Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: 50mm f/1.4 nie ostrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez imichal Zobacz posta
    Jeśli kładłeś obiektyw szkłem (przodem) do dołu to masz odpowiedź.
    Canony a szczególnie ta 50 jest bardzo wrażliwa na uszkodzenia AF.
    Masz na myśli sam obiektyw, czy z podpiętym obiektywem?
    Ja nie raz kładłem do góry kołami bez aparatu, ale ( odpukać) nic mu nie jest.
    5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
    ---------------------------------------

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Generalnie ten obiektyw jest tak g**niany, że trzeba się z nim obchodzić jak z jajkiem.
    Ja sprzedałem ten "cud" i po świętach przychodzi do mnie Zeiss. Przynajmniej porządnie wykonany.

Domyślnie

Podepnę się, bo mam podobny problem z 50/1.4. Otóż, u mnie zupełnie zablokował się pierścień ostrości wysyłać na żytnią, czy to się w ogóle nie opłaca?

Jest mi teraz smutno, bo to mój jedyny obiektyw.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Wyjdzie taniej niż kupno nowego.

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Generalnie ten obiektyw jest tak g**niany, że trzeba się z nim obchodzić jak z jajkiem.
    Ja sprzedałem ten "cud" i po świętach przychodzi do mnie Zeiss. Przynajmniej porządnie wykonany.
    bez przesady... gówniany to był może 50 1,8, ale ten jest całkiem spoko. Od ponad 5 miesięcy nie zdejmuje tego szkła z body, wiele razy nim gdzieś uderzyłem ( i to mordką ) i nic się nie stało. A mówiąc że nie można go kłaść na przodzie... to sorry to już przegięcie. Wiadomo szkiełko z czasem luzów dostanie, ale zdjęcia jakie to wypluwa to zaryzykuję stwierdzenia, że nawet najlepszy zoom canona w połowie tego nie osiągnie. Ja dzięki temu obiektywowi polubiłem bardzo tą ogniskową i małą GO. Oczywiście gdybym się nie naczytał jakie to G nie jest 50 L to bym pewnie jaśniejszą i mocniejszą wersję kupił z czerwonym paskiem. Teraz czekam aż pojawi się 50 L II i wtedy się skusze na pewno. Chociaż z drugiej strony do końca nie wiem czy 50 L jest taki trefny czy po prostu ludzie nie potrafią pracować na tak małych GO. Jednak ryzykować 5 k nie będę i coś czuję w kościach, że marketingowcy z C ślepi i głusi nie są i w tym roku pojawi się wersja 50 L II. Sorry za OT.
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Zdania nie zmienię. Miałem 50/1.4 ponad rok, w sumie 4 egzemplarze i dopiero ostatni ostrzył poprawnie. Obiektyw wykonany fatalnie, za stosunkowo duże pieniądze.
    Mam porównanie z Sony 50/1.4, który nie dość że obrazek daje ładniejszy, to przy tym plasticzaku jest wykonany jak czołg.

Bywalec Awatar Maćko_Pń
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Zdania nie zmienię. Miałem 50/1.4 ponad rok, w sumie 4 egzemplarze i dopiero ostatni ostrzył poprawnie. Obiektyw wykonany fatalnie, za stosunkowo duże pieniądze.
    Mam porównanie z Sony 50/1.4, który nie dość że obrazek daje ładniejszy, to przy tym plasticzaku jest wykonany jak czołg.
    No w sumie jak Kolega 4 egzemplarze przerobił to jednak mimo wszystko ma większe doświadczenie z tym szkłem, a mi może trafił się jakiś nadzwyczajny egzemplarz. Nie mniej jednak poprosiłbym o jakieś info ( chociażby na PW) jak tam się sprawuje Zeiss i jak wypada vs. 50 1,4 C
    5 D + 350 D + 17-40 L f4 + 70-200 L f4 + 50 f1,4 + 100 macro f2,8 + 430EX

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jak będę miał to nie omieszkam się wypowiedzieć w odpowiednim wątku :-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maćko_Pń Zobacz posta
    wiele razy nim gdzieś uderzyłem ( i to mordką ) i nic się nie stało. A mówiąc że nie można go kłaść na przodzie... to sorry to już przegięcie.
    uwierz na słowo, że nie ma tu ani grama przesady. radziłbym uważać lub używać z dodatkową osłoną przeciwsloneczną, która ochroni wysuwający się tubus przed uderzeniami. Wiesz jak to jest w tym przysłowiu z dzbanem i uchem...

Dopiero zaczyna Awatar imichal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czerwiniak Zobacz posta
    Masz na myśli sam obiektyw, czy z podpiętym obiektywem?
    Ja nie raz kładłem do góry kołami bez aparatu, ale ( odpukać) nic mu nie jest.
    Sam obiektyw wystarczy, to opinie osób które miały, mają te 50 i byli już z nimi w serwisie.
    Dlatego wolę dmuchać na zimne i jak już ktoś wspomniał obchodzić się z nim jak z jajkiem.

Osłonę też już sobie zamówiłem :razz:
    C 5dII | L's

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów