Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Podejrzane oferty - Pytanie.

Domyślnie Podejrzane oferty - Pytanie.

Witam!

Wystawiłem swój zestaw na allegro, po paru dniach napisała do mnie osoba po angielsku, że jest zainteresowana kupnem mojego zestawu, pytała się czy mam więcej aparatów do sprzedania i żebym coś napisał więcej o moim zestawie. Opisałem cały mój zestaw, kiedy został kupiony, jaki jest stan techniczny itp. Napisałem jaka cene mnie interesuje i że do ceny należy doliczyć koszt przesyłki, oczywiście jest możliwość odbioru osobistego. Dostałem odpowiedź, że aparat ma być do tego klienta, czyli wznioskuje, że ww. Pan jest pośrednikiem. Pośrednik napisał mi, że mam się dowiedzieć jaki bedzie koszt przesyłki do Nigerii, napisał nawet cały adres i żebym wysłał to wszystko Pocztexem. Zastanawiam się dlaczego akurat mam skorzystać z usług Pocztexu, na allegro napisałem, że mieszkam w UK, ale Pan mogł nie zrozumieć akurat.

Nie było by w tym nic dziwnego gdyby za pare dni, dostałem maila, od innej osoby, że też jest zainteresowana kupnem mojego zestawu dla klienta, żebym napisał w jakim stanie jest aparat itp, i czy jest możliwość wysyłki. Oczywiście korespondencja też była po Angielsku.

Wczoraj dostałem trzecią oferte, tym razem od Davida z USA, że widział mój zestaw na Allegro.pl i jest zainteresowany kupnem dla swojego klienta - (NMS) National Military School. Zapłaci za mój zestaw 2250 euro + 150 euro za przesyłke, płatność przelew lub PAYPAL i żebym wysłał to za pomocą Pocztexu. Mam mu napisać dane do przelewu, czyli moje imię, nazwe banku, numer konta, adres itp.

Mój zestaw to 450D + 18-55 + 55-250 + 24-105 + Grip + Torba, za wszystko
    zapłaciłem około 1700 funtów, teraz jest on warty mniej, a gościu chce mi dać za niego dużo więcej - to akurat nie jest dla mnie problem
    Powiem tak, śmierdzi mi to wszystko, trzy osoby chcą kupić mój zestaw i trzy
    osoby chcą go dla swoich klientów to jest już dla mnie podejrzane. Chcą żebym wysłał za pomoca Pocztexu (mieszkam w Anglii) akurat mogli nie zrozumieć tego co napisałem na allegro, że mieszkam w Anglii.

Troszkę się rozpisałem ale czy ktoś kiedyś spotkał się z takim czymś ? może
    akurat nie ma w tym nic podejrzanego, ale mi coś nie pasuje. Oczywiście odpisałem każdemu z osobna, że najpierw wysyłasz do mnie pieniądze za aparat + koszt przesyłki, a pożniej ja wysyłam paczke.

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Kolejny któremu google nie działają...

Domyślnie

Google mi działa, nawet bardzo dobrze, tylko powiedz mi co ja mam na tym google wpisać ? Może znalazleś odpowiedź na moje podejrzenia lub sam kiedyś byłeś w podobnej sytuacji ?
    Rozume kolego Husky jak bym zadał setne pytanie który aparat kupić lub gdzie go kupić, ale mój post miał na celu przestrzec pare osób, jakoś nie wiedze na forum CB podobnych postów...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adik1986 Zobacz posta
    Witam!

(...)
    Troszkę się rozpisałem ale czy ktoś kiedyś spotkał się z takim czymś ? może
    akurat nie ma w tym nic podejrzanego, ale mi coś nie pasuje.(...)
    Tak, spotkałem się z czymś takim. Kolega sprzedawał telefon komórkowy warty powiedzmy 400 zł, a ktoś chciał mu dać 1000$...dziwne. Nie wiem czy owe 1000$ dostał, bo nie podał numeru swojego konta bankowego.

P.S.
    Jak coś jest zbyt piękne by było prawdziwe to najczęściej jest to przewał.

Pozdrawiam świątecznie.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Na temat trzeciego Pana to nie musicie mi mówić, że to sciema tym bardzie, że sprzęt w USA jest dużo tańszy nić u nas

Coś już napisał Awatar BigDog
    Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

taaa... potem dowiesz się, że klientowi zaczęło się bardzo spieszyć bo musi gdzieś wyjechać więc musisz sprzęt wysłać jak najszybciej a najlepiej już. A żeby było ekspresowo dostaniesz mailem skan przelewu na Twoje konto kwoty za sprzęt. Tak jest najszybciej bo przelew z za granicy może iść i ze dwa tygodnie - będą pieczątki banku, podpisy i może nawet z 50E jako gratyfikacja za expresową realizację.
    Mam nadzieję, że teraz łapiesz o co w tym chodzi......
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jak coś tu tu masz więcej na ten temat "przekręt nigeryjski" lub "przekręt 419" http://allegro.pl/phorum/read.php?f=...=0&post_arch=0
    Ostatnio edytowane przez BigDog ; 25-12-2010 o 18:07 Powód: Automerged Doublepost
    ....robiłbym lepsze zdjęcia jak miałbym lepszy aparat

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jest jeszcze inny finał, klient napisze że w jego kraju aby wysłać przelew zagraniczny potrzebny jest dowód nadania przesyłki i zwali to na przepisy celne. Oczywiście prześle skan przelewu oczekującego na akceptację lub wręcz dostaniesz mail z banku (!) że przelew klienta jest gotowy do realizacji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Husky Zobacz posta
    Kolejny któremu google nie działają...
    Skoro wszystko jest w Googlach, to po co potrzebne jest forum ?

Tu coś w temacie:

http://www.cyberfoto.pl/hyde-park/66...-z-nigerii.htm
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic476132.html

Coś już napisał Awatar BigDog
    Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

Finał takiego przekrętu jest zawsze taki sam - wysłałeś sprzęt do słonecznej Nigerii lub innego wygnajewa a o sianku możesz zapomnieć. Zmieniają się tylko metody namówienia na taką tranzakcję.
    ....robiłbym lepsze zdjęcia jak miałbym lepszy aparat

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Skoro wszystko jest w Googlach, to po co potrzebne jest forum ?

(...)
    Po to, żeby między sobą porozmawiać.

I jak ktoś napisał z foruma obok wystarczy nic nie wysyłać dopóki pięniążki nie znajdą się fizycznie na koncie...i po sprawie.

Nie będą naciągacze pluć nam w twarz!
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów