Witam Wszystkich
Zdjęcie z dzisiejszego wypadu do miasta. Fotka zrobiona z polarem. Co zrobiłem nie tak że zdjęcie jest ciemne a niebo przepalone? Jak to obejść? Dzięki za wszelkie sugestie.
1.
Witam Wszystkich
Zdjęcie z dzisiejszego wypadu do miasta. Fotka zrobiona z polarem. Co zrobiłem nie tak że zdjęcie jest ciemne a niebo przepalone? Jak to obejść? Dzięki za wszelkie sugestie.
1.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Myślę że trzeba przyswoić troche wiedzy na temat używania polara oraz potrenować,a na dodatek umieć ocenić kiedy trzeba go użyć a kiedy nie bo wbrew pozorom czesto polar robi więcej złego niż dobregoCo zrobiłem nie tak że zdjęcie jest ciemne a niebo przepalone? Jak to obejść?![]()
EOS + L i kupa gratów ...
a nie było spróbować ustawić zablokować ekspozycji na niebie?
tak strzelam bo się nie znam![]()
nie znam się. :P
ale wtedy może trochę ciemniej wyjść dół - u Ciebie ulica i budynki. no ale od tego są różne formaty - ja się RAWami ratuję. upierdliwe to trochę ale można zrobić batch'owe przetwarzanie i na całą serię fotek narzucić jeden zestaw ustawień korygujących.
no i zdjął bym polara...
poczytaj po co jest polar, a później go zakładaj :-)
|Canon|
http://www.canon-board.info/showthread.php?p=836641
P.S.
znień podpis bo aż się ciśnie "Błogosławieni ci, którym chce się poszukać odpowiedzi na forum"
bo było pełno tego!
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
Ja bym tu polara nie użył, pomiar dał na ulicę w jednym zdjęciu a w drugim na niebo. Z którymś z nich byś coś pewnie zdziałał. Oczywiście strzelając w RAW.
5D, stałki, zoomy