Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: 40D vs. 50D a może 7D?

Domyślnie 40D vs. 50D a może 7D?

Jako, że to mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
    Od paru tygodni noszę się z zamiarem wymiany mojego 400D na coś nowszego. W zasadzie byłem zdecydowany na 50D, ale po spędzeniu wielu godzin w internecie zacząłem się wahać...
    Głównie fotografuję krajobrazy, przyrodę - trochę sport (rajdy), trochę portrety (ale to w mniejszym stopniu). Pod koniec lata zostałem też poproszony o zrobienie kameralnego ślubu/wesela. Zależałoby mi najbardziej na celnym AF, bo mam wrażenie, że mój 400D dość często się myli (a może to wina obiektywu - głownie używam Tamrona 17-50mm 2.8VC?) Nie zależy mi za bardzo na opcji filmowania, od tego mam kamerę, której zresztą i tak prawie nie używam.
    Nowej 50tki w sklepie już nie można dostać, na eBayu ciągle są, a ceny wahają się od 620 do 700 funtów. Zastanawiam się czy warto dołożyć te 300 funtów do 7D?
    A może kupić 40D (można znaleźć dobre egzemplarze już za około 400 funtów) a resztę przeznaczyć na jakieś fajne szkło?

Wiem, że pewnie macie już dosyć tego typu pytań, ale może jednak pomożecie kolejnemu zabłąkanemu fotoamatorowi ;-)

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Exclamation Odpowiedź

Cytat Zamieszczone przez flisak Zobacz posta
    Jako, że to mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.
    Od paru tygodni noszę się z zamiarem wymiany mojego 400D na coś nowszego. W zasadzie byłem zdecydowany na 50D, ale po spędzeniu wielu godzin w internecie zacząłem się wahać...
    Głównie fotografuję krajobrazy, przyrodę - trochę sport (rajdy), trochę portrety (ale to w mniejszym stopniu). Pod koniec lata zostałem też poproszony o zrobienie kameralnego ślubu/wesela. Zależałoby mi najbardziej na celnym AF, bo mam wrażenie, że mój 400D dość często się myli (a może to wina obiektywu - głownie używam Tamrona 17-50mm 2.8VC?) Nie zależy mi za bardzo na opcji filmowania, od tego mam kamerę, której zresztą i tak prawie nie używam.
    Nowej 50tki w sklepie już nie można dostać, na eBayu ciągle są, a ceny wahają się od 620 do 700 funtów. Zastanawiam się czy warto dołożyć te 300 funtów do 7D?
    A może kupić 40D (można znaleźć dobre egzemplarze już za około 400 funtów) a resztę przeznaczyć na jakieś fajne szkło?

Wiem, że pewnie macie już dosyć tego typu pytań, ale może jednak pomożecie kolejnemu zabłąkanemu fotoamatorowi ;-)
    Moja wersja Twojego pytania, może to rozświetli Ci w głowie:

Od paru tygodni noszę się z zamiarem wymiany mojego Fiata 126p na coś nowszego. W zasadzie byłem zdecydowany na Seicento, ale po spędzeniu wielu godzin w Internecie zacząłem się wahać.
    Głównie poruszam się po mieście, czasem wyjadę poza miasto, czasami wyjeżdżam do miasta sąsiedniego (ale to w mniejszym stopniu). Pod koniec lata zostałem też zaproszony na ślub nad morze. Zależało by mi najbardziej na niskim spalaniu, bo mam wrażenie, że mój ‘maluch’ dość często pali więcej aniżeli powinien (a może to wina paliwa, głównie używam Pb 95 cena za litr 4,91 ?)
    Nie zależy mi za bardzo na bagażniku, od tego mam przyczepkę, której z resztą i tak prawie nie używam.
    Nowego Seicento w salonie już nie można dostać, na otomoto ciągle są, a ceny wahają się od 15 do 20 tyś. Zastanawiam się czy warto dołożyć te 5tyś. do Pandy.
    A może kupić Uno (można znaleźć dobre egzemplarze już za około 5tyś.) a resztę przeznaczyć na jakąś fajną przyczepkę ?

Wiem, że pewnie macie już dosyć tego typu pytań, ale może jednak pomożecie kolejnemu zabłąkanemu fanowi motoryzacji ;-)

See ya

Domyślnie

Ok, nie rozwiązało to moich dylematów, ale uśmiałem się - nie powiem:-D
    Z google potrafię korzystać i może właśnie przez to te dylematy w ogóle powstały. Zdaję sobie sprawę, że pewnie, którego z tych modeli bym nie wybrał będę zadowolony - myślałem tylko, że może dużo bardziej doświadczeni fotografowie choć troszkę mnie "nakierują"
    Dzięki w każdym razie za poprawienie humoru

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Trzymaj się chłopaku mam nadzieję, że nie odebrałeś mnie źle.
    Jak sam nie podejmiesz decyzji, to nikt za Ciebie tego nie zrobi, sam wiesz ile sprzęt kosztuje, jakie ma parametry i im więcej poznasz opinii tym będziesz mniej zdecydowany.
    Pozdro600

Domyślnie

Nie, absolutnie nie odebrałem Cię źle i wiem doskonale, że nikt za mnie nie wybierze; a i coś w tym jest, że im więcej czytam tym mniej wiem...
    Skłaniam się w stronę 50D + wymiana mojego Tamrona na Canona 17-55 IS USM: nie wiem czy to krok w dobrym kierunku, mam nadzieję, że tak.
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pszczyna

Domyślnie

Ja kupiłem ostatnio na allegro 50D. Jestem bardzo z niego zadowolony. O tamronie ktorego posiadasz slyszalem wiele dobrego. Moze warto jest go oddac do kalibracji, z mojego C50d jestem bardzo zadowolony...

Początki nałogu

Domyślnie

Co byś nie kupił z wymienionych, skok będzie spory. Nie tyle w celności, co w szybkości AF. Przy czym 7d będzie najszybszy z nich. Jeśli za tą szybkość skłonny jesteś dopłacić 300 funtów, warto. Z tym, że T17-50 tej szybkości nie wykorzysta w pełni. Celność w scenach statycznych najprawdopodobniej pozostanie ta sama.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Co byś nie kupił z wymienionych, skok będzie spory.
    Do tego ważnego swierdzenia dorzuce kilka "banałów" wynikających z moich doświadczeń (kiedyś przesiadłem się z 400D na 40D):
    - 40D ma najlepszy stosunek jakości obrazka do ceny
    - ale 50D ma większą rozdzielczość (zaleta) - przy dobrym naświetleniu szumy wcale nie większe niż 40D (w 40D używam wyłącznie RAW - JPG nie akceptuję ze względu na zbyt niską jakość), 50D ma lepszy AF (głównie mikroregulacja, ale też jest pewniejszy z obiektywami innych producecntów niż Canon - z 40D używam wyłącznie obiektywów Canon), 50D ma lepszy wyświetlacz - i to też ważne - łątwiej ocenić czy zdjęcie nie "poruszone" i czy ostre.
    - 7D ma wszystko lepsze - rozdzielczość, szybkość, AF, pomiar światła, pomiar AF, drobniejsze szumy (ale trzeba się pokornie nauczyć używać)
    Gdybym miał dzisiaj kupić, starałbym się 7D, jeśli finanse byłyby przeszkodą, 50D jest także świetny, 40D też jest super.
    Jestem także pewien, że "zapomniałeś" o 60D - zdecydowanie warto uwzględnić w procesie wyboru.
    Oczywiście banalne stwierdzenie, ale nie można go pominąć - FF (np. 5D i 5DmII) to dopiero jest zadowolenie z obrazka, jak masz mało światła albo dużą rozpiętość tonalną fotografowanej sceny.
    Masz duży problem z wyborem, którego musisz dokonać sam.
    Podejmij męską decyzję i "pokochaj" nowe body za to dobre co otrzymasz.
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flisak Zobacz posta
    Nie zależy mi za bardzo na opcji filmowania, od tego mam kamerę, której zresztą i tak prawie nie używam.
    W tej sytuacji osobiście zdecydowałbym się na 50d + wymienić tamrona na C 17-55 2,8 bo zdecydowanie więcej będzie z tego pożytku niż z 7d + tami.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów