ustawiam aparat na statywie i daje samowyzwalacz i mimo to punkty sa w dwóch różnych miejscach. Co to moze znaczyc ?
ustawiam aparat na statywie i daje samowyzwalacz i mimo to punkty sa w dwóch różnych miejscach. Co to moze znaczyc ?
ustaw wybór pojedynczego punktu AF - jak masz automat to moze wybrać gdzie indziej przy kazdym nacisnięciu spustu.
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 30-12-2010 o 10:52 Powód: Automerged Doublepost
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
witam
U mnie też występuje różnica w położeniu wyświetlanych punktów AF .
Dotyczy to wszystkich punktów nie zależnie czy używam wszystkich czy jednego to zawsze kwadracik na ekranie jest lekko przesunięty w prawo po skosie do góry o mniej więcej wielkość połowy przekątnej czerwonego kwadracika w stosunku do punktu ostrzenia widzianego w wizjerze aparatu.
Uffffff .....trochę to skomplikowane ale chyba się udało sensownie opisać...
Byłem wczoraj z aparatem w serwisie Canona i otrzymałem informację że to normalne i nic złego się nie dzieje .....
Rzeczywiste punkty AF podobno i tak są dużo większe od tego czerwonego kwadracika , a wyświetlany kwadracik ma podobno orientacyjne położenie więc lekkie przesunięcie jest dopuszczalne i nie wpływa na ostrzenie......
Piszę podobno bo mogę tylko powtórzyć za panem z serwisu.
Poza tym aparat ostrzy i robi fotki i gdyby nie opisany problem na forum pewnie bym tego nie zauważył .
Ostatecznie można wyłączyć wyświetlanie punktów AF na podglądzie i będzie spokój.....
Pozdrawiam Wojtek
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
U mnie jest to samo, może odległość przesunięcia jest trochę większa ale kierunek ten sam bo po skosie prawy górny róg. Widać ten typ tak ma. Albo coś źle składają albo tak ma być. Ja wyłączyłem ten kwadracik bo był nieco denerwujący, bo zawsze myślałem że przypadkiem przekadrowałem itd.
pozdr.