Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: 40D vs. 50D a może 7D?

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vaas Zobacz posta
    ... ale nie można go pominąć - FF (np. 5D i 5DmII) to dopiero jest zadowolenie z obrazka, jak masz mało światła albo dużą rozpiętość tonalną fotografowanej sceny.
    .....
    Z tą rozpiętością tonalną sceny to bym nie przesadzał. 5D i 5D2 nie mają większego zakresu tonalnego niż 30D i 40D. Jedyny aparat w którym wyraźnie widać większy zakres tonalny to D700.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vaas Zobacz posta
    ...w 40D używam wyłącznie RAW - JPG nie akceptuję ze względu na zbyt niską jakość...
    Nie powiem, zafrapowało mnie to stwierdzenie ??:
    A mógłbyś rozwinąć ?
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

No pewnie chodzi o to że Kolega nie godzi się na stratę jakości zdjęcia i użycie stratnego formatu jpg. Trzyma zdjęcia w tiffach

Zablokowany
    Miasto
    Okolice Torunia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekcm Zobacz posta
    O tamronie ktorego posiadasz slyszalem wiele dobrego. Moze warto jest go oddac do kalibracji, z mojego C50d jestem bardzo zadowolony...
    Dobry to on jest nie przeczę, tylko wiele osób narzeka na jego budowę (wg niektórych zbyt plastikowa). Niestety jest też ten często mulasty AF. Jakość obrazka jest całkiem niezła:-D

Ja bym stawiał na 50D + 17-55/2.8 Canona. Wg mnie do w/w zastosowań wystarcza

Domyślnie jakość JPG prosto z puszki

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Nie powiem, zafrapowało mnie to stwierdzenie ??:
    A mógłbyś rozwinąć ?
    ach, banalnie prosta sprawa - nie umiem fotografować w JPG - przy moim sposobie naswietlania w JPG obserwuję znaczną utratę szczegółów w cieniach (i światłach), równiez brak ostrości. Jak to samo robie z RAWa mam zupełnie inne efekty (głównie CaptureOne, czasami LR 3.3). Nie nauczyłem i nie nauczę się już chyba nigdy fotografować Canonem w JPG. Lubie RAWy i tak chyba juz pozostanie - więcej swobody nawet popełniając błędy w naświetlaniu. \
    Odnośnie trzymania zdjec w TIFFach, oj wybrane tak, ale ze względu na ich wagę (wielkość MB) muszę się znacząco ograniczać więc i tak większość to JPG z najmniejszą kompresją (jakość 100%).
    PS
    Zrobiłem trochę JPG prosto z puszki D300S + 70-200VRII - oj, spodobało mi się ale ciągle jestem z Canonem i ostatecznie wolę RAWy (mimo wielu godzin spędzonych przed monitorem).
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flisak Zobacz posta
    ... Nowej 50tki w sklepie już nie można dostać, na eBayu ciągle są, a ceny wahają się od 620 do 700 funtów. Zastanawiam się czy warto dołożyć te 300 funtów do 7D?
    A może kupić 40D (można znaleźć dobre egzemplarze już za około 400 funtów) a resztę przeznaczyć na jakieś fajne szkło? ...
    Jesli Cie stac warto dolozyc i kupic 7D. Przez ten nowy AF jest calkiem inna kultuta pracy aparatu. A obiektywy i tak bedziesz kupawal w nastepnej kolejnosci coraz to lepsze, tak juz z tym jest.

Awatar GrzesiekM
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Nowej 50tki w sklepie już nie można dostać,
    Można. Fotojoker, MM, Euro, Saturn. Cena w granicach 2900zł

na eBayu ciągle są, a ceny wahają się od 620 do 700 funtów. Zastanawiam się czy warto dołożyć te 300 funtów do 7D?
    A może kupić 40D (można znaleźć dobre egzemplarze już za około 400 funtów) a resztę przeznaczyć na jakieś fajne szkło?

Wiem, że pewnie macie już dosyć tego typu pytań, ale może jednak pomożecie kolejnemu zabłąkanemu fotoamatorowi ;-)
    A może 60D. Można dostać nowe body za 3300zł. Matryca z 7D a cena sporo niższa. Mi po 1000klatek nic w nim nie brakuje - wiem że niewiele ale mam go tydzień dopiero.
    Zaraz zostanę pojechany że 60D to następca 550D a nie 50D ale kupowałem go świadomie, zdając sobie sprawę że to trochę zdegradowany model w stosunku do 50D. Mi osobiście nie przeszkadza na przykład że body nie jest magnezowe - gwoździ nim nie wbijam, rzucać nie zamierzam. Przez 2 lata miałem A700 gdzie body było magnezowe - jedyna różnica że było chłodne w dotyku a te nie jest. Nic nie trzeszczy nic nie skrzypi itd. Pasuje mi ruchomy ekran - ktoś parę razy poleży w błocie albo śniegu to zrozumie o czym mowa. ISO 3200 całkowicie używalne, 6400 też jeśli ktoś nie jest szumofobem. Przy krajobrazie przydaje się elektroniczna poziomica.
    60D

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

A ja bym wrócił do tematu Twojego tamrona - jeśli wszystko z nim w porządku to radzę Ci go zostawić - ten skok jakościowy w porównaniu z canonem 17-55/2.8 to raczej jest umowny. Ja wiem - pozytywne myślenie to połowa sukcesu, ale oglądając kiedyś zdjęcia (pod lupą ) różnicy nie zauważyłem i nie jest to wina mojego słabego wzroku...no chyba, że denerwuje Cię "hałaśliwy" auto-focus

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

Domyślnie

Jak to 50-tki nie można dostać w sklepach? Ja widzę C50D w prawie każdym markecie z elektroniką i sklepie foto (np. w Fotojokerze). Wysyłkowo ma to wiele sklepów. C40D nie opłaca się kupować, bo nowy kosztuje prawie tylko co C50D i są to resztki magazynowe. C7D jest droższy o prawie 2k. Moja propozycja: kup C50D, zostaw swojego Tamrona, a za zaoszczędzone 2k kup jakąś stałkę, na przykład 85mm/1.8 i lampę C430exII. Będziesz miał komplet do wszystkiego. A na wymianę Tamrona na coś lepszego jeszcze przyjdzie czas.
    40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Domyślnie

Dzięki wszystkim za pomoc. Ostatecznie kupiłem 7D na eBayu - używaną, ale ciągle z 18 miesięczną gwarancją i przebiegiem 7k (w komplecie z gripem i dwiema bateriami) za cenę 820 funtów.
    Co do lampy mam C430exII i jak na moje potrzeby w zupełności wystarcza. Ciągle mnie korci, żeby wymienić tego Tamiego na 17-55 Canona tylko ta cena... w każdym razie zobaczę jak będzie się sprawował z nowym body (powinno przyjść w czwartek:-D ) Autofocus Tamrona bardzo często się gubi w ciemniejszych pomieszczeniach, chyba, że była to wina mojego 400D?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów