Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Tilt-Shift za 0zł

Coś już napisał Awatar oli85
    Miasto
    Poręba

Domyślnie

Propi, to może zamieściłbyś jakieś foto twojego cuda? kolega ma mi dziś przywieść gumę od przegubu zobaczymy czy dam rade coś stworzyć
    40D+BG-E2N | 400D| c70-200 f4 L | Tokina 12-24 f4 | Tokina 28-70 f2,8 | Samyang 8mm Fish-eye |580 EXII| plfoto

Początki nałogu Awatar Propi
    Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Wyjąłem zieloną część, wyciąłem w gumie otwór o średnicy ~5,5cm. Obiektyw mieści się w wyciętym otworze, zaś szerszy koniec gumy po prostu przyciskam do korpusu. Wrzucę foty po weekendzie, teraz wypoczywam w nadmorskim kurorcie A efekty są takie:

Zaznaczam, że nie umiem ni cholery z tego korzystać póki co, stąd nielogiczność zdjęć. Natomiast ustawianie ostrości "pompką" (dociskając lub odsuwając szkło od aparatu) jest dość przyjemne w praktyce

Korpus 5D, szkło Volna-3 80/2.8.

Coś już napisał Awatar oli85
    Miasto
    Poręba

Domyślnie

Fakt, trzeba chyba dojść do wprawy Ciekawi mnie tylko czy mój helios da raade :/
    40D+BG-E2N | 400D| c70-200 f4 L | Tokina 12-24 f4 | Tokina 28-70 f2,8 | Samyang 8mm Fish-eye |580 EXII| plfoto

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Helios może i da, ale pole manewru nie będzie za duże - zbyt mała różnica między cropem a klatką 24x36mm.

Domyślnie

jakie obiektywy najlepiej nadają się na takie eksperymenty ?

Miasto
    Chodzież / Poznań

Domyślnie

Średnio lub wielkoformatowe - a więc od Pentacon Six, Mamiya, Hasselblad, Kiev.

Domyślnie

Witam serdecznie

Mam takie pytanie, czy obiektyw powiększalnikowy do średniego formatu nadałby się tutaj?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafalw Zobacz posta
    Witam serdecznie

Mam takie pytanie, czy obiektyw powiększalnikowy do średniego formatu nadałby się tutaj?
    Jak najbardziej, do focenia z wolnej ręki to bardzo dobre wyjście.

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Tilt-Shift za 0zł

Zabawiłem się w archeologa i odkopuje temat..
    Znalazłem taki tut do wykonania titla, zakupiłem pentacona, robię wszystko tak jak na zdjęciach.. tylko mam problem z ustawianiem ostrośći na nieskończoność..
    Ta tulejka działa jak pierścienie pośrednie, które doskonale nadają się do makro, coś robie źle? Czy da się to jakoś obejść?

little people – classic tilt effect | NO pixels

Domyślnie Odp: Tilt-Shift za 0zł

Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    Zabawiłem się w archeologa i odkopuje temat..
    Znalazłem taki tut do wykonania titla, zakupiłem pentacona, robię wszystko tak jak na zdjęciach.. tylko mam problem z ustawianiem ostrośći na nieskończoność..
    Ta tulejka działa jak pierścienie pośrednie, które doskonale nadają się do makro, coś robie źle? Czy da się to jakoś obejść?

little people – classic tilt effect | NO pixels
    czesc. jestem autorem tego tutoriala i moze moge jakos pomoc.
    zakladam ze pentacona ze sredniego formatu uzywasz. dystans miedzy obiektywem sredniego formatu (flange) jest troche wiekszy niz w lustrzankach 35mm ale nie bardzo duzo wiec trzeba si troche nameczyc zeby zrobic zawias odpowiednio plaski.
    jak odsuniesz obiektyw za daleko od sensora to tracisz mozliwosc lapania ostrosci na nieskonczonosc. Z drugiej strony jak skrzywisz obiektyw to pomimo wiekszego dystansu powinienes byc w stanie uzyskac efekt tilt tak czy inaczej.

tu jest fajna tabela dystansow dla roznych mocowan. wedlug tego latwo policzyc ile masz miejsca na swoja przejsciowke.
    Camera Mounts Sorted by Register

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów