Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Akumulator do studyjnych lamp błyskowych - własnej roboty

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie Akumulator do studyjnych lamp błyskowych - własnej roboty

Hej zastanawiam się nad akumulatorem do lampy błyskowej studyjnej by zabrać to je w plener... Wiem że lampki systemowe raczej nie oragną np. beauty dish'a takiego z 70cm.

Jeżeli bym wykorzystał akumulator samochodowy i przetwornik z 12V na 230 ... ładnie zapakował w skrzynkę, czy to by zdało egzamin i zastąpiło akumulatory dedykowane ? Czy moc by wystarczyła na jedną lampę ?
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

jesli przetwornica da pelna sinusoide to powinno smigac jak nie to juz roznie. mi 2x cy100 dzialaja nawet na ups'ie. Ale jak raz podlaczylem cy200 do przetwornicy i ta zaczela blyskac raz po raz to wiecej takich eksperymentow nie robie bo jednak 220 to nie wszystko. Po za tym duza lampa ciagnie duzo pradu wiec i przetwornica musi byc solidna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    Jeżeli bym wykorzystał akumulator samochodowy i przetwornik z 12V na 230 ... ładnie zapakował w skrzynkę, czy to by zdało egzamin i zastąpiło akumulatory dedykowane ? Czy moc by wystarczyła na jedną lampę ?
    Niestety nie będzie to działało, było gdzieś o tym na forum.

W tej chwili najlepszym rozwiązaniem wg. mnie jest:

http://www.studyjne.com/product_info.php?products_id=17

Domyślnie

no tak, tylko że to jest drogie... - strasznie drogie :/ aj szkoda bo myślałem że małym kosztem zasile CY-200 ...
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Domyślnie

A ja odpaliłem lampy studyjne na zasilaczu UPS Trust 1200VA. Nie sprawdzałem liczby błysków - sprawdzałem czy działa i czy się nie wyłącza. Błysnąłem około 30 razy pełną mocą bez problemu.

Łukasz
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Musi być sinus i przetwornica dość wydajna. Natomiast akumulator polecam specjalny przeznaczony do głębokiego rozładowania (do wózków akumulatorowych lub łodzi) bo starcza na duuużo więcej błysków i nie zasiarcza się z czasem jak te rozruchowe.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

nie no jak miałbym kupić ako do łodzi + przetwornica to mi wyjdzie tyle samo co ako dedykowane do lamp
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://allegro.pl/bateria-trakcyjna-...378553213.html a to ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    eee nie, to za słabe
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 23-12-2010 o 21:21 Powód: Automerged Doublepost
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HurricanE Zobacz posta
    A ja odpaliłem lampy studyjne na zasilaczu UPS Trust 1200VA.
    Znam osobę która na bazie ups-a zbudowała przenosny generator, ale.... osoba ta miała dostep do tego typu artykułów prawie z free, jak policzylismy koszt kupna używanego ups-a, nowych baterii ( zakładam , że o ile ktos sprzedaje uzywane ups-y to "baterie" są ..... no delikatnie mówiąc na wykonczeniu ), to wychodzi na to samo co przenosne generatory ...
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    nie no jak miałbym kupić ako do łodzi + przetwornica to mi wyjdzie tyle samo co ako dedykowane do lamp
    Bez przesady, jest droższy około 30zł od klasycznych aku.
    A i tak warto taki akumulator mieć, nawet do zasilacza z linku powyżej, bo tam jest możliwość podłączenia generatora bezpośrednio do np. gniazdka samochodowego 12v. Z takim aku jesteś wtedy niezależny zupełnie od prądu. Przypominam że ten zasilacz też nie jest niewiadomo jaki bo pracuje na żelowych akumulatorach.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Coś już napisał Awatar HurricanE
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    Znam osobę która na bazie ups-a zbudowała przenosny generator, ale.... osoba ta miała dostep do tego typu artykułów prawie z free, jak policzylismy koszt kupna używanego ups-a, nowych baterii ( zakładam , że o ile ktos sprzedaje uzywane ups-y to "baterie" są ..... no delikatnie mówiąc na wykonczeniu ), to wychodzi na to samo co przenosne generatory ...

Też można.
    Ja nic nie przebudowywałem. Odpiąłem od kompa podpiąłem lampy i popstrykałem.
    UPS kosztował 600-700zł.

Jak będę miał chwile sprawdzę jak tańsze egzemplarze - takie za 200zł. Organoleptycznie.

Łukasz
    http://moj-aparat.blogspot.com/
    C 5D, Sigma A 24-105 f4; Tokina 100 f2.8 Macro;
    C 500n, Flexaret VI, Olympus OM10, Pentax ME, Zorka 4;

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów