Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Warsztaty fotoglamour w SPA "Jelenia Struga"

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

No więc wziąłem grafik i wyciąłem z niego wszystkie zajęcia niefotogrficzne oraz luźne dyskusje. Zostało mi to co można uznać za "koszt":

Czwartek – 20.01.2011
    20:00 zajęcia wprowadzające “Praca z modelką”

Piątek – 21.01.2011
    10:00-14:00 sesje fotograficzne
    15:00-19:00 sesje fotograficzne

Sobota – 22.01.2011
    10:00-14:00 sesje fotograficzne
    15:00-17:00 Zasady przygotowania cyfrowego stanowiska pracy
    17:00-19:00 Edycja i retusz zdjęć portretowych

Niedziela – 23.01.2011
    od 10:00 Przygotowanie zdjęć do wydruku

No to z tego można wywnioskować, że:
    - w czwartek od 20-tej lekka pogadanka, ale bez tzw. praktyki, nie liczę tego w koszty
    - piątek - bite 8h pracy z modelką (-ami)
    - sobota - 4h pracy z modelką oraz 4h pracy przy kompie - pytane, czy to ćwieczenia aktywne, czy bierne?
    - niedziela - od 10-tej, ale do której?

Jakby nie liczyć to nie wydaje mi się, aby można to było wycenić na więcej, niż 2.5 dnia. Przyznaję zaokrągliłem do dwóch dni, bo np. przygotowanie do druku dla mnie osobiście nie ma takiego wielkiego znaczenia - mam w tej dziedzinie jakąś wiedzę i nie to jest dla mnie najbardziej interesującą częścią warsztatów.
    Generalnie o cenie można dyskutować, jednym pasuje, innym nie - staram się porównać z innymi warsztatami w których uczestniczyłem i ocenić, czy warto zapłacić tyle. Bo nie ulega wątpliwości, że miejsce jest świetne i opinie z poprzednich eventów też, ale czy to wystarczy, aby przekonać chętnego do wyłożenia 2k PLN? Niektórzy powiedzą, że za to można mieć już jakiś podstawowy obiektyw, albo wynająć studio i modelkę na 3 czy 5 dni, albo, że można pojechać z modelką na tydzień do ciepłych krajów! Dla niektórych to są duże pieniądze, dla innych niewielkie... ot luźna refleksja. Mam nadzieję, że organizatorzy się na mnie nie obrażą, bo ciąglę się waham, czy nie pojechać mimo tej ceny....
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Mam nadzieję, że organizatorzy się na mnie nie obrażą, bo ciąglę się waham, czy nie pojechać mimo tej ceny....
    Nikt nie ma zamiaru się obrażać - doświadczenia minionych edycji sobie, a aktualne potrzeby uczestników - ważniejsza sprawa.
    Jesteśmy otwarci na współudział uczestników - to jest podstawowa sprawa.
    Spotkanie nie ma być przeprowadzanie na zasadzie uczeń-mistrz... nie tędy droga.
    Chodzi o przeprowadzanie równolegle kilku sesji w różnych stylach, z użyciem różnego sprzętu oświetleniowego i rotacją uczestników i modelek między takimi planami.

Czwartek -
    - ludzie zjeżdżają się z całej Polski, jest zima - kto dotrze wcześniej -nie zostanie pozostawiony sam sobie i w zagubieniu Trzeba się liczyć jednak z poślizgami, dlatego ramówka zaczyna się w późniejszych godzinach.

Tego dnia ma być rekonesans po SPA, wynalezienie wspólne ciekawych miejsc fotograficznych, przedyskutowanie ich możliwości, zaplanowanie sesji w połączeniu z przedstawieniem modelek.
    Praca z modelką to ważny punkt - łyk teorii z pokazaniem na przykładach jak komunikować się z modelką, szybko i trafnie przekazywać jej własne sugestie, jak podtrzymywać zaangażowanie modelki w sesję...
    Zasady pozowania - jak "zagospodarować" ręce, długie nogi modelek - żeby nie było chaosu i rachityczności w ich przedstawianiu na zdjęciach...
    Są na to proste, szybkie sposoby, często nieuświadomione sobie przez fotografów. Po co ich samemu szukać, jeśli można interaktywnie wypróbować je przed sesją, nie marnując ani chwili na planie dnia następnego?

Piątek -
    Plan w miarę opisany. Co się będzie działo po kolacji?
    Ano ciekawa rzecz - wszyscy pokazujemy wzajemnie RAWy z sesji na dużym ekranie - uczestnicy, prowadzący, każdy.
    Jaki cel? Widać od razu każdy błąd - piorunem można zanalizować co poszło nie tak, kupa przy tym humoru i niesamowity kop do przodu, na następny dzień.
    Wspomnę tylko, że rekord czasowy takiej prezentacji w jednej z edycji w 2010r. to - zakończenie o 6:30 rano! Tyle wysiedzieli najwytrwalsi.

Sobota -
    Wieczór podobny do piątkowego, ale także z naciskiem obróbkowym

Niedziela -
    Zaplanowana jest luźno, bo po maratonie nie każdy będzie w stanie przyjąć na siebie więcej
    Całkowicie modyfikowalna jest jednak.

Mam nadzieję, ze nieco wyjaśniłem.

Pozdrawiam,
    Dagmar
    Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

no...zachęcasz, zachęcasz...
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Dopiero zaczyna

Domyślnie

DO zachety dodam ze piatek bedzie mocno intensywnym dniem pracy
    Z załozenia kazy uczestnik w małej 3-4 max osobowej grupie bedzie musiał sie zmierzyc, z 4 sesjami zdjeciowymi na 4 róznych planach zdjeciowych, na kazdym z innym fotografem i z inna modelką i z innym zagadnieniem.

Napewno kazdy bedzie miał czas dla siebie zeby fotografowac jaki prime fotograf na plane.
    Ale tez bedzie pracowaól jako asystent oswietleniowec itp.
    Jednym z celów warsztatów jest jak najsilniejsze uswiadomienie charakteru pracy na planie zdjeciowym.

I nie chodzi tu o popatrznenie jak ktos robi zdjecia, ale rzeczywiste osobiste wykreowanie w bezpiecznej atmoferze własnej fotografii.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zachecam, bo dawka i piguła jaką potraktujemy uczestników bedzie mocna.
    Pogadanki konwersacje na to jest czas wieczorem, przy kominku lub w jkuzzi jak to lubi
    Ostatnio edytowane przez fotowesolowski ; 28-12-2010 o 13:46 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy cena noclegu podana na stronie obowiązuje tylko dla uczestników warsztatów? Pytam bo jesli bym się decydował to chciałbym przyjechać z żoną która nie uczestniczyłaby w warsztatach.

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel_G Zobacz posta
    Czy cena noclegu podana na stronie obowiązuje tylko dla uczestników warsztatów? Pytam bo jesli bym się decydował to chciałbym przyjechać z żoną która nie uczestniczyłaby w warsztatach.
    Ta cena jest też dla osób towarzyszących - tyle pobiera SPA za pobyt z wyżywieniem i wymienionymi atrakcjami.
    Za dodatkową opłatą można na miejscu skorzystać z wielu zabiegów (opis na stronie SPA)

Dopiero zaczyna Awatar maxwell61
    Miasto
    Wrocław, Oborniki Śląskie/ Wołów

Domyślnie

Postaram się zapisać na kolejne warsztaty. Najlepiej we Wrocławiu bo luksusu nie potrzebuje :]

Początki nałogu

Domyślnie

Ale pewnie cena i tak obejmie nocleg bo grupowo to taniej wyjdzie .

Tutaj warsztaty na pewno z potezna wiedza i to polka ekskluzywna - plawisz sie w hotelu, brodzisz w basenie (i tak malo czasu na to) i kilka osob pomaga zglebic tajniki fotografowania. Czy to drogo 2k? Wg mnie za taka wiedze, jaka zostala wspomniana wyzej - rozsadna cena, moglaby nawet w okolicach 2500 byc. Ale chyba sie przyjelo w PL, ze porzadne warsztaty kosztuje kolo 2k .

Powodzenia!

Bywalec Awatar Duty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxwell61 Zobacz posta
    Postaram się zapisać na kolejne warsztaty. Najlepiej we Wrocławiu bo luksusu nie potrzebuje :]
    Kolejne warsztaty szykują się w dniach 17-20 lutego, ale miejsce pozostaje to samo...
    Chcemy je mocniej poeksplorować.
    Rozpatrywaliśmy różne pałace itp. podobne lokalizacje, ale padło na SPA - ciepło, wygodnie, nie trzeba dojeżdżać na plan zdjęciowy, sala konferencyjna, każdy może maksymalnie wykorzystać czas wolny, a osoby towarzyszące nie będą miały czasu na nudę podczas sesji...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

cena jak za zakres bardzo ok... ze nie ma co sie sluchac glosow marudzenia

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów