty z opakowania papier fotograficzny Foton, też pachniał.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Uwielbiam zapach skórzanego futerału do Zenita 12XP. Nigdy w życiu się go nie pozbęde, chociaż Zenit jest juz w stanie totalnego rozkładu i służy jako dawca części do eksperymentów.
    "Smak" tiosiarczanu sodu i wzmacniacza Farmera mam w bardzo świeżej pamięci. Zapachy są dla mnie niezwykle istotną częścią, zarówno postrzegania, jak i nawiazywania relacji międzyludzkich. Dlatego cichutko postulowałbym, żebyśmy z rozmowami o fotografii przeniesli sie pięterko wyżej
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    znaczy się osłabiacza Farmera...
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 27-12-2010 o 10:21 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Najpiękniejszy zapach miał U1, bo u mnie w mieście nigdzie nie można go było kupić.
    A najmniej lubiłem zapach wywoływaczy glicynowych.
    CanOn Can'tOff

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Heh... współczesne cyfrówki i obiektywy słabo pachną w porównaniu do np. dysku twardego, czy karty graficznej... no ale coś tam czuć zaraz po wyjęciu z pudełka. Lubię zapach świeżutkiej elektroniki
    Jednak nic nie pobije zapachu nowego samochodu.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Jednak nic nie pobije zapachu nowego samochodu.
    jak to nie?
    Spaliny z dwusuwa...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Najładniej pachniała koleżanka Alicja z Polifoto...

Bywalec Awatar Marcin K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A mi sie podoba zapach nowych ksiazek.
    Lubie nowa ksiazke przekartkowac sobie przed nosem
    Marcin Kasiński
    http://itzone.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jedyny jakos kojarzacy mi sie z fotografia zapach, to, za przeproszeniem "gowno", ktore rolnicy rozrzucaja na polderach celem ich uzyznienia. to sie nawet moze nazywac obornik tudziez kiszonka, ale nieodmiennie bedzie to dla mnie zapach guana, wyjatkowo intensywny wczesna wiosna, kiedy po zimie rolnicy zaczynaja rozrzucac nawoz - a ze po drodze do pracy mam caly szereg polderow, ktore we wczesnych godzinach rannych intensywnie paruja... dojezdzam do biura dobrze zinhalowany

ale tak ogolnie... madrosc ludowa glosi, ze na problemy z czuciem zapachow przy wchodzeniu na fora internetowe jest jedna rada. panie wybacza, ale musze podac w wersji potocznej: zamoczyc
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów