Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Tworzenie folderów w Lr

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Tworzenie folderów w Lr

Hejka,
    Mam Lr 3, już od kilka tygodni ale dopiero dziś mnie wzięło aby się z nim lepiej zaprzyjaźnić i go rozpracować.
    Jak reklamuje abobe jest to najlepszy program do zarządzaniem fotografiami. Brzmi zachęcająco mam na kompie dość mało zdjęć jak na razie ok 3 tyś. i Chciałbym je w końcu uporządkować. Ale kurde jak fotki wszystkie importuje to wszystko mi się władowują do Lr. Jak je uporządkować w folderach? co... 2 lata temu byłem bardziej zagłębiony w Lr ale go od tego czasu nie używałem i nie kapuje co, gdzie jest...
    Czy możecie mi podpowiedzieć jak porobić te foldery?
    Mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie.

Domyślnie

Rzecz w tym, że Lightroom to akurat jest jednym z gorszych programów do ZARZĄDZANIA zdjęciami. Nie czyta on zdjęć "w czasie rzeczywistym" - bo taka jego natura... To co widzisz w Lightroomie to jest jego wewnętrzna baza danych twoich zdjęć (miniaturki, ustawienia RAW itp.). Jak zmienisz strukturę folderów w explorerze windowsowym to dopóki nie zsynchronizujesz tego w Lightroomie to on widzi stary układ. Tak więc do samego uporządkowania raczej bardziej nadaje się Bridge w moim odczuciu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam jeszcze, że Adobe reklamując LR jako najlepszy program do zarządzania zdjęciami zapewne ma na myśli tworzenie albumów, kolekcji itp. na podst. danych słów kluczowych lub ratingu zdjęć - tu się zgodzę, że jest dobry aczkolwiek przyznam, że ja osobiście z tego nie korzystam
    Ostatnio edytowane przez komarsnk ; 21-12-2010 o 00:53 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Może mój sposób? http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=287

Przerzucisz tak zdjęcia dowolnie rozproszone dotychczas na Twoim dysku do nowego, eleganckiego katalogu i wszystko będzie stało na baczność.
    Entuzjastyczny Neofita

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez komarsnk Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że Adobe reklamując LR jako najlepszy program do zarządzania zdjęciami zapewne ma na myśli tworzenie albumów, kolekcji itp. na podst. danych słów kluczowych lub ratingu zdjęć - tu się zgodzę, że jest dobry aczkolwiek przyznam, że ja osobiście z tego nie korzystam
    bo na tym wlasnie polega zarzadzanie zdjeciami. a myslenie w kategoriach katalogow systemu plikow jest swego rodzaju przezytkiem i bezposrednie odniesienie do drzewiastej struktury katalogow w LR jest wylacznie po to, zeby latwiej sobie pogrupowac zdjecia np. wg sesji.

a jesli nie korzystasz z mozliwosci tagowania LR i jego ratingow itd. itp. - to nie widze w ogole celu wydawania pieniedzy na ten program. rownie dobrze opcje przegladania zawartosci folderow dyskowych ma
    canonowski ZoomBrowser...

LR to nie jest przegladarka zawartosci dysku. gwozdziem tego programu jest baza danych zdjec i mozliwosci jej szybkiego wyszukiwania. w Bridge'u czy ZoomBrowserze nie wybierzesz sobie na raz zdjec np. zachodow slonca wykonanych w lecie na plazy w Hiszpanii. tylko sobie musisz znalezc foldery na dysku, gdzie takie zdjecia moga byc. a w LR to jest kwestia jednej prosciutkiej (i szybko dzialajacej) funkcji...
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    myslenie w kategoriach katalogow systemu plikow jest swego rodzaju przezytkiem
    To trochę za ogólnie powiedziane. Ludzie dzielą się na tych, co lubią organizować i tych co lubią wyszukiwać. Ja lubię łączyć oba rodzaje, bo dla mnie to jeszcze wygodniejsze, niż każdy z osobna.

Tagowanie ma tą niewątpliwą zaletę, że jedno zdjęcie może trafić do wielu kategorii jednocześnie. W przypadku katalogów jest to kłopotliwe, bo albo trzeba kopiować jeden plik do wielu miejsc, albo robić skróty, odwołania itd.

Niezależnie od tego, chcę mieć zdjęcia w drzewie model aparatu ->rok-> miesiąc i dopiero tam katalog ze zdjęciami. Teoretycznie mógłbym wyszukiwać, nawet gdyby wszystkie fotki wrzucić do jednego wora... ale czasem interesuje mnie nie konkretny rodzaj zdjęcia, tylko konkretna sesja zdjęciowa jako całość. W takim wypadku ani data wykonania zdjęć, ani tagi nie załatwiają sprawy, najlepiej spisuje się folder z zawartością karty pamięci, pod konkretną datą, miesiącem i rokiem.

Podobnie z organizacją muzyki na dysku. Zazwyczaj można wyszukać po artyście, albumie lub tytule piosenki, ale czasami zamiast szukać czegoś konkretnego, po prostu zarzucamy coś z katalogu Atmospheric, albo Zło Metal. Dlatego cenie sobie mp3 playery, które nie tylko wyszukują po tagach, ale pozwalają nawigować po katalogach.

Teoretycznie wszystko można zastąpić jakimiś kolekcjami itp. ale to dodatkowa robota, a jak ktoś zgrywał zdjęcia, muzykę, czy co tam jeszcze, z sensem, a nie byle gdzie, to pewien stopień organizacji ma już gotowy, bez kombinacji.

Bajka jest wtedy, kiedy można wyszukiwać po tagach i jednym kliknięciem wywołać opcję "Otwórz zawierający katalog" i błyskawicznie przenieść się do katalogu, który oznacza szerszy zbiór, do którego przynależy jeden z elementów, wyszukany po tagach.

Dodatkowo strukturę katalogów da się odczytać za darmo, pod każdym systemem, lub w razie awarii systemu operacyjnego. Z bazami danych bywa różnie, pół biedy jak tagi są zapisane do Exifów czy IPTC.

Na koniec mam pytanie. Tak piszesz, że jeśli ktoś nie używa tagowania w LR, to w zasadzie bez sensu wydał kasę... czy to tagowanie różni się czymś od tych w innych programach podobnego typu? Bo programów do tagowania i wyszukiwania znam naprawdę wiele, a dobrych, wygodnych wołarek RAW już zdecydowanie mniej. To jak to jest? Czym to tagowanie LR bije na głowę inne programy, że czyni LR wyjątkowym?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    To trochę za ogólnie powiedziane. Ludzie dzielą się na tych, co lubią organizować i tych co lubią wyszukiwać. Ja lubię łączyć oba rodzaje, bo dla mnie to jeszcze wygodniejsze, niż każdy z osobna. (...)
    Nie no, zgoda. I o wszystkich wadach i zaletach organizacji przez foldery/tagi napisales i tu nie mam uwag, bo to dokladnie tak jest. Moim zdaniem, przede wszystkim kazdy sobie musi odpowiedziec na jedno wazne pytanie (nie to o jaraniu blantow ) i zdecydowac, w jakim stopniu potrzebne mu sa tagi w ogole. ja jestem podrozujacym-pocztowkowcem-landszafciarzem i w mojej dzialce tagi sa absolutnie nieodzowne. Ale jak ktos robi np. do kotleta, to organizacja przez foldery Windows/Mac, gdzie rok, data i nazwa pozwalaja od razu dotrzec do konkretnego zdarzenia, to tagi tak naprawde do niczego nie sa konieczne. Zwlaszcza, ze w tej dzialce raczej nie trzeba czesto korzystac ze starych zdjec.

Niemniej, moje osobiste zdanie (to takie mocno gornolotne spojrzenie, wiec nie bic i nie pytac, co palilem ) jest takie, ze organizacja danych multimedialnych przez drzewo folderow to jest relikt. Tak naprawde to musi przejsc w ciagu najblizszych lat droge do tagow i automatycznego wyszukiwania. Komputery przechowuja dzis za duzo danych, zeby strategie ich przechowywania opierac na porzadkowaniu fizycznym. To musi pojsc w kierunku optymalizacji znajdowania danych. Polecam w ramach zadania domowego poszukac na dysku (albo plytach z backupami) jakiegos starego dokumentu z, dajmy na to, 2003 roku. Planu studiow, skanu faktury, czy czego tam.

A ze reakcja kazdego normalnego czlowieka na tekst "otagowac kolekcje 50.000 fot" jest smierc w oczach, to ja rozumiem. Sam od dobrego miesiaca siedze i swoja kolekcje mecze, zeby dojsc do uzytecznosci z nia (w sensie: efektywnego wyszukiwania). Mam praktycznie 7 lat zdjec, gdzie kazdy rok to srednio z 80 plenerow, a dwa ostatnie to po 150. I zagialem sie juz kilka razy na tym, ze jak dostaje do napisania artykul typu "fotografowanie zimy" (czy tez sniegu), to gros czasu zajmuje mi zwyczajnie wyszukanie tych plenerow, gdzie ww. zime badz snieg po prostu fotografowalem. Bo ni cholery nie pamietam, gdzie np. w 2005 czy 2006 roku moglem focic ten temat. Jeszcze 2 lata temu ogarnialem swoja baze i mniej wiecej pamietalem co i kiedy. Teraz foce po prostu za czesto, zeby to jeszcze pamietac.

Czyli tak, zeby krotko podsumowac: jestem za tym, zeby sobie odpowiedziec na to wazne pytanie o potrzebe tagow w osobistym workflow - dzisiaj, za rok albo za dwa. A jesli ktorakolwiek odpowiedz jest niestety pozytywna, to zebrac sie i to zrobic. Lepiej tagowac 30 tysiecy fot niz 100 tysiecy.

Na koniec mam pytanie. Tak piszesz, że jeśli ktoś nie używa tagowania w LR, to w zasadzie bez sensu wydał kasę... czy to tagowanie różni się czymś od tych w innych programach podobnego typu?
    Nie znam innych programow, ale i system LR nie wydaje mi sie jakos wybitnie wypasiony. Brakuje mi w nim chocby opcji wielojezycznych tagow - chcialbym np. moc sobie tagowac po polsku, ale miec opcje eksportu zdjecia z zapisanymi tagami angielskimi. Wzglednie automat, w ktorym moge wpisywac sobie tag czy polski czy angielski, a on i tak pozwoli wybrac odpowiednia wersje przy wyszukiwaniu badz eksporcie.

Bo programów do tagowania i wyszukiwania znam naprawdę wiele, a dobrych, wygodnych wołarek RAW już zdecydowanie mniej. To jak to jest? Czym to tagowanie LR bije na głowę inne programy, że czyni LR wyjątkowym?
    Oczywiscie, niczym specjalnym.

Poza jedna absolutnie podstawowa i kluczowa zaleta Jest w jednym miejscu ze zlozonym i majacym duze mozliwosci interfejsem wyszukiwania i z ta wywolywarka RAW. Na Lightrooma trzeba po prostu patrzyc jak na program wspierajacy kompletny workflow - od przyniesienia zdjec, do ich eksportu do dalszych zastosowan. To nie jest tylko kwestia znalezienia jednej sesji/pleneru i jej konwersji RAW->JPEG. Niektorym to wystarczy, ale ja np. duzo czesciej potrzebuje wybrac kilka fot tematycznych do prezentacji badz artykulu. I tutaj nawet wywolywarka RAW ma male znaczenie. Kluczowe jest to, ze moge szybko ograniczyc swoja baze danych do konkretnego tematu i w latwy sposob wyszukac pule zdjec kandydatow. I ze potem mam wygodne narzedzia do ograniczenia tej puli tematycznej do ostatecznego zestawu paru zdjec, ktore pojda do publikacji: Survey/Compare, Quick Collection, ratingi, kolorowe etykietki czy wreszcie wyszukiwarka po tagach albo metadanych (np. wedlug kraju/regionu/miejsca).

Przyklad: w nowej "Fotografi i Aparatach cyfrowych" (o ile wiem wlasnie lezy w kioskach, bo mi zona przedwczoraj zanabyla) jest moj artykul o zimowym sniegu. Przygotowanie takiego artykulu to:
    1. wyszukiwanie slowa "zima" w kolekcji LR (praktycznie blyskawiczne)
    2. dodanie do Quick Collection co ciekawszych, roznych fot. W razie watpliwosci Survey do wyboru jednego z kilku podobnych. Dlugie, bo to reczna robota (a ze 2 tysiace zdjec jak nic)
    3. przejrzenie Quick Collection i ograniczenie listy do jakichs 100 fot.
    4. wygenerowanie slideshow w SimpleViewerze (mam wlasny preset do Lightrooma) i skopiowanie na serwer, zeby redakcja mogla sobie wybrac z grubsza foty.
    5. dodanie do wszystkich tagu "#FA:ZIMA", zeby zachowac wybor na przyszlosc i moc wyczyscic Quick Collection. Zapewne mozna to tez zrobic jakims normalnym Collection...

Kilka miesiecy wczesniej publikowalem inne artykuly i tam szukalem recznie. I w temacie typu "Krajobraz wiosenny" spedzalem dlugie godziny wyszukujac pasujace plenery (windowsowe foldery) na przestrzeni lat. Nie musze mowic, ze trwalo to znacznie dluzej...
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

jak burza się rozpętała xD
    Mam pytanie do MariuszJ już w 3 punkcie mam problem... Po prawej stronie nie mam destination (cel) aby sobie pożniej sobie kliknąć na File renaming... ma P stonie ma tylko File Handing i apply during import... No to przez to mam bałagan że nie mam tego okienka...
    Mam Lr 3

Domyślnie

bo na tym wlasnie polega zarzadzanie zdjeciami. a myslenie w kategoriach katalogow systemu plikow jest swego rodzaju przezytkiem i bezposrednie odniesienie do drzewiastej struktury katalogow w LR jest wylacznie po to, zeby latwiej sobie pogrupowac zdjecia np. wg sesji.
    Heh to ja Ci życzę powodzenia jak chcesz nagrać kilka zdjęć otagowanych TATRY powiedzmy... Jedny były robione na wiosne, jedne w lecie a inne w zimie. Nie dojdziesz po nazwie pliku ani po sortowanu po dacie... Ja rozumiem tagowanie, rating itp ale są pewne granice.
    Nie wyobrażam sobie mieć wszystkich 20GB zdjęć w jednym folderze... Masakra.
    A LR to nie tylko katalogowanie zdjęć - tak gwoli przypomnienia. To też zajedwabisty szybki wołacz RAWów z jeszcze bardziej jedwabistym modułem reduckji szumu więc jeśli ktoś kupuje LR tylko do katalogowania zdjęć do chyba też nie ma to większego sensu

Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aaa i jeszcze jedno... Bridge również posiada filtry i kolekcje więc jak je otagujesz jak w LR, wówczas będzie działał podobnie.
    Podobnie gdyż nie jest on tak szybki (czyta dysk a nie swoje miniaturki) no i jednak nie jest tak bogaty. Niemniej do podstawowego wyszukiwania jest jak najbardziej OK.
    Ostatnio edytowane przez komarsnk ; 21-12-2010 o 20:08 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Heh to ja Ci życzę powodzenia jak chcesz nagrać kilka zdjęć otagowanych TATRY powiedzmy... Jedny były robione na wiosne, jedne w lecie a inne w zimie. Nie dojdziesz po nazwie pliku ani po sortowanu po dacie... Ja rozumiem tagowanie, rating itp ale są pewne granice.
    Nie wyobrażam sobie mieć wszystkich 20GB zdjęć w jednym folderze...
    dlaczego? tzn. OK, zgoda, ja tez mam wrzucane zdjecia wedlug pleneru, uporzadkowane wedlug roku i potem daty, ale to wynika z potrzeb backupowych (bo po prostu utrzymac porzadek w kopiach zapasowych) a nie z realnej organizacji w Lightroomie. ale to nie jest koniecznosc zobacz te 3 zrzuty ekranowe:

http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akus...ltrowanie0.jpg

to jest praktycznie dokladnie to samo co robi normalnie (przynajmniej u mnie) lista Folderow - szybki dostep do zdjec wykonanych okreslonego dnia.

podobnie, nieco moze mniej wygodnie, ale bardziej przejrzyscie, mozna to zrobic tak:
    http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akus...ltrowanie2.jpg

ale mozna tez tak filtrowac, jesli potrzebny jest szybki dostep geograficzny:
    http://szmaragd.im.pwr.wroc.pl/~akus...ltrowanie1.jpg

a jest jeszcze wiele sposobow filtrowania w zaleznosci od tego wedlug jakiego kryterium chce sie grupowac zdjecia.

zaden z tych sposobow nie wymaga trzymania fot w osobnych folderach na dysku, ale mozna rownie latwo i szybko dojsc do wszystkich fot z okreslonej sesji.

A LR to nie tylko katalogowanie zdjęć - tak gwoli przypomnienia. To też zajedwabisty szybki wołacz RAWów z jeszcze bardziej jedwabistym modułem reduckji szumu więc jeśli ktoś kupuje LR tylko do katalogowania zdjęć do chyba też nie ma to większego sensu
    zgadza sie. gwozdziem programu w LR jest to, ze ma i jedno i drugie w jednym miejscu

aaa i jeszcze jedno... Bridge również posiada filtry i kolekcje więc jak je otagujesz jak w LR, wówczas będzie działał podobnie.
    Podobnie gdyż nie jest on tak szybki (czyta dysk a nie swoje miniaturki) no i jednak nie jest tak bogaty. Niemniej do podstawowego wyszukiwania jest jak najbardziej OK.
    no wlasnie szybkosc LR wydaje mi sie glowna jego zaleta. zwlaszcza LR3. te filtry na screenshotach dzialaja w mgnieniu oka, wiec mozna ich bez zawahania uzywac...
    www albo tez flickr

Domyślnie

Bridge'u czy ZoomBrowserze nie wybierzesz sobie na raz zdjec np. zachodow slonca wykonanych w lecie na plazy w Hiszpanii.
    Zakładam, że przykładową Hiszpanię ująłeś w nazwie lub tagu..., a jeśli na przykład chciałbym wyszukać zdjęcia zachodów (jest tag), ale zamiast Hiszpani mam miejsce położenia w EXIF / IPTC... da się?
    Pozdrawiam Robert
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów