Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: [m42] Sonnar 135 3.5 Czym się różnią

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

W tej chwili takiego soonara MC można kupić za 300-350, niedawno sam sprzedałem swój zbiór miałem

Flektogona MC 35/2,4
    Planara T* 50/1,4
    Biometara MC 80/2,8
    Sonnara MC 135/3,5

wszystkie w stanach niemal fabrycznych za wszystkie wziołem ok 2700
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dodam że zainteresowanie tym szkłem znacznie spadło, ponieważ można kupić np 100 canona za ok 1200 PLN ....

największym moim zaskoczeniem okazał się biometar jakieś 550PLN , a flektogon został sprzedany do ... Japonii (ok 700PLN) gość twierdził ze filmy z 5dmk2 i tego flektogona to poezja plastyki i nie ma nic lepszego ....
    niestety róznice pomiędzy sonnarem MC i nie MC nie kończą się na powłokach, szkła mają nieco inną byudowę mechaniczną, również trzeba uważać na sonary MC z niskimi numerami seryjnymi mogą dawać magentowy zafarb .....
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 24-12-2010 o 09:59 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

największym moim zaskoczeniem okazał się biometar jakieś 550PLN
    To dlatego, że jest duży popyt na tą ogniskową. Nawet Jupitera 9 85mm f/2 mozna sprzedac za ładne pieniądze.

O zebrze już koledzy dokładnie napisali. Jest to starsza wersja, co nieznaczy, że zła, no ale brak powłok MC, może dokuczyc.

Zainteresowanym systemem m42 polecam: http://www.retrocamera.net/category/selling-and-buying
    oraz:
    http://forum.stock-photo.pl/
    *nie znaczy
    sorry za byka
    Ostatnio edytowane przez bzita ; 24-12-2010 o 10:53 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Tu też jest trochę przydatnych informacji: http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/m42.pdf
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bzita Zobacz posta
    To dlatego, że jest duży popyt na tą ogniskową. Nawet Jupitera 9 85mm f/2 mozna sprzedac za ładne pieniądze.
    dziwi mnie to zważywszy na samynga 1,4 .... używki ok 900PLN a klasa no njniestety nieco inna na korzyść koreańca ....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No ale Jupitera można kupic (przy odrobinie samozaparcia i cierpliwosci) za 250-300 zł. To jednak jest różnica. Z manualnych 85tek polecam Super Takumara f/1.9, wprawdzie jest trochę ciemniejszy, ale za to ostrośc, plastyka obrazu i bokeh są po prostu piękne. No i cenowo wypada sporo lepiej niż Samyang. Ja swojegoTakumara kupiłem za 510 zł, ale to było rok temu, a jak już Koledzy wcześniej tu zauważyli ceny m42 ciągle rosną.

Domyślnie

ja myślę ze to szczyt, bo jak widać da się zrobić udane i niezbyt drogie manuale ... imo jedynie T* np planar 80 1,4 .... ale to nadal kilka tyś USD nie zależnie od systemu ....
    a cena szkieł jak biometar może być dość wysoka bo Nikon = bez soczewiki i leansbaby

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

a jaki jest Wasz ranking szkieł >= 135mm na m42?

Domyślnie

Da się kupić Sonnara T* do Contaxa 2,8 135 za ok 700-800 , Trzeba wyczekać i to na pewno jest Tiptop .... z M42 Biometar 120 2,8 (six), w/w sonnar 135, Takumar.... inne klasy premium bo każda nawet średnia marka miała takie szkła.... rosyjskie 135 choć zdażają się bardzo ładne sztuki to gra nie imo warta świczki, chyba że tanio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Tu też jest trochę przydatnych informacji: http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/m42.pdf
    Tu sam autor opisuje obiektywy ktorych nie uzywal i nie ma za bardzo o nich pojecia ponadto z wieloma ocenami sie nie zgadzam.

Co do rankingu 135 w cenie ponizej 1 tys to dla mnie najciekawsze sa sonnary c/y 135 2.8 i czj 135 3.5 - ten pierwszy ma ladniejszy bokeh i jest jasniejszy, ten drugi wydaje sie ciut ostrzejszy z mniejszym ca i lepsza minimalna odlegloscia ostrzenia; dalej bym ustawil tairy ze wzgledu na bokeh i dobra ostrosc; potem rowno yashice i nikkora 135 3.5; takumara 135 3.5 i 2.8; a na koncu jupitera i orestory; pomijam w ogole serie japonskich obiektywow roznie nazywanych 135 2.8. W zasadzie kazdy jest inny i wiekszosc dobra badz bardzo dobra

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ja też nie zgadzam się z niektórymi ocenami autora, ale może to wynikać z faktu, że w dawniejszych czasach jakość obiektywów zmieniała się w czasie ich produkcji, bo zmieniała się technologia, a nie zawsze odzwierciedlało się to w nazwie. Sam mam kilka obiektywów m42 z czasów, gdy latałem z ZENITem i PRACTICĄ i obecnie widzę ile różnych odmian, choćby takiego Pentacona 135/2,8, czy SONARa 4/300 powstało.
    Sprzęt fotograficzny produkcji radzieckiej, miał trzy klasy jakości. Na rynek wewnętrzny - najniższa. Na kraje demokracji ludowej - trochę lepsza i na "zachód" - najwyższa. W NRD te same konstrukcyjnie obiektywy produkowały 2, czy 3 fabryki i też nie pozostawało to bez wpływu na różnice jakości.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 24-12-2010 o 15:21 Powód: Automerged Doublepost
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów