Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Gorsza jakość,barwy i rozmycie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cristoof Zobacz posta
    Witam

Mam problem.Posiadam 400d i 50 - tkę f 1.8

Dzisiaj zrobiłem kilka zdjęć i oglądając je na wyświetlaczu w Canonie zdjęcia mają całkiem inne barwy i jakość wydaje się lepsza.

Natomiast po zgraniu ich na komputer ich jakość jest nieciekawa i barwy są całkiem inne niż te w podglądzie aparatu.

Czy może to być wina nieoryginalnego kabla USB?
    Czy po prostu tak jest.

Poza tym zdjęcie nie jest ostre i są duże szumy.Wrzucam przykładowe zdjęcie.
    Nie wiem czy to nie wina AF.

(...)
    Jeśli chodzi o kolorystykę wydaje mi się w porządku - może masz źle skalibrowany monitor ?

Jeśli chodzi o podgląd na wyświetlaczu w aparacie to zawsze wydaje się lepiej - tak już jest

Kabel USB nie ma nic do rzeczy.

Co do szumów - nie uważam, że są duże. Samo zdjęcie natomiast wydaje mi się ruszone. No i nie wymagaj robiąc zdjęcia przy takiej pogodzie nie wiadomo czego, bo warunki jakie były widać na zdjęciu doskonale. Właśnie...i przy troszkę trudniejszych warunkach wyłażą wszelakie słabości 50/1.8, być może to jedna z nich.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A nie drżałeś z zimna (no i emocji) ?
    Poza tym trudno oczekiwać czegoś lepszego od zdjęcia zrobionego 23 grudnia o godzinie 19:56
    Barwy są całkiem OK.
    PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX

Domyślnie

Zdjęcie było robione przy f 2.0 i czasie 1/100 no i iso 100.

Czy jest wadliwy nie wiem wrzucę jeszcze jedno zdjęcie ustawień nie pamiętam ale tu ostrość jest lepsza.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.speedyshare.com/files/25866209/Obraz_007.jpg
    Ostatnio edytowane przez Cristoof ; 23-12-2010 o 22:13 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdjęcie było robione przy f 2.0 i czasie 1/100 no i iso 100.

Czy jest wadliwy nie wiem wrzucę jeszcze jedno zdjęcie ustawień nie pamiętam ale tu ostrość jest lepsza.
    Naucz się odczytywać EXIF'y to nie będziesz musiał pamiętać ustawień pierwsze zdjęcie według danych zrobiłeś z takimi parametrami: F/2.8 1/80 ISO 100. Jeżeli jest poruszone to albo było Ci zimno albo się stresowałeś
    500D | BG-E5 | T 17-50 | C50 f1.8 | C85 f1.8 | 430EX II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Nie jestem pewien, ale czy ostrość była dobrze ustawiona?
    Zwłaszcza na 1 mam wrażenie jakiegoś FF (albo po ustawieniu ostrości odsunąłeś się z aparatem).
    Przeglądnij jeszcze http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/ - kalkulator głębi ostrości, pomoże Ci określić, czego powinieneś się spodziewać przy określonych parametrach.

Coś już napisał

Domyślnie

Co do zdjęcia pierwszego to najostrzejszy wydaje się fragment tułowia w okolicach pasa.Sprawdź w DPP punkty autofocusa.Wg mnie robiłeś na środkowym i przy małej GO uzyskałeś nieostrość twarzy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mareqm Zobacz posta
    Co do zdjęcia pierwszego to najostrzejszy wydaje się fragment tułowia w okolicach pasa.Sprawdź w DPP punkty autofocusa.Wg mnie robiłeś na środkowym i przy małej GO uzyskałeś nieostrość twarzy.
    Dokładnie ustawiony był tylko środkowy punkt .I poruszyć także się mogłem.

A jaki wpływ może mieć mgła na AF?
    W ogóle to chciałem wszystkim podziękować za cenne rady .
    Ostatnio edytowane przez Cristoof ; 24-12-2010 o 12:12 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

(...)
    A jaki wpływ może mieć mgła na AF?
    (...)
    Niższy kontrast i już jest trudniej a 50/1.8 jakoś za pracę AF specjalnie chwalona to nie jest. A z czasu zrobienia zdjęcia wynika, że zmierzchało (choć na samym zdjęciu tego nie widać) i już jest "dość trudno"

Co do poruszenia: to czas 1/100 s przy ogniskowej 50mm na APS-C to jakiś oszałamiający nie jest tym bardziej, że było zimno i mogło Cię troszkę telepać.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Przy 50tce trzeba uważnie przekadrowywać bo ta papierowa głębia ostrości gubi, w tym drugim twarze tych dziewczyn już są trochę poza GO a pas jest ostry, co prawda masz 400D ale też próbuj używać nią bocznych punktów, na F/2.2 już powinno być ostro
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Przy 50tce trzeba uważnie przekadrowywać bo ta papierowa głębia ostrości gubi, w tym drugim twarze tych dziewczyn już są trochę poza GO a pas jest ostry, co prawda masz 400D ale też próbuj używać nią bocznych punktów, na F/2.2 już powinno być ostro
    Pierwsze zdjęcie jest zdjęciem całej postaci, co sugeruje dość sporą odległość roboczą i na przysłonie f/2,8, więc głębia nie jest aż tak bardzo papierowa.
    Poruszyłeś zdjęcie, więc ostrości nie ma nigdzie. Światło jest mdłe, więc nie ma też kontrastu. Jazda pod światło zamordowała kolory, a metoda naświetlania i balans bieli spowodowały, że twarz jest niedoświetlona, a mam wrażenie, że twarz jest najważniejsza.
    Rady: Wybieraj na pstrykanie lepsze światło. Troszkę bardziej kontrastowe. Jeśli nie możesz zaczekać na ciekawsze światło, idźcie gdzieś w cień. Może tam światło będzie miało jakiś kierunek. Jak i tego zrobić nie możesz, spróbuj dobłysnąć lampką na -1 -2EV...
    Obserwuj kierunek padania światła. Chcesz kolorów? Pstrykasz ze światłem. Chcesz lepszych? Pstrykasz z lepszym światłem. I nie bój się iso. Jak robisz z ręki, lepiej podnieść do 200-400 niż pracować na granicy poruszenia.
    Ostatnio edytowane przez ksx ; 24-12-2010 o 10:22 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów