Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: C 50d czy kompakt z dużą ogniskową, ale pytanie nie typu "który lepszy"

Domyślnie C 50d czy kompakt z dużą ogniskową, ale pytanie nie typu "który lepszy"

Witam,
    mam problem, bo mogę kupić c50d po przebiegu 20 tyś zdjęć + Tamron 17-50 2.8+karta albo nowego hs10 torba, statyw, ładowarka, akumulatorki, torba, statyw, karta, czy inną hybrydę ale patrzyłem tylko po fuji.

Chodzi o to, że w c50d może mi brakować ogniskowych z hs10 (będę się trzymał tego modelu w tym wątku), ale też w hs10 będzie mnie drażnić jakość zdjęć, które mogę otrzymać dzięki c50d, jak już będę umiał robić zdjęcia, bo wiem jakie są różnice.

Szkła są drogie, a zarabiam minimalną krajową. Fotografia mnie interesuje, ale czy warto wydawać kasę, odkładać 70% pozostałości z wypłaty przez cały rok by kupić szkiełko? Czy 200mm mnie zadowoli wiedząc, że hs10 ma 720mm (pewnie jakość niezbyt, więc przyjmijmy, że 500mm będzie już lepiej, a pewnie bym wykorzystywał każdą z ogniskowych)

Więc co powinienem kupić?

Mogę prosić o zdjęcia z różnych ogniskowych? do 200mm (w ekwiwalencie to chyba 320mm), szukam od tygodnia ale chyba nie umiem szukać.

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Lepszy kompakt.
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

500 mm? co ty chcesz tym utrwalac?

Początki nałogu

Domyślnie

Jak nie będziesz inwestował w sprzęt foto bierz hs10.
    Chociaż zamiast 50D z T 17-50 nie zastanawiałeś się nad 450D + KIT IS + 55-250 IS + 50 1.8 ??
    / Canon /

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Czytając Twoją wypowiedź doradzam: bierz kompakt. Chyba lepiej bedzie odpowiadał Twoim obecnym potrzebom. A za pare lat może go sprzedasz i kupisz lustro ( jeżeli Cię to wciągnie i bedziesz czuł taką potrzebę), a może przy nim już zostaniesz...
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Domyślnie

czyli mniej mnie będzie wkurzać jakość zdjęć hs'a niż ograniczenie ogniskowymi c50d? Bo ja mogę zainwestować tylko czy mi te 200-250mm wystarczy?

jest gdzieś strona pokazująca to samo ujęcie z innymi ogniskowymi?

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eGzysTens Zobacz posta
    czyli mniej mnie będzie wkurzać jakość zdjęć hs'a niż ograniczenie ogniskowymi c50d? ?
    Tak wnioskuję z tego, Co piszesz. Ale oczywiscie, co będzie Cie bardziej wkurzać, bedziesz wiedzał tylko Ty, jak juz podejmiesz decyzję.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To jest oczywiście ogromne uproszczenie, ale gdybym miał powiedzieć, który mierzalny parametr aparatu fotograficznego najbardziej ogranicza kreatywność - powiedziałbym, że rozmiar fizyczny matrycy. Nie ogniskowa obiektywu czy tam pierdylionowość megapikselowata, zwykłe, banalne milimetry sensora...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    (edit: w opozycji do) a zwykłe, banalne milimetry sensora...
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 19-12-2010 o 20:46 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eGzysTens Zobacz posta
    czyli mniej mnie będzie wkurzać jakość zdjęć hs'a niż ograniczenie ogniskowymi c50d? Bo ja mogę zainwestować tylko czy mi te 200-250mm wystarczy?

jest gdzieś strona pokazująca to samo ujęcie z innymi ogniskowymi?
    Pytasz jak dziecko mamę o słodycze

Nie mamy skrzydełek i kolorowych sukienek by być wróżką i Ci mówić, co Cię zadowoli. To jest jedna z poważniejszych decyzji i pieniądze są Twoje. Jeśli chcesz mieć zooma, a zarazem szerokość w jednym bierz tę hybrydę. Ojcu kupiłem na gwiazdkę w zeszłym roku Fujika 200exr. Jak na jego amatorskie wyczyny - jemu wystarczy.

Poza tym powinieneś od razu znaleźć u wujeczka google sample z hs10. Bodajże Fuji ma swoje forum - tam też powinieneś sobie poradzić. Na pewno testy są - niestety ale lenistwo lepsze?

Możesz też posłuchać tego, co mówią koledzy powyżej. Zakupić chociażby 450D z dwoma kitami i równo znacznie być zadowolonym z takiego zestawu. Mogę Ci zagwarantować, że na tych 500mm Ty fujika na pewno nie utrzymasz.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Kompakt niesie ze sobą szereg atrakcji (nie wiem czy ten konkretnie) na które lepiej być przygotowanym. Po pierwsze poważny lag po naciśnięciu spustu - potrafi wprawić w zdumienie jak obiekt się porusza. Długie ogniskowe bywają bardzo mało kontrastowe. Bardzo mało kontrastowe ! IS działa jakoś inaczej niż w obiektywie lustrzanki - nie widzę tego momentu zamrożenia ruchu i skuteczność bywa taka sobie. Jakość obrazka przy wysokim ISO bywa marna.
    Trzeba to przetestować przed zakupem i zdecydować czy nam to odpowiada.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów