a gdyby tak przerobić pierscienie pośrednie..? nawet takie z przeniesieniem automatyki zeby af działał?
a gdyby tak przerobić pierscienie pośrednie..? nawet takie z przeniesieniem automatyki zeby af działał?
ja zrobiłem coś takiego z heliosa 44m:
ale jedyne co idzie z tego osiągnąć to tilt ale ostrzy do 3cm, czy to wina długiego mieszka??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
miało być że jedyne co idzie osiągnąć to ostrzenie do 3cm bez tego tilta
Ostatnio edytowane przez asmo ; 31-01-2011 o 16:38 Powód: Automerged Doublepost
c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
zenit 12xp + helios 44m
Mieszek jest dużo za długi, dlatego nie ostrzy dalej.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Fajna sprawa
Poniżej parę fotek wykonanych heliosem 58/2 i albinarem 28/2.8, które specjalnie do tych zastosowań kupiłem. Mam je dopiero od kilku dni, więc potraktujcie te zdjęcie jako testy. Głównym zastosowaniem freelensingu ma być u mnie portret.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EDIT: Jednak postanowiłem wrzucić tylko dwa zdjęcia, oba z albinara.
Ostatnio edytowane przez MatusP ; 18-02-2011 o 22:40 Powód: Automerged Doublepost
fajnie nawet to wychodzichoć nie da się tym prostować budynków i średnio myślę z powtarzalnością ujęcia może być:] ale do zabawy, za niecałą 100we to super
![]()
Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....
Gdzieś na necie widziałem jak gość na mieszek wykorzystał gumową osłonę na przegub samochodowy i zdjęcia z tego były rewelka .Guma na przegub jest dość duża dlatego można odległość od korpusu ustawić dowolnie.
Gdyby Bóg chciał aby człowiek latał dałby mu skrzydła,gdyby nie chciał nie dałby mu wyobraźni.:-D
Z cyklu DIY, fajny pomysł na Tilt-Shift znalazłem TUTAJ
"C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”
ja wlasnie wygrzebalem mojego rozebranego heliosa 44m-2 ktorego kiedys rozebralem na poczet makrofotografii i bedzie sie do tego zacnie nadawal. gdzies za dwa tygodnie jak znajde troche czasu zrobie do niego mocowanie i pokaze efekty ale zapowiada sie dobrze![]()
A przy Wołnie-3 80/2.8 z mocowaniem Kiev 88, jaka powinna być odległość między tylną soczewką a matrycą 5D? Bo pracuję właśnie nad jakimś w miarę trwałym mocowaniem i ni cholery nie mogę dopasować.