Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Co wybrać obiektyw czy lampę??

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Nie wiem jakiego masz Kita bo jeśli nowszego z IS .....
    Cytat Zamieszczone przez Szymek Zobacz posta
    ...Od razu mówię też, że kit bez stabilizacji nawet...
    Przed udzieleniem odpowiedzi warto dokładnie przeczytać pytanie
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    oczywiscie lampa była by kolejnym ważnym zakupem bo po pewnym czasie przychodzi moment gdy bez lampy ani rusz
    Święte słowa.
    Ja też brałbym lampę. Zrobiłem sporo zdjęć kitem (tym bez IS) i są one do zaakceptowania więc ze szkłem bym się wstrzymał. Ale niestety za ciebie nikt nie zdecyduje.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja bym chetnie najpierw zobaczyl te rzekomo nieostre zdjecia z kita...
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Kup tanią lampę np. Yongnuo 560 (chyba ten numer). Lampa w pełni manualna, więc fotki we wnętrzach tez do robienia w trybie manualnym, ale idzie to obskoczyć. Najpierw kilka błysków testowych sprawdzenie histogramu i potem wszytskie parametry masz już ustawione i możesz cykać. (i dodatkowo masz +50 do lansu robiąć zdjęcia na pełnym manualu)

Tania lampa w tym wypadku oznacza jakieś 200PLN jeżeli kupujesz na ebaju z HonkKongu. Jeżeli lampę polubisz mozesz szukać jakiejś lepszej z automatyką i innymi bajerami. A taniznę sprzedać (albo zostawić jako drugą).

Jak stwierdzisz, że ustrojstwo ciężkie i nieprzydatne wystawisz na allegro. (Ze stratą góra 50PLN, albo i bez starty w ogóle).

I wtedy będziesz miał dylemat jaki obiektyw.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Niewiele więcej kosztuje używany Nissin 622.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A może warto byłoby najpierw stwierdzić z jakiego powodu fotki są nieostre? A może poruszone? A może AF nie trafił? A może obiektyw przymknięty do f8 da ostre zdjęcia i wtedy lampa będzie dobrym wyjściem? Padły propozycje manualnych lamp, fajna rzecz o ile umie się z nich korzystać i lepiej sprawdzają się na statywie wyzwalane np. radiowo niż na aparacie gdzie każde podejście/odejście od obiektu wymusza zmianę przysłony/mocy lampy.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Były tematy o lampach, i jeden człowiek powiedział że lampa jest jedna z ostatnich rzeczy która się kupuje. Poza wyjątkami oczywiście typu gdzie bez lampy ani rusz.

Potrzeba ci jeszcze jednego problemu na głowie? Opanuj to co masz.

Dopiero zaczyna Awatar addie
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

popieram Przemka
    w lampe bez ETTLa do reportażu nawet nie wchodź , zwłaszcza na początku. Przy iso 1600-3200 i f/2-2.8 , canonowska 430ex na 1/64 z bouncerem przepala mi 1plan gdzie przy ETTL jest oczywiście wszystko w porządku. Dziwi mnie czemu producent umożliwiając systemowi ettl z błyśnięciem dużo słabszym od 1/64 ( minimum w trybie M ) ,nie umożliwił takiej regulacji w trybie M.
    Tamron dobre szkło, po przesiadce z KITa byłem zachwycony, choć po przesiadce na szkła z USM czar pryska
    Osobiście wybrałbym Tamrona + przemęczenie z wbudowany fleszem z jakimś DIY dyfuzorem .Chyba lepiej zarejestrować 2 plan niż mieć super lampę i czarną plamę w oddali.

Początki nałogu

Domyślnie

A ten kit to nie jest ostry z jakim aparatem? I w jakich warunkach? I w tych samych warunkach 50/1,8 jest ostra?

Coś już napisał

Domyślnie

Ja do mojego 18-55 (wersja z IS) dokupiłem lampę i od tej pory kit robi przyzwoite zdjęcia. Światło jest nieocenione nawet w amatorskiej fotografii, dlatego ja polecam kupno lampy C430exII.

Poza tym masz kita, 70-300, 50/1.8, lampa przyda ci się także do portretówki, jest jakby uzupełnieniem tego co masz, a masz już obiektyw szeroki, wąski i portretowy, więc mi tu brakuje lampy. Choć faktycznie kita warto wymienić na coś lepszego, ale jak się pomyśli to wszystko by się chciało wymienić, np. 70-300 na 70-200, a 50/1.8 na 50/1.4. :-)
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów