Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Podejrzane oferty - Pytanie.

Domyślnie

J.J : Popieram Ci w 100%, po to jest forum, żeby się pytać, oczywiście w granicach zdrowego rozsądku - 100 tych samych pytań np: co kupić może doprowadzić do szału.

Oczywiście bardzo dobrze rozumie Panowie o co chodzi, dlatego wydawało mi sie podejrzane gdy 3 osoby chcą aparat dla swoich klientów, dodatkowo przed chwilką odpisał mi Pan numer dwa, żeby wysłać paczke do Nigerii..., dodam tylko, że gość ma konto na serwerze o2.pl...

Mam pewną prośbe do moderatorów/administratorów czy jest możliwość przyklejenia tego tematu ? Zmienić temat oszuści z Nigerii lub coś podobnego. Ja spotkałem się z takim czymś pierwszy raz, ale może ktoś kiedyś bedzie w podobnej sytuacji i dokona takiej tranzakcji i zostanie bez aparatu i kasy...

Coś już napisał Awatar BigDog
    Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

przyklejać chyba nie warto bo ten przekręt jest stary jak internet - Ty chociaż spytałeś, a jeśli komuś $$$ kasa $$$ rzuci się na ślipka to i przyklejanie nic nie da.
    ....robiłbym lepsze zdjęcia jak miałbym lepszy aparat

Zablokowany
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Adik wystarczt w wyszukiwarce na naszym forum wpisać nigeria a w google nigeria + oszustwo. Trzeba każdemu tłumaczyć do czego służą wyszukiwarki i jakich słów kluczowych używać??

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    wystarczy nic nie wysyłać dopóki pięniążki nie znajdą się fizycznie na koncie...i po sprawie.
    Jest jedno ALE, tak jak w przypadku oszukanych przez OTC i innych cwaniaczków cena czyni cuda. Kluczem do sukcesu w tego typu przekrętach jest zachęcająco niska lub wysoka w zależności czy oferta kupna czy sprzedaży cena. Jeśli ktoś za zestaw wart 1500zł oferuje 3000zł u sprzedającego wyłączają się pewne funkcje w mózgu i zaślepiony potencjalnym zyskiem zaczyna powoli konsumować przynętę podaną na haczyku. I bardzo dobrze, że pyta na forum, uniknie straty sprzętu a nam powinien szczerze podziękować.

Coś już napisał Awatar cesiu111
    Miasto
    Rz

Domyślnie

Miałem ostatnio podobną sytuację - sprzedawałem telefon, dostałem maila w języku "angielskim". Napisany był tak łamanym językiem, że pomyślałem, że to może być realny list od kogoś, kto mieszka w Polsce, ale nie posługuję się polskim na tyle dobrze, żeby podjąć się korespondencji. Jako że nie dostaję po angielsku maili zbyt często odpisałem. Następny mail jaki dostałem był całkiem inny - napisany poprawną angielszczyzną, bez jakiegokolwiek błędu. Pierwszy prosił o podanie dokładnych informacji nt. sprzętu, a drugi zawierał całą stertę informacji dlaczego do Nigerii, jaki adres itp. Od razu zaznaczyłem w poczcie jako SPAM i nie odpisywałem więcej. Oczywiście cena podana przez zainteresowanego była 4. krotnie wyższa od tej, którą oczekiwałem. Wczoraj znajomy do mnie dzwonił, że miał taką samą sytuację tyle, że z wystawionym laptopem a nie telefonem. Dobrze, że zadzwonił do mnie żeby się upewnić czy w ogóle odpisywać, bo inaczej mógłby się nabrać. Nie wiem czy w Nigerii tak łatwo kogoś wy$@*%@ć na kasę, ale powinni jakoś karać takich ludzi. Sorry za długi wywód.

Domyślnie

Oczywiście dziękuje za pomoc, dużo rzeczy kupowałem i sprzedawałem przez internet i nigdy z takim czymś się nie spotkałem dlatego wolałem zapytac, jak bym podał numer konta to bym czekał do momentu otrzymania całej kwoty na konto - jak zawsze zreszta robiłem.
    Tylko pozostaje druga kwestia o której pomyślałem - obrót danymi jak bym podał imię nazwisko i wszystkie detale bankowe, to co by poźniej ktoś mojego konta nie wyczyścił. Ja tylko się zastanawiam dlaczego akurat wszyscy z oszustów chcą żeby wysłać towar do Nigerii ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Był też taki fajny przypadek. Nie wiele pamiętam ale ktoś miał wysłać chyba iBooka z USA? Wysłał "kartonowa podróbe" ale tak, że koleś musiał zabulić cło. No i się złapał
    Dla wysyłającego to tylko kilka baksów za przesyłkę a oszust musiał wkleić kilka setek (porównując zarobki w USA i Nigerii to przepaść robi się ogromna) Może spróbuj tak zakombinować? :-P
    Niestety nie mogę znaleźć źródła żeby pokazać jak to szło...
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Goomis : podsunąłeś mi pewien pomysł, będę dalej korespondował i napisze, że niestety nie mogę skorzystać z usług Pocztexu, ale skorzystam z usług Royal Mail i wyśle sprzęt pod wskazany adres i gdy otrzymasz przesyłke wyślesz mi pieniądze, z tym, że podam ci numer konta dopiero wtedy gdy napiszesz mi, że otrzymałeś przesyłke, a nie będę wysyłał paczki tylko wyśle zwykły list a napiszę w nim, sorry stary ale nie dam się oszukać lub coś w tym stylu - jeszcze się zastanowie co tam napisać. Zapłace pare funtów za list, ale przynajmniej będę miał satysfakcje.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak ktoś ładnie napisał to zbyt piękne żeby było prawdziwe. Z daleka śmierdzi wałkiem. Nikt nie da więcej za zestaw niż jest wart.

Bywalec Awatar lukaszr
    Miasto
    PL

Domyślnie

Stare metody i znane od dawna. Nie dajcie się na to nabrać, bo szukają naiwnych i skoro ciągle używają tej metody to znaczy, że na świecie jest mnóstwo głupich, którzy dali się w to wciągnąć.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów