Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: C 50d czy kompakt z dużą ogniskową, ale pytanie nie typu "który lepszy"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Pytasz jak dziecko mamę o słodycze
    Poza tym powinieneś od razu znaleźć u wujeczka google sample z hs10. Bodajże Fuji ma swoje forum - tam też powinieneś sobie poradzić. Na pewno testy są - niestety ale lenistwo lepsze?
    Pisałem przecież, że od tygodnia czytam i szukam, nawet więcej bo od 10 dnia tego miesiąca, tylko nie wiedziałem, że jak wpiszę sample nazwa aparatu to tak ładnie mi wyszuka

To mógłbym prosić link do strony najlepiej z suwakiem ogniskowych tego samego ujęcia z jakąś osobą najlepiej na zdjęciu, znalazłem jeden taki wątek ale nieaktywne linki

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    IS działa jakoś inaczej niż w obiektywie lustrzanki - nie widzę tego momentu zamrożenia ruchu i skuteczność bywa taka sobie. Jakość obrazka przy wysokim ISO bywa marna.
    .
    IS nie zamraża ruchu, może to uczynić tylko krótki czas migawki.
    A wracając do głównego tematu-nie wszyscy muszą robić zdjecia lustrzankami. Ja używałem w swoim czasie Panasa FZ7 z 12-kroptnym zoomem i zdjecia jakie otrzymywałem na potrzeby amatorsko-wakacyjno-rodzinne były zupełnie wystarczajace.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Pełne uzależnienie

Domyślnie

porównanie kadrów przy różnych ogniskowych
    http://www.tamron.eu/en/lenses/focal...omparison.html
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Z drugiej strony, taka okazja może się już nie trafic. Przyszłościowo nie musisz kupować Lki, tylko coś używanego typu Canon 70-210 w nowszej wersji za który nie wydasz majątku.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

pomyśl jakich ogniskowych używasz? co chcesz fotografować nie mam doświadczeń (żadnych) z kompaktami ale te ekwiwalenty 500mm czy 700mm to pewne fikcja literacka - jakość obrazka jest pewnie żadna.
    Lustro ze standardowym zoomem o jasności 2.8 pozwala fotografować praktycznie wszystko, to jakich ogniskowych używasz tkwi w twojej głowie, często mam ze sobą tylko C 10-22 i jakoś nigdy nie czułem się ograniczony, znam takich co focą 50-tką i też nie czują się ograniczeni.
    zapytam jeszcze raz żeby była jasność - co chcesz fotografować na ekwiwalencie 500mm czy 700mm aparatem kompaktowym?
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

nie wiem jaka jest różnica między ogniskowymi, zaraz zobaczę na stronę podaną przez jasia, ogólnie chcę fotografować od pejzaży, przez architekturę, osoby (i tu jakiś zoom się przyda bo chcę uchwycić naturalne zachowania, tylko dla własnego użytku), ładnych pań a jestem wstydliwy :P po zwierzynę
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    albo nie mogę edytować albo nie widzę gdzie

wydaje się mi że 200mm to spora ogniskowa, szkoda, że kadr nie był na jakąś osobę
    Ostatnio edytowane przez eGzysTens ; 19-12-2010 o 22:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eGzysTens Zobacz posta
    nie wiem jaka jest różnica między ogniskowymi, zaraz zobaczę na stronę podaną przez jasia, ogólnie chcę fotografować od pejzaży, przez architekturę, osoby (i tu jakiś zoom się przyda bo chcę uchwycić naturalne zachowania, tylko dla własnego użytku), ładnych pań a jestem wstydliwy :P po zwierzynę
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    albo nie mogę edytować albo nie widzę gdzie

wydaje się mi że 200mm to spora ogniskowa, szkoda, że kadr nie był na jakąś osobę
    17-55mm na C50
    pejzaż, architektura generalnie może być różnie ale może się okazać że bardziej brakuje szerokiego niż tele w ogromnej większości przypadków

osoby? cokolwiek to znaczy to moim zdaniem ten obiektyw przynajmniej na (dobry) początek jest wystarczający, jeśli te naturalne zachowanie to takie street foto bez street foto to pewnie coś dłuższego ale na tym mało się znam

zwierzynę to może być trudne ale wątpię żeby się to dało robić kompaktem warto spytać kogoś kto się tym zajmuje

200mm to dużo i niedużo jeśli mówisz o ekwiwalencie 500mm i zwierzynie to niedużo jeśli o pejzażu to może się okazać (prawie) wystarczające

nie polecam żadnego z rozwiązań ani nie namawiam do kupna lustra, ale dodam jak mawiają u mnie na wsi "biednego nie stać na kupowanie tanich rzeczy" więc bym się dwa razy zastanowił, jeśłi chcesz się rozwijać to i tak kupisz lustro - po co dwa razy kupować, jeśli nie wiesz czy ta zabawa cię wciągnie to możesz kupić cokolwiek.
    Jestem szumofobem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Gdzieś mi umknęło, za ile możesz kupić ten sprzęt Canona.
    Jeśli weźmiesz kompakt, przynajmiej nie będziesz miał pokus kupowania kolejnych szkieł (to podstępna, prawie nieuleczalna "choroba"). Nie wiem, czy zamierzasz robić odbitki/wydruki (jaki format?), czy tylko oglądać zdj. w kompie.
    Jeśli to drugie - kompakt.

Domyślnie

jest jakaś wspólna rozdzielczość gdzie ostrość już jest taka sama dla kompaktu i lustrzanki? czy na zdjęciach pomniejszonych do rozdzielczości ok 2000pixeli jest widać niedociągnięcia kompaktu? Jeśli druk to max a4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie do końca rozumiem pytanie...
    Na niskim iso spokojnie zrobisz wydruk A4 z kompaktu. Wiem, bo robiłem i wydruki, i odbitki. Ale to był Olek C5060 (5mpx) z b. dobrym szkłem i stosunkowu niewielkim zakresem ogniskowych...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów