Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Autofocus 350D i jasne szkła (Sigma 30mm)

Dopiero zaczyna Awatar nevoX

Domyślnie Autofocus 350D i jasne szkła (Sigma 30mm)

Witam wszystkich forumowiczów.

Posiadam body 350D i po paru przebrniętych obiektywach doszedłem do wniosku, że do moich zastosowań na tę chwilę potrzebuję czegoś ~30mm. Z racji, że jestem wręcz uzależniony od małej głębi ostrości i plastyczności obrazu, zdecydowałem się, że zakupię Sigmę 30mm f/1.4. Wiem, że u niej AF nie jest najlepszy, ale nie o to chodzi. Przy okazji przeglądania różnych for internetowych natrafiłem na stwierdzenia, że system AF w 350D/20D jest kiepski i przy jaśniejszych szkłach potrafi się często gubić. Czy to by oznaczało, że po zakupie ww Sigmy czeka mnie nieuchronne przejście na 40D (na które i tak prędzej czy później przejdę, ale wolałbym wcześniej zebrać trochę szklarni), ponieważ współpraca tej Simgy z nowszymi korpusami jest podobno zdecydowanie lepsza.

Tutaj pytanie do użytkowniów starszych korpusów i jasnych szkieł, a najlepiej owej Sigmy. Jak się Wam pracuje na takich zestawach?

Bywalec

Domyślnie

Parę lat temu miałem 350D, 50mm f/1.8 i 85mm f/1.8 i nie byłem zadowolony z AF w tym body - AF niepowtarzalny, wolny, jednym słowem kiepski. Zmieniłem po jakimś czasie na 30D i było odczuwalnie lepiej.
    Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Ja co prawda używałem tej Sigmy z 1000D, ale AF ma podobny do 350D.
    Zauważyłem, że Sigma działa dobrze tylko na centralnym, który jest krzyżowy.
    Na wszystkich pozostałych nie trafiał wcale, jedyną opcją było ostrzenie ręczne.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nevoX Zobacz posta
    Przy okazji przeglądania różnych for internetowych natrafiłem na stwierdzenia, że system AF w 350D/20D jest kiepski i przy jaśniejszych szkłach potrafi się często gubić.
    Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    Parę lat temu miałem 350D, (...) AF niepowtarzalny, wolny, jednym słowem kiepski. Zmieniłem po jakimś czasie na 30D i było odczuwalnie lepiej.
    Tak, macie dobre wrażenie - zaprzeczacie sobie. Układ AF w 30D jest ten sam co w 20D. W 350D był wolniejszy i mniej precyzyjny.

Rozwiązanie problemu: jeśli nie jesteś zadowolony z pracy najtańszego i w zasadzie zabytkowego już układu AF ze skundloną optyką, to niestety musisz zainwestować w lepszy aparat i obiektyw. Nic innego nie da się zrobić.

Choć jak masz kupować 40D, to lepiej sprzedaj co masz i kup pierwsze 5D z 50/1.4. Wyjdzie minimalnie drożej, ale jakość obrazu, plastyka i separacja głębi będzie o niebo lepsza..
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przecież af w 5D też jest kiepski...

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Rozwiązanie problemu: jeśli nie jesteś zadowolony z pracy najtańszego i w zasadzie zabytkowego już układu AF ze skundloną optyką, to niestety musisz zainwestować w lepszy aparat i obiektyw. Nic innego nie da się zrobić.
    Prawda. Obecnie korzystam z 1D MK II (przesiadłem się z 40D)
    Co do obiektywów to nie patrze już nawet na inne niż te ze znaczkiem "USM" a swego czasu też interesowała mnie ta Sigma 30mm f/1.4 - fajnie rysuje, no i to światło, ale obawiam się że w cięższych warunkach oświetleniowych nie wyrobi za każdym razem.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

nevoX - miałem podobną sytuację*co Ty. Posiadałem 350D, kupiłem 50/1.4 USM, no i było średnio. Zmieniłem na 40D, tu już*było lepiej, jednak z powtarzalnością było różnie. Obecnie posiadam 5DmkII, no i tu już jest pięknie, AF działa minimalnie wolniej niż na 40D ale jest precyzyjny. Jeśli 5D i 5DmkII mają ten sam układ AF, to przychylam się*do opcji oskarkowego: kup 5D + 50/1.4
    To też*będzie najlepsza opcja na Twoje uzależnienie od małej głębi ostrości
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Domyślnie

Z bocznych punktów AF chyba jeszcze ani razu nie korzystałem. Zawsze łatwiej było mi ustawić ostrość na obiekt i z zablokowaną ostrością przekadrować.

Prawda, 5D bardzo kusi, ale niestety jest poza moim zasięgiem cenowym. Nawet mkI. 40D miałem plan zakupić przynajmniej przy posiadaniu dwóch stałek (ww Sigma + Canon 85-tka), także w moim przypadku również trochę czasu zanim dozbieram ten kolejny tysiąc (minimum) na 85-tkę.

Jeśli piszecie, że 20D i 30D mają ten sam AF i do tego jest bardziej precyzyjny od 350D to może iść na razie w tę stronę? Kupić 20D/30D. Są jeszcze sporo tańsze od 40D i mógłbym sobie na tę chwilę na nie pozwolić. Wiem, że to tylko półśrodek, ale jak już pisałem, finansowo w przypadku fotografii nie mogę szaleć i posuwam się stopniowo, a czymś zdjęcia trzeba robić

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Przecież af w 5D też jest kiepski...
    Pewnie. We wszystkich jest kiepski. Dlatego właśnie wszystkie talenty nam usychają..
    Jak to było z tą baletnicą?
    Jarek

Domyślnie

@Licker

A jak działał na tym centralnym? Dało się normalnie robić zdjęcia czy każde ujęcie trzeba było robić po kilka sztuk, żeby móc potem wybrać te z trafioną ostrością?:P

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów