Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: GO przy tej samej skali odwzorowania dla 85 i 135 mm

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    [...]test obiektywami 85 i 24 mm (obydwie fotki na f=1.8 - prawie identyczny kadr) i już na wyświetlaczu widać gigantyczną różnicę w rozmyciu tła. Ma ktoś jakiś pomysł z czego to wynika?
    1. z rozkładu głębi (przód/tył) - szeroki kąt daje procentowo więcej GO z tyłu obiektu a mniej przed płaszczyzną ostrości niż dłuższe ogniskowe.
    2. z efektu powiększenia tła względem pierwszego planu wynikającego bezpośrednio z kąta widzenia - rozmycie też się "powiększa".
    Poza tym myślę, podobnie jak _igi, że dodatkowym czynnikiem mającym wpływ na percepcję jest sposób oddania nieostrości przez sam obiektyw, wynikający z jego budowy, użytych soczewek, itd.
    Disclaimer: no ale ja nie doktoryzuję się z optyki!
    Cytat Zamieszczone przez chuba Zobacz posta
    [...]przy zdjęciach gdzie sylwetka zajmuje małą część kadru, tło jest jak dla mnie mało rozmyte (nawet na 1.8).[...]
    Z tych "bardziej" to: najtaniej 100/2, lepiej 135/2, dużo lepiej ...to już (dla mnie) abstrakcja
    Jeśli za mało "traktatów filozoficznych" nt. GO to proszę jeszcze tutaj (pl) albo tutaj (en) oraz:
    >Kompresja obrazka (en)
    >GO, wersja hardcore (en)
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A nie lepiej od razu 200/2,8? Zrobi ci ładnie ciapkę w tle, a ogniskowa i ta i ta jest nieporęczna - jak dla mnie
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Dzięki wielkie. Czyli jest tak jak myślałem - płytkość GO wraz ze wzrostem ogniskowej to kwestia percepcji.
    Czyli teraz kupie 135/2 a w przyszłości zmienię 85/1.8 na jaśniejszą (pewnie za jakiś czas pojawią się używane Sigmy).

200 mm to nie moja bajka. Ta ogniskowa zbyt spłaszcza zdjęcie, nawet pod FF. Jestem raczej fanem szerokiego kąta i 135 mm to już maksimum jakie mogę zaakceptować

X-mac - co do ceny 135mm - jest sporo używek na forum i obiektyw w bardzo dobrym stanie można wyhaczyć za ok. 3000 zł. Po kilku latach fotografowania i (początkowo) częstych zmianach sprzętu foto doszedłem do wniosku, że nie stać mnie na badziewie i wolę kupić raz na jakiś czas dobrą jasną stałkę. W taki sposób po jakimś czasie pokryłem sobie ogniskowe z zakresu 15mm - 105mm, które będą mi służyły przez kilkanaście/kilkadziesiąt lat
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów