Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Autofocus 350D i jasne szkła (Sigma 30mm)

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nevoX Zobacz posta
    @Licker

A jak działał na tym centralnym? Dało się normalnie robić zdjęcia czy każde ujęcie trzeba było robić po kilka sztuk, żeby móc potem wybrać te z trafioną ostrością?:P
    Moją sztukę poprzedni właściciel kalibrował pod któregoś z xxxD i na 1000D trafia celnie.
    Ostatnio jak się bawiłem tym duetem trafiał 4 na 5 zdjęć w warunkach domowych.
    Z tym, że na 1000D nie używałem go nigdy poniżej f/2. Nie przez to żeby coś było nie tak.
    Po prostu sytuacja nie wymagała szerszego otwierania.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Dopiero zaczyna Awatar nevoX

Domyślnie

Chyba będę musiał przekonać się na własnej skórze. Najwyżej jakoś się przemęczę i zamiast 85-tki dopłacę i kupię 40D

Mam jeszcze jedno pytanie? Czy w przypadku takiego pudłowania to widać to już przez wizjer, że jest źle ustawiona ostrość, przed zrobieniem zdjęcia? Czy może są to na tyle małe błędy, że na tym malutkim wizjerze ich po prostu nie widać? Jak pracuje się tym obiektywem w Servo?

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nevoX Zobacz posta
    Mam jeszcze jedno pytanie? Czy w przypadku takiego pudłowania to widać to już przez wizjer, że jest źle ustawiona ostrość, przed zrobieniem zdjęcia? Czy może są to na tyle małe błędy, że na tym malutkim wizjerze ich po prostu nie widać? Jak pracuje się tym obiektywem w Servo?
    Jest dokładnie tak jak mówisz. Na wizjerze się ich nie dostrzeże.
    W servo nigdy go nie używałem.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Mi taka kombinacja działa dobrze, przy czym używam tylko centralnego punktu AF więc nawet nie wiem jak to jest z pozostałymi. Generalnie jestem zadowolony, możliwe że to przez to, że nie miałem nigdy w ręku lepszego body ale dobrze mi z tym
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu

Domyślnie

Ja miałem tą Sigmę razem z 30D i z celnością problemów nie było, nawet na 1.4 potrafiła trafić w punkt. W takim codziennym użytkowaniu, często w pomieszczeniach nie narzekałem specjalnie na celność. Szybkość to inna sprawa - miałem wrażenie jakby była tylko odrobinę szybsza od kita 18-55

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Pracuję na 350D od 2005 roku. Przez ten czas przewinęły mi się różne obiektywy, a i inne puszki także się zdarzały. Ale 350D dzielnie trwał i nadal trwa. (Jako trzeci zapas)

Poza tym że lubię go z sentymentu i przyzwyczajenia, nic mnie przy nim nie trzyma. A jednak będę nim robić zdjęcia puki nie odejdzie do krainy wiecznego fotografowania.
    Jego układ AF to przy dzisiejszych standardach porażka, ale da się przeżyć, obsługuje i Tele E-L-e i szerokie sigmy (10-20) Miałem przy nim C 50 f/1.4 i coś ze światłem f/2, już nie pamiętam co, ale chyba 30mm. Miałem też sigmę 20 f/1.4. Z każdym obiektywem działał tak samo, zawodnie. Ale gdy się do jego błędów przyzwyczaić, nie sprawia to w fotografii reportażowej większego problemu. (Co innego sport)

Tryb servo działa jak dlamnie kiepsko, to też żadko go używałem. Natomiast nigdy nie kożystam z punktu pomiaru AF innego niż centralny. Z 350 to niemożliwe...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam za błędy w tekście. To przez pośpiech... ;-)

Proszę przestrzegać pkt. 6. regulaminu forum. Pozdrawiam. K.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 02-01-2011 o 13:53
    Primum non nocere! --> Galeria

Domyślnie

Dzięki bardzo za odpowiedzi!

Już postanowiłem. Kupię tę Sigmę i zobaczę jak się sprawdza z 350D. Jeśli będzie tragedia to zamiast następnego szkła kupuję lepsze body.

@Emaliasz
    Mógłbyś mi napisać z jakimi innymi korpusami jeszcze pracujesz i jak tam wypada AF?

Dopiero zaczyna Awatar Emaliasz

Domyślnie

Miałem jeszcze 20D i 400D, przez pewien krótki czas 5D i 5D mkII

20D był podobny do 400D, może minimalnie trafniej dobierał punkt ostrości, a na pewno miał lepsze servo i AI focus. 5D miał dziwne trudności z mało kontrastowymi przedmiotami, większe niż inne aparaty których używałem. Poza tym zaobserwowałem to samo co większość jego użytkowników. Poszukaj na cb. 5D mkII jak dla mnie był całkiem znośny chociaż w porównaniu do 50D bardziej zawodny.

Trzeba jednak pamiętać że ta moja opinia jest niemiarodajna, gdyż robiłem zdjęcia bardzo wieloma obiektywami. Ciężko więc skonsolidować się wokół jakiegoś "złotego środka". To co napisałem opieram na średniej wyciągniętej z całego okresu używania poszczególnych puszek...

PS. Nie jestem jakimś szczególnym koneserem sprzętu, jeżeli szukasz dogłębnej i drobiazgowej informacji przeglądnij jeszcze inne tematy na cb...

Pozdrawiam.
    Primum non nocere! --> Galeria

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Rozwiązanie problemu: jeśli nie jesteś zadowolony z pracy najtańszego i w zasadzie zabytkowego już układu AF ze skundloną optyką, to niestety musisz zainwestować w lepszy aparat i obiektyw. Nic innego nie da się zrobić.
    Tak sobie myślę, że to właściwie zamyka dyskusję w temacie :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Na to wygląda

@Emaliasz Dzięki za odpowiedź.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów