Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Autofocus 350D i jasne szkła (Sigma 30mm)

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Parę lat temu miałem 350D, 50mm f/1.8 i 85mm f/1.8 i nie byłem zadowolony z AF w tym body - AF niepowtarzalny, wolny, jednym słowem kiepski. Zmieniłem po jakimś czasie na 30D i było odczuwalnie lepiej.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nevoX Zobacz posta
    Przy okazji przeglądania różnych for internetowych natrafiłem na stwierdzenia, że system AF w 350D/20D jest kiepski i przy jaśniejszych szkłach potrafi się często gubić.
    Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    Parę lat temu miałem 350D, (...) AF niepowtarzalny, wolny, jednym słowem kiepski. Zmieniłem po jakimś czasie na 30D i było odczuwalnie lepiej.
    Tak, macie dobre wrażenie - zaprzeczacie sobie. Układ AF w 30D jest ten sam co w 20D. W 350D był wolniejszy i mniej precyzyjny.

Rozwiązanie problemu: jeśli nie jesteś zadowolony z pracy najtańszego i w zasadzie zabytkowego już układu AF ze skundloną optyką, to niestety musisz zainwestować w lepszy aparat i obiektyw. Nic innego nie da się zrobić.

Choć jak masz kupować 40D, to lepiej sprzedaj co masz i kup pierwsze 5D z 50/1.4. Wyjdzie minimalnie drożej, ale jakość obrazu, plastyka i separacja głębi będzie o niebo lepsza..
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przecież af w 5D też jest kiepski...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Przecież af w 5D też jest kiepski...
    Pewnie. We wszystkich jest kiepski. Dlatego właśnie wszystkie talenty nam usychają..
    Jak to było z tą baletnicą?
    Jarek

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Rozwiązanie problemu: jeśli nie jesteś zadowolony z pracy najtańszego i w zasadzie zabytkowego już układu AF ze skundloną optyką, to niestety musisz zainwestować w lepszy aparat i obiektyw. Nic innego nie da się zrobić.
    Prawda. Obecnie korzystam z 1D MK II (przesiadłem się z 40D)
    Co do obiektywów to nie patrze już nawet na inne niż te ze znaczkiem "USM" a swego czasu też interesowała mnie ta Sigma 30mm f/1.4 - fajnie rysuje, no i to światło, ale obawiam się że w cięższych warunkach oświetleniowych nie wyrobi za każdym razem.

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Tak sobie myślę, że to właściwie zamyka dyskusję w temacie :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów