Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Lightroom 3 z wacom

Coś już napisał

Domyślnie

kolego maki1000 porównujesz dwie zupełnie odmienne techniki nie mające najmniejszego powiązania z tabletem, kolega wcześniej już ci to wytłumaczył ale chyba nie rozumiesz

Cytat Zamieszczone przez maki1000 Zobacz posta
    Klikam "Adjustment Brush" i maluję tabletem po zdjęciu powiedzmy przy pomocy zmniejszonej ekspozycji. Niby wszystko jest ok ale chciałbym móc ustawić tak jak w PS krycie tego pędzla na powiedzmy 10% i pędzlować kilka razy w tym samym miejscu żeby uzyskać 100% krycia. Jednak jak ustawie w lightroom 10% to mogę sobie pędzlować w damym miejscu i 100 razy i nic się nie zmieni. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem chciałbym by się każde maźnięcie pędzlem na siebie nakładało po prostu !
    Adjustment Brush podczas wywoływania RAWa lub edycji plików JPG nijak się ma do narzędzia pędzla w PS
    Adjustment Brush w edycji RAWow działa tak samo i w LR i w PS, śmiem twierdzić ze sam nie wiesz co piszesz i dla ciebie BRUSH to BRUSH nie ważne jakie ma właściwości i zastosowanie
    aby uzyskać 20% krycia malujesz raz 10% następnie klikasz NEW żeby zaznaczyć ze będzie to nowe zaznaczanie i malujesz po poprzedniej dziesiątce co daje ci razem 20%
    jaśniej chyba nie da się tego zaprezentować

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    przy okazji pytanie: LR3 (w 2 było z tego co pamietam to samo) + wacom bamboo+ win 7= co jakis czas wyłaczanie tabletu, restart i działa wszysko ok. czasami tłuke 10-16h i nic a czasem co 30minut sie wyłącza. Rozmawiałem kiedys z kimś i ma to samo. Sterownik najnowszy.
    u mnie to samo.. biały tablet i mam tak samo jak opisałeś..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciboq Zobacz posta
    kolego maki1000 porównujesz dwie zupełnie odmienne techniki nie mające najmniejszego powiązania z tabletem, kolega wcześniej już ci to wytłumaczył ale chyba nie rozumiesz

Adjustment Brush podczas wywoływania RAWa lub edycji plików JPG nijak się ma do narzędzia pędzla w PS
    Adjustment Brush w edycji RAWow działa tak samo i w LR i w PS, śmiem twierdzić ze sam nie wiesz co piszesz i dla ciebie BRUSH to BRUSH nie ważne jakie ma właściwości i zastosowanie
    aby uzyskać 20% krycia malujesz raz 10% następnie klikasz NEW żeby zaznaczyć ze będzie to nowe zaznaczanie i malujesz po poprzedniej dziesiątce co daje ci razem 20%
    nie rozumiem po co nanosic 10x nowy pędzel w to samo miejsce. Przeciez można wybrać sobie edycję użytego pędzla i zwiększać mu suwakiem wartość aż do uzyskania pożądanej... Poza tym, może się mylę, ale używając drugiego pędzla o wartosci 10% poprawiamy o 10% ekspozycję juz raz poprawioną

Początki nałogu Awatar Maggot
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

nie chce mi sie czytac wszystkiego ale moze sprobuj wylaczyc systemowe zarzadzanie tabletami? u mnie to one przeszkadzaly.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie jaki tablet?

Ponieważ na tym wątku są sami praktycy używający tabletów Wacom, pozwolę sobie zadać malutkie pytanka za 2 punkty każde ():
    1. Czy tablet A6 jest wystarczająco duży do wygodnej obróbki fotografii, czy lepiej wybrać A5 ?
    2. Jakie plusy dodatnie (:-D) ma Intuos w porównaniu z Bamboo ?
    3. Czy do monitora 16:10 (FlexScan S2231W) musi być też tablet z ekranem 16:10 ?
    Z góry dziękuję za łaskawą poradę.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    Ponieważ na tym wątku są sami praktycy używający tabletów Wacom, pozwolę sobie zadać malutkie pytanka za 2 punkty każde ():
    1. Czy tablet A6 jest wystarczająco duży do wygodnej obróbki fotografii, czy lepiej wybrać A5 ?
    2. Jakie plusy dodatnie (:-D) ma Intuos w porównaniu z Bamboo ?
    3. Czy do monitora 16:10 (FlexScan S2231W) musi być też tablet z ekranem 16:10 ?
    Z góry dziękuję za łaskawą poradę.
    Pozdrówka
    1. Nie uzywalem A6 ale mam A5 (Wacom Intuos4 M) i BARDZO polecam jak dla mnie idealny rozmiar.
    2. Bamboo to zabawka, Intuos to wyzsza czulosc, precyzja, szybkosc probkowania, czulosc na odchylenia, ekrany OLED.
    3. Tak do panoramicznego monitora bierz tylko panoramiczny tablet.
    4. Prosze bardzo.
    5. Pozdrawiam
    Leszek, Londyn, http://www.flickr.com/photos/leszekdesign/

C5dmk2|C50/1.4|C85/1.8|C24-105/4L|C70-200/4L IS|1x C580EX II|2x YN468 Speedlite|4x Yongnuo RF602, softbox 60x60, parasolka, gels, grid, Wacom Intuos4 M, itd. itp.

Bywalec Awatar maki1000
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciboq Zobacz posta

Wiem, że to są inne narzędzia - pytam czy da się ich podobnie używać. Jak machnę ręcznie w PS 10 razy w ciągu powiedzmy 3 sekund, więc używanie tej techniki w LR (tak jak piszesz ciągle klikając new) można sobie w buty wsadzić - bo utrudni mi to prace a nie ułatwi.

Ciężko to wytłumaczyć niestety, jak będę miał chwile czasu to nagram filmik z PS o jaką technikę mi chodzi, a mądrzejsi ode mnie w tym temacie może podpowiedzą czy da się tak zrobić w LR.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Koledzy takie szybkie pytanie bo dopiero zaczynam z LR.
    Zgrałem zdjęcia(rawy) z aparatu część obrobiłem i dokonałem konwersji na jpg.
    Teraz kiedy ponownie wchodzę w LR podglądając te zdjęcia wyświetla mi się komunikat :
    the file named IMGxxxxx.CR2 is offline or missing. Nie mogę dokonywać edycji zdjęć. Pomocy dla nowicjusza

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Mozliwe ze exportowales je do dysku/kart cf ktory odlaczyles pozniej.
    Po ponownym odpaleniu LR nie "widzi" tego pliku.
    Robiles jakies sprzetowe ruchy lub przenosiles/usuwales katalog z obrobionym zdjeciem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek79 Zobacz posta
    Koledzy takie szybkie pytanie bo dopiero zaczynam z LR.
    Zgrałem zdjęcia(rawy) z aparatu część obrobiłem i dokonałem konwersji na jpg.
    Teraz kiedy ponownie wchodzę w LR podglądając te zdjęcia wyświetla mi się komunikat :
    the file named IMGxxxxx.CR2 is offline or missing. Nie mogę dokonywać edycji zdjęć. Pomocy dla nowicjusza
    wyglada na to, ze po exporcie do JPEG:
    - usunales CR2 poza LR np w Windows Explorer
    - eksportowales z karty/aparatu i rozlaczyles aparat/czytnik
    Leszek, Londyn, http://www.flickr.com/photos/leszekdesign/

C5dmk2|C50/1.4|C85/1.8|C24-105/4L|C70-200/4L IS|1x C580EX II|2x YN468 Speedlite|4x Yongnuo RF602, softbox 60x60, parasolka, gels, grid, Wacom Intuos4 M, itd. itp.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów