Witam!

Wystawiłem swój zestaw na allegro, po paru dniach napisała do mnie osoba po angielsku, że jest zainteresowana kupnem mojego zestawu, pytała się czy mam więcej aparatów do sprzedania i żebym coś napisał więcej o moim zestawie. Opisałem cały mój zestaw, kiedy został kupiony, jaki jest stan techniczny itp. Napisałem jaka cene mnie interesuje i że do ceny należy doliczyć koszt przesyłki, oczywiście jest możliwość odbioru osobistego. Dostałem odpowiedź, że aparat ma być do tego klienta, czyli wznioskuje, że ww. Pan jest pośrednikiem. Pośrednik napisał mi, że mam się dowiedzieć jaki bedzie koszt przesyłki do Nigerii, napisał nawet cały adres i żebym wysłał to wszystko Pocztexem. Zastanawiam się dlaczego akurat mam skorzystać z usług Pocztexu, na allegro napisałem, że mieszkam w UK, ale Pan mogł nie zrozumieć akurat.

Nie było by w tym nic dziwnego gdyby za pare dni, dostałem maila, od innej osoby, że też jest zainteresowana kupnem mojego zestawu dla klienta, żebym napisał w jakim stanie jest aparat itp, i czy jest możliwość wysyłki. Oczywiście korespondencja też była po Angielsku.

Wczoraj dostałem trzecią oferte, tym razem od Davida z USA, że widział mój zestaw na Allegro.pl i jest zainteresowany kupnem dla swojego klienta - (NMS) National Military School. Zapłaci za mój zestaw 2250 euro + 150 euro za przesyłke, płatność przelew lub PAYPAL i żebym wysłał to za pomocą Pocztexu. Mam mu napisać dane do przelewu, czyli moje imię, nazwe banku, numer konta, adres itp.

Mój zestaw to 450D + 18-55 + 55-250 + 24-105 + Grip + Torba, za wszystko
zapłaciłem około 1700 funtów, teraz jest on warty mniej, a gościu chce mi dać za niego dużo więcej - to akurat nie jest dla mnie problem
Powiem tak, śmierdzi mi to wszystko, trzy osoby chcą kupić mój zestaw i trzy
osoby chcą go dla swoich klientów to jest już dla mnie podejrzane. Chcą żebym wysłał za pomoca Pocztexu (mieszkam w Anglii) akurat mogli nie zrozumieć tego co napisałem na allegro, że mieszkam w Anglii.

Troszkę się rozpisałem ale czy ktoś kiedyś spotkał się z takim czymś ? może
akurat nie ma w tym nic podejrzanego, ale mi coś nie pasuje. Oczywiście odpisałem każdemu z osobna, że najpierw wysyłasz do mnie pieniądze za aparat + koszt przesyłki, a pożniej ja wysyłam paczke.