Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Ja bym chetnie najpierw zobaczyl te rzekomo nieostre zdjecia z kita...
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
Kup tanią lampę np. Yongnuo 560 (chyba ten numer). Lampa w pełni manualna, więc fotki we wnętrzach tez do robienia w trybie manualnym, ale idzie to obskoczyć. Najpierw kilka błysków testowych sprawdzenie histogramu i potem wszytskie parametry masz już ustawione i możesz cykać. (i dodatkowo masz +50 do lansu robiąć zdjęcia na pełnym manualu)
Tania lampa w tym wypadku oznacza jakieś 200PLN jeżeli kupujesz na ebaju z HonkKongu. Jeżeli lampę polubisz mozesz szukać jakiejś lepszej z automatyką i innymi bajerami. A taniznę sprzedać (albo zostawić jako drugą).
Jak stwierdzisz, że ustrojstwo ciężkie i nieprzydatne wystawisz na allegro. (Ze stratą góra 50PLN, albo i bez starty w ogóle).
I wtedy będziesz miał dylemat jaki obiektyw.
Niewiele więcej kosztuje używany Nissin 622.
A może warto byłoby najpierw stwierdzić z jakiego powodu fotki są nieostre? A może poruszone? A może AF nie trafił? A może obiektyw przymknięty do f8 da ostre zdjęcia i wtedy lampa będzie dobrym wyjściem? Padły propozycje manualnych lamp, fajna rzecz o ile umie się z nich korzystać i lepiej sprawdzają się na statywie wyzwalane np. radiowo niż na aparacie gdzie każde podejście/odejście od obiektu wymusza zmianę przysłony/mocy lampy.
Były tematy o lampach, i jeden człowiek powiedział że lampa jest jedna z ostatnich rzeczy która się kupuje. Poza wyjątkami oczywiście typu gdzie bez lampy ani rusz.
Potrzeba ci jeszcze jednego problemu na głowie? Opanuj to co masz.
popieram Przemka
w lampe bez ETTLa do reportażu nawet nie wchodź , zwłaszcza na początku. Przy iso 1600-3200 i f/2-2.8 , canonowska 430ex na 1/64 z bouncerem przepala mi 1plan gdzie przy ETTL jest oczywiście wszystko w porządku. Dziwi mnie czemu producent umożliwiając systemowi ettl z błyśnięciem dużo słabszym od 1/64 ( minimum w trybie M ) ,nie umożliwił takiej regulacji w trybie M.
Tamron dobre szkło, po przesiadce z KITa byłem zachwycony, choć po przesiadce na szkła z USM czar pryska
Osobiście wybrałbym Tamrona + przemęczenie z wbudowany fleszem z jakimś DIY dyfuzorem .Chyba lepiej zarejestrować 2 plan niż mieć super lampę i czarną plamę w oddali.
A ten kit to nie jest ostry z jakim aparatem? I w jakich warunkach? I w tych samych warunkach 50/1,8 jest ostra?
Ja do mojego 18-55 (wersja z IS) dokupiłem lampę i od tej pory kit robi przyzwoite zdjęcia. Światło jest nieocenione nawet w amatorskiej fotografii, dlatego ja polecam kupno lampy C430exII.
Poza tym masz kita, 70-300, 50/1.8, lampa przyda ci się także do portretówki, jest jakby uzupełnieniem tego co masz, a masz już obiektyw szeroki, wąski i portretowy, więc mi tu brakuje lampy. Choć faktycznie kita warto wymienić na coś lepszego, ale jak się pomyśli to wszystko by się chciało wymienić, np. 70-300 na 70-200, a 50/1.8 na 50/1.4. :-)
40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII