Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Tworzenie folderów w Lr

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Akustyk, ja się w większości z Tobą zgadzam, pozostają tylko dwa problemy:

Zwykle producenci oprogramowania/systemu operacyjnego idą na całość i mówią, że organizacja poprzez foldery to już przeszłość, więc nie będzie ich wcale. Idą w skrajność. Ja mimo, że przerzucam się na tagowanie, nie chce rezygnować z przejrzystego rozkładu folderów z wielu powodów, takich jak backupy, korzystanie z informacji przez programy nie wykorzystujące tagów itp. Oczywiście LR nie zmusza do rezygnacji z katalogów, mówię ogólnie.

Brakuje też software-u, który pozwalałby tagować wszystko, nie tylko zdjęcia, czy muzykę, ale dokumenty, katalogi, dosłownie wszystko, nawet pliki systemowe. Gdyby wszystko było dostępne z centralnego miejsca i obsługiwało wyszukiwanie wewnątrz dokumentów tekstowych (bez ich otwierania), to by było coś. Najlepiej, żeby to była część systemu operacyjnego, albo program, który się z nim integruje.

Osobna kwestia to baza danych, która trzyma te informacje, jej niezawodność i elastyczność. Nie ulega wątpliwości, że katalog Lr ma swoje minusy. No i kwestia prywatności.

Ale tagowanie to niewątpliwie przyszłość.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    (...)
    Ale tagowanie to niewątpliwie przyszłość.
    Mysle, ze tagowanie bedzie faktem zastanym za jakies moze 5 lat, a moze i pozniej. Bo o ile to w tej chwili jest dla mnie czy dla ciebie oczywiste, o tyle przestawienie zwyklych uzytkownikow na myslenie juz nie w kategoriach jednowymiarowej struktury a w kategoriach danych jako po prostu elementow pewnej bazy danych - to wymaga czasu, bo hierarchia drzewiasta jest silnie zakorzeniona.

Poki co jestesmy w fazie przejsciowej. W LR podoba mi sie to, ze Adobe mysli bardzo naprzod i ten program juz teraz pozwala bardzo wygodnie poruszac sie w kolekcji i przyzwyczajac sie do prawidlowego myslenia o swoich zdjeciach jako bazie danych, nie jako zestawie jakichs tam folderow Chociaz sa jeszcze relikty myslenia hierarchicznego (panel Folder to ewidentny przyklad - tam po prostu powinien byc dowolny filtr), co pewnie Adobe pozostawil ze wzgledow spojnosci z wczesniejszymi wersjami aplikacji

Problemem jest to, ze systemy operacyjne jeszcze do tego nie dorosly (Windows 7 cos niby juz tam ma w indeksowaniu, ale to jeszcze nie do konca to), podobnie jak narzedzia do nich.

Drugim problemem, ale to dotyczy tylko Lightrooma, jest to co zauwazyles - owszem, jest baza danych, ale diabli wiedza w jakim formacie i nie zapewniajaca uzytkownikowi swobodnego dostepu. Wiec ogrom pracy wlozony w tagowanie jest potencjalnie tylko w obrebie aplikacji Adobe.

Chociaz pewna droga ratunku jest tu fakt, ze keywordy sa tez zapisywane w sidecarach (XMP) i to w razie czego mozna sobie parserem XML-a przeleciec i wygenerowac samodzielnie baze danych...
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Od kilku lat porządkuję zdjęcia wg szablonu : rok miesiąc data - opis. Ma to wiele zalet. Zdjęcia układają się w katalogach chronologicznie, łatwo odszukać folder ze zdjęciami pamiętając mniej więcej okres w jakim było robione zdjęcie i spoglądając na opis folderu. Szuka się naprawdę szybko. Wygodne jest to również dlatego, że gdy mamy sporo nieuporządkowanych zdjęć, można to robić na raty i po jakimś czasie wszystkie ładnie nam się ustawią wg dat.

Niestety, o ile podczas importu można w LR nadać nazwę folderom w zależności od daty, to nie można dodać do nazwy takiego folderu opisu. No i jeszcze jedno, zdjęcia z wyjazdu 3 dniowego ustawiają się w 3 katalogach wg daty, choć dotyczą przeważnie tego samego i powinny się znaleźć w jednym, z data rozpoczęcia wycieczki. Dodanie opisu katalogu w LR możemy zrobić dopiero ręcznie w module library.

Ok., można mieć wszystkie zdjęcia w nic nie mówiących folderach z datami, tagować systematycznie i wyszukiwać wg. tych tagów. Ale życie pokazuje, że tagować się nie chce, albo nie ma czasu, wyszukiwanie w przypadku słabego tagowania działa bardzo słabo, żeby nie powiedzieć wyszukuje wszystko i nic. I to chyba prawdziwy powód niechęci do tego systemu porządkowania zdjęć.

Można próbować, z życia zrobić na wzór komputerów bazę danych, ale póki co kulturowo jesteśmy przyzwyczajeni ustawiać wydarzenia na linii czasu i nazywać je w prosty sposób – „wycieczka w Tatry, spotkanie u rodziców, urodziny córki, ...”.

I w końcu najważniejsze : "W życiu trzeba myśleć, a nie sprzątać" (cyt. Zygmunt Kałużyński).
    ArtMag

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag Zobacz posta
    Można próbować, z życia zrobić na wzór komputerów bazę danych, ale póki co kulturowo jesteśmy przyzwyczajeni ustawiać wydarzenia na linii czasu i nazywać je w prosty sposób – „wycieczka w Tatry, spotkanie u rodziców, urodziny córki, ...”.

I w końcu najważniejsze : "W życiu trzeba myśleć, a nie sprzątać" (cyt. Zygmunt Kałużyński).
    dokladnie dlatego sie jednak, koniec koncow, zacznie tagowac. takich katalogow "YY-MM-DD nazwa wycieczki" to ja mam w jednym roczniku po 100. a rocznikow w sumie 7. i o ile zgadzam sie, ze system "organizacji", a raczej przechowywania danych przez podzial na poszczegolne plenery moze byc OK (chociaz - jak pokazalem wyzej, mozna taki sam podzial zrobic w Lightroomie niezaleznie zupelnie od struktury folderow na dysku), o tyle kiedy tych plenerow jest zbyt duzo, to tego sie nie da rady ogarnac. ja kompletnie nie pamietam kiedy i gdzie robilem zdjecia zimowe np. w 2006 roku. moge przegladac po kolei kazdy kolejny folder i sprawdzac. ale to zzera czas. a jak sobie klepne tag "zima" to mam te wyniki z palca. a ze tych plenerow jest za duzo, a coraz czesciej trzeba cos w nich znajdowac, to po prostu nie da sie inaczej jak wlasnie otagowac.

jest pewna bariera, po ktorej przekracza sie zdolnosc zapamietania co i kiedy sie fotografowalo. i lepiej zaczac tagowanie zanim sie do tej bariery dotrze to tak jak z backupowaniem - ludzie dziela sie na tych ktorzy robia backupy i tych, ktorzy jeszcze tego nie robia
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Panowie, to od czego zaczac chcac zrobic porzadek ze zdjeciami uzywajac LR ? Jak to ugryzc? Czy dyski z ktorych powstanie baza danych musza byc ciagle podlaczone do kompa?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

zasadniczo, to w LR w ogole nosniki ze zdjeciami nie musza byc podlaczone. katalog bedzie dzialal i bez tego.

co do robienia porzadku - to jest kwestia bardzo wzgledna i zalezna od konkretnego przypadku. przemysl sobie jak najczesciej korzystasz ze zdjec i w jaki sposob wyszukujesz.

jak w tej chwili masz pozapisywane zdjecia (gdzie, jak podzielone na katalogi, czy w jakikolwiek sposob opisane w EXIF-ach...) ? co chcesz docelowo osiagnac?
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Zdecydowana wiekszosc to kotlety, powiedzialbym 80%, ale ma tez troche swoich pstrykane w wolnych chwilach. Zalezy mi glownie na zrobienie porzadku w tych drugich, ale jak bedzie to wspolgralo ze zdjeciami z pracy byloby super. Czesc weselna jest dosc prosta w utrzymaniu, tu sie licza glownie daty. Ale jak to rozwiazac w LR laczac z czescia prywatna, ktora bym wolal wyszukiwac po tagach. W tej chwili te z poprzednich lat sa porozrzucane tematycznie, 'urodziny Zosi', al enei sadze aby mialy jakies info exif poza nazawa folderu itp. Chyba idealnie by bylo je (prywatne) trzymac datami: rok-miesiac-nazwa wydarzenia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale rozumiem ze zaczynac nalezy od zrzucenia wszytskich zdjec dyskow do LRtak jak sa, a dopiero pozniej zabrac sie za porzadek? Ile zajmuja takie katalogi?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A gdy juz te zdjecia z archiwum poukladam w katalogu LR, to czy przy kolejnym podlaczeniu dyskow z oryginalami nie nastapi jakis konflikt?
    Ostatnio edytowane przez wagteil ; 22-12-2010 o 22:47 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jesli to sa zupelnie osobne rodzaje, to mozesz sobie zrobic dwa zupelnie osobne katalogi. jeden na kotlety komercyjne, drugi na prywatne

co do lokalizacji - lepiej pozrzucac do jednego folderu na dysku i w podfolderach jakos porozdzielac foty, np. wedlug roku a potem wedlug okolicznosci.

ja bym robil tak - zrzucic foty na dysk (jakis tam X do katalogow

X:\sluby
    a w srodku:
    X:\sluby\2010\2010-07-03 jas & malgosia...

a potem:
    X:\prywatne
    i
    X:\prywatne\2010\2010-12-06 mikolaj w szkole

i po takim zrzuceniu zakladasz w LR katalog o nazwie "slubne" i importujesz wszystko z X:\slubne
    potem zakladasz nowy katalog "prywatne" (np. przy odpalanu LR trzymajac Shift albo Ctrl) i do niego importujsz cale X:\prywatne

mozesz tez zrobic jedno i drugie w jednym miejscu, X:\zdjecia, tam w srodku X:\zdjecia\slubne X:\zdjecia\prywatne i zaimportowac do jednego katalogu cale X:\zdjecia.

jak ci wygodniej.
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Po wielu doświadczeniach ja to robię tak - a miałem i jeszcze mam straszny bałagan:
    1. Przeniosłem wszystkie zdjęcia do jednego katalogu na dysku.
    2. Umieściłem bibliotekę główną LR na partycji D ( nie na systemowym jak domyślnie instaluje LR) - mam tam zresztą kilka bibliotek - dokładnie jak pisze akustyk.
    3. Wykonałem funkcję importu poprzez copy ( zdjęć z dysku ) i przeniosłem do głównego katalogu LR - lub poprzez konwersję na DNG ( bo mniejsze pliki) z karty pamięci. Skopiowane zdjęcia nagrywam na ostatnio nabyty dysk 1TB - dogrywam do niego oryginały po kolei - tylko to)
    Importuję na dwa sposoby :
    a) poprzez dodawanie subfolderu - któremu musimy nadać nazwę tematyczną , lub jaką kto woli. LR wtedy w katalogu głownym tworzy folder o takiej nazwie jaką nadaliśmy. ( np. pliki lightroom/TATRY_zima_2009)
    b) Organize by date - ustawiłem Rok/miesiąc/dzień - wtedy wszystko układa się datami - co istotne ukośnik po ROKU (w funkcji wyboru rodzaju datowania) domyślne ustawia ten katalog nadrzędnym i powoduje, że wszystkie zdjęcia się tak latami zapiszą. W katalogu na dysku to wygląda tak - D:/pliki lightroom/2010/2010-02/dzień/zdjęcia. I czego się jeszcze nauczyłem - nie zmienić zasad importu - znów można zrobić sobie bałagan
    Używam tych dwóch funkcji zamiennie w zależności od tego jakie zdjęcia. Jeżeli były rozrzucone to fajnie je LR poukłada - jak Picasa
    To mamy foldery.
    Podczas importu dodatkowo ustawiam opcję backupu "Make a second copy to..." - wszystko kopiuje się na domowy dysk sieciowy.
    Tym sposobem mam 3 kopie zdjęć - oryginały na dysku który trzyma tylko zdjęcia , w lightroomie i na dysku sieciowym. Niestety, mam przykre doświadczenia i teraz zawsze robię co najmniej dwie kopie. Dysk nie jest drogi (ok. 200-250 zł) a naprawdę "życie" może uratować. Ale to już wg uznania.
    Dodatkowo ustawiam Rename files i zdjęcia opisują się według mojego schematu z możliwością dopisania tekstu (RR/MM/DD_tekst_001).
    Do zdjęć dodaje wstępnie keywords'y i robię import.
    A później trochę zabawy z kolekcjami i biblioteką i wszystko ładnie widzę - lightroom swoje a np. eksplorator windows swoje foldery.
    A jeszcze dalej, to już opisał akustyk, sama przyjemność pracy z otagowanymi i pokloekcjowanymi zdjęciami

Bywalec

Domyślnie

sorki że trochę odkopuje, ale tak się dziś zastanowiłem czy jest sens trzymanie oryginałów na dysku? No bo Lr i tak je kopiuje do wskazanego mu folderu a jak ktoś ma z 10tyś rawów no to sporo ważą a jak jeszcze Lr zrobi kopie no to kurdę gdzie to trzymać...
    Czy myślicie podobnie czy mnie zlinczujecie?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów