Nie wiem jakiego masz Kita bo jeśli nowszego z IS to jak za te pieniądze jest całkiem znośnym obiektywem i przy odrobinie wprawy można zrobić nim niezłe zdjęcia. Nie spodziewaj się, że jak kupisz lepsze szkło to jakość twoich zdjęć nagle pójdzie w górę bo co z tego, że kupisz dobry obiektyw jak twoje umiejętności będą stały w miejscu. Jeśli robisz zdjęcia w domu przy sztucznym świetle lub słabym oświetleniu to ja w pierwszej kolejności wybrałbym lampę. Dobrze doświetlone zdjęcie to podstawa szczególnie, że robisz zdjęcia w domu - tu lampa jest nieoceniona i bardzo poprawia jakość fotografii. W odróżnieniu od wbudowanej można ją nakierować tam gdzie chcesz dzięki czemu światło jest równomiernie rozprowadzone i nie wali centralnie po twarzy jak wbudowany flesz. Pewnie, że lepiej mieć jaśniejsze szkło jak wspomniany Tamron i lampę jednak gdy ograniczają środki to ja wybrałbym lampę bo wybierając lepsze szkło i tak brak lampy nie da ci spokoju i będziesz za nią tęsknił zwłaszcza gdy raz spróbujesz zdjęć z jej użyciem i przede wszystkim nauczysz się używać jej z głową