Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Kurs fotografii dla początkujących

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No cóż mateuszkaratysz nie każdy ma szczęście pobierać nauki w zakładach fotograficznych.
    Wierzę ci na słowo i zazdroszczę takiej możliwości .
    Dobry nauczyciel fotografii jest równie ważny jak dobry instruktor nauki jazdy samochodem.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Nie trzeba pobierać nauki u mistrzów. Czasem warto się wspólnie spotykać z kolegami, każdy ma swoje doświadczenia i można się nawzajem nieco nauczyć lub coś wymyślić. To właśnie forum ma między innymi takie zadanie, łatwiej jest zebrać więcej ludzi i zorganizować spot.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Ehh niestety wypowiada się tutaj większość osób które nigdy w życiu nie było na kursie i nie ma pojęcia czego tam uczą i polecić mogą tylko inet/książkę, zazdrościcie że ktoś chce iść do szkoły? ta zawiść .......

OT. każdy z Nas może nauczyć się samemu jeździć samochodem to po cholerę te wszystkie kursy, doszkalania, nauki jazdy w poślizgach itp. itd. przecież można poradniki perfekcyjnego kierowcy w necie znaleźć ;-)

Ale wracając do sedna sprawy, polecić Ci mogę dwie szkoły:

Akadami Fotografii na Marszałkowskiej oraz Warszawską Szkołę Fotografii przy Łazienkach, do drugiej sam uczęszczałem i gorąco polecam, na Marszałkowskiej było paru znajomych i też bardzo byli zadowoleni. Także którą szkołę wybierzesz, będzie dobrze (choć sam polecę WSF )

W takiej szkole nauczysz wielu bardzo ciekawych rzeczy, poczynając od podstaw (w dosyć szybkim tempie) po różnego rodzaju techniki robienia oraz obrabiania zdjęć.
    A ilość wiedzy przekazywanej przez nauczycieli jest ogromna, a ich doświadczenie ... jeszcze większe, którym to dzielą się bezproblemowo.

Tylko tam już musisz "coś" potrafić, bo podstawowe rzeczy zostaną bardzo szybko omówione (także przysłony, czułości, podstawowe techniki robienia zdjęć warto by były już znać)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez exile Zobacz posta
    OT. każdy z Nas może nauczyć się samemu jeździć samochodem to po cholerę te wszystkie kursy, doszkalania, nauki jazdy w poślizgach itp. itd. przecież można poradniki perfekcyjnego kierowcy w necie znaleźć ;-)
    tyle, że na kursie bezpiecznej jazdy dostajesz tor z przeszkodami, którego w domu nie masz, a aparat bierzesz w łapę i możesz lecieć robić zdjęcia i wykorzystać w praktyce to co wyczytałeś

na kursy i do szkół foto nie uczęszczałem, byłem natomiast na kilku darmowych warsztatach: mody z Jackiem Porembą, krajobrazu z Mieczysławem Wieliczko i krajobrazu organizowany przez jakiś sklep internetowy. Nie powiem, że żałuje że poszedłem, ale szczerze mówiąc nie dowiedziałem się na żadnym z nich więcej niż można wyczytać w książkach i internecie.
    Mam nadzieję, że na płatnych troszkę więcej można się dowiedzieć i jeśli będę miał kiedyś trochę wolnej gotówki to się wybiorę i ocenię, ale uważam, że na kursy dla początkujących nie warto wydać nawet złotówki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystian123 Zobacz posta
    Mam nadzieję, że na płatnych troszkę więcej można się dowiedzieć i jeśli będę miał kiedyś trochę wolnej gotówki to się wybiorę i ocenię, ale uważam, że na kursy dla początkujących nie warto wydać nawet złotówki.
    Na płatnym, jeśli będzie prowadzony przez profesjonalistów mogą Ci dać dobry sprzęt do ręki i nim będziesz się "bawił" na zajęciach.
    Bo czego mogą nauczyć Cie na kursie dla początkujących oprócz tego co jest w podstawowych książkach i w necie?

Domyślnie

Exile - dziękuję za odpowiedź, na którą czekałam Na jakim kursie w WSF byłeś? Tym 4-miesięcznym od podstaw czy może już jakimś ukierunkowanym?

Domyślnie

Z kursami tak jak ze szkołami fotografii jest różnie, są dobre, lepsze i kiepskie. Trzeba iść w tym kierunku, z którego wyszedł dobry materiał fotograficzny.

Co do wypowiadania się osób uczących się z książek...kiedyś nie było internetu, dostępne były książki i rada mistrza.

W moim fachu zdarzyło mi się pracować w regionalnej redakcji, w której tylko jeden pracownik jest zawodowym dziennikarzem, w dziedzinach związanych z mediami jeszcze długo zdobywanie wiedzy będzie oparte na przekazywaniu wiedzy z mistrza na ucznia.

Ani w szkole fotografii nie nauczą Cię myśleć obrazem, ani w szkole dziennikarstwa nie nauczą Cię jak pracować w redakcji.

Byłbym ostrożny z tym wytykaniem, że wypowiadają się tu osoby, które posiadły wiedzę książkową.

Coś już napisał
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

tym 4 miesięcznym, bardzo dobrze ugruntowuje bądź buduje podstawy i pokazuje nowe rzecze, dodatkowo po tym kursie wiadomo co nas dokładnie interesuje i tym samym pozwala kupić odpowiednie książki i doszlifować wiedzę

> krystian123 > a nie można kupić gumowych pachołków po 8 zł sztuka, znaleźć duży parking, plac, plac manewrowy, etc. etc. i tam przetestować wymijanie ich, ćwiczenie poślizgów i gwałtownych zahamowań, można? ależ oczywiście że można tylko zanim dojdziesz do odpowiednich wniosków metodą prób i błędów minie dużo czasu, a jak pójdziesz na weekendowy kurs machania kierownica pod okiem kogoś kto "qma czacze" to zaoszczędzisz parę miesięcy eksperymentów ... i tak bez końca możemy się licytować

> mateuszkaratysz > i się zgadzam, i dlatego każdy przynajmniej powinien spróbować pójść w plener z kimś doświadczonym i podpatrzeć jego pracę, wysłuchać jego rad, i w przeciągu weekendu nauczy się więcej niż po przeczytaniu paru książek. A jak już będzie wiedział o co chodzi, to już nie spojrzy na książki typu "aparat for dumies" tylko sięgnie po coś ambitniejszego

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Szanowni Państwo może wróćmy do pierwszego postu tego wątku. Sylvii zapytała o kursy fotografii dla początkujących w Warszawie i jak to zwykle bywa na 38 postów (łącznie z moim) tylko jeden okazał się dla sylvii pomocny. Skończmy może dyskusje na temat wyższości Świat Wielkanocnych nad Świetami Bożego Narodzenia i jeżeli nie mamy sylvii nic do zaoferowania to po prostu zamilczmy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Nie zaśmiecajmy jest wątku nieprzydatnymi informacjami.
    Ostatnio edytowane przez MaRyBu ; 04-01-2011 o 20:36 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Konkluzja z tej dyskusji jest taka, że fotografia to generalnie mało skomplikowana dziedzina sztuki, na kursach podstawowych nauczą tyle ile można nauczyć się samemu z książek i netu, w szkołach jest już trochę lepiej bo nauczą jak w praktyce wykorzystać to co już się powinno umieć zapisując do takiej szkoły...szkoda, że nie wypowiada się tutaj jakiś samouk z dorobkiem wprawiającym w zakłopotanie.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów