Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Makro w G6

Domyślnie

Samym kompaktem to raczej trudno zrobić dobre makro, za mała skala odwzorowania. Trzeba dokupić do niego co najmniej soczewkę +4D.
    Aby ją nakręcić na G6 musisz posiadać jeszcze tulejkę, która pozawala nakręcać filtry.

Sam maiłem G5 i używałem soczewek +4D i +10D, można też kupić Raynoxa DCR-250, skala i jakość powinna być lepsza niż z soczewek.

W kompaktach mamy dużą GO i to jest plus,
    minusy to AF i manualne ostrzenie: AF wolny, manualne ostrzenie na LCD to loteria.

Po nakręceniu soczewki +10D odległość od fotografowanego obiektu to dosłownie kilka centymetrów i trzeba mieć dużo cierpliwości do ruchomych obiektów.
    Ja większość zdjęć makro robiłem ze statywu ze względu na małą GO.

Tu masz przykłady moich zdjęć makro z G5

soczewka +10d, widać jaka mala jest GO
    http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/i...p?fid=F004.jpg
    tu robale
    http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/f...p?fid=F036.jpg
    http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/f...d=156_5653.jpg

soczewka +4D
    http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/f...d=173_7338.jpg
    http://www.jac0m.netlook.pl/albumy/f...d=162_6239.jpg

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti
    Z tego co piszecie, wygląda mi na to, że supermacro to tylko jakiś software'owy zabieg aparatu, polegający na wycropowaniu i podostrzeniu zwykłego makro. Ale oczywiście mogę się mylić:grin:
    Eeee, no chyba nie, Super macro, rózni się tym od Macro ze można ostre zdjęcia z mniejszej odległości robić, czyli jest to jakis zabieg na ogniskowej, skrócenie jej, mam racje?? Nie jest to crop, bo gdy trzymasz aparat wycelowany w obiekt do zdjecia macro, i wtedy włączasz funkcje super macro, obraz sie nie powiększa, a tylko wyostrza(a gdyby był crop to by się powiekszył). W każdym razie przy włączeniu funkcjii Macro/Super Macro nie słychać żadnego dźwięku przesuwanej soczewki, więc musi być to jednak chyba software'owo zrobione.
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osasa
    ...Nie jest to crop, bo gdy trzymasz aparat wycelowany w obiekt do zdjecia macro, i wtedy włączasz funkcje super macro, obraz sie nie powiększa, a tylko wyostrza...
    Na pomysł z cropem wpadłem po przeczytaniu tego:
    Cytat Zamieszczone przez Rumcajs
    ...nie można zrobić fotki makro L lub RAW bo aparat zmieni mi na M2...
    Bo niby czemu zparat zmienia na mniejszą rozdzielczość? Może jednak obcina boki kadru najwyższej rozdzielczości, a środek wyostrza? Nie chcę jednak się zbyt mądrzyć, bo z tym akurat modelem się osobiście nie zetknąłem.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

dt.
    Guest

Domyślnie

Nie jest to crop, bo gdy trzymasz aparat wycelowany w obiekt do zdjecia macro, i wtedy włączasz funkcje super macro, obraz sie nie powiększa, a tylko wyostrza (a gdyby był crop to by się powiekszył).
    sprawdzilem to przed chwila - jest zupelnie odwrotnie ;P
    g6 w trybie macro. celujemy w obiekt. wlaczamy super macro i... obraz sie powieksza!
    w trybie macro jest mozliwosc zastosowania zooma cyfrowego, natomiast w super macro zoom cyfrowy nie jest dostepny.

W każdym razie przy włączeniu funkcjii Macro/Super Macro nie słychać żadnego dźwięku przesuwanej soczewki, więc musi być to jednak chyba software'owo zrobione.
    zgadza sie. polozenie soczewek nie zmienia sie. wydaje mi sie, ze efekt uzyskany jest software'owo (wspominane juz cro'powanie) - potwierdza to brak mozliwosci uruchomienia zooma cyfrowego przez uzytkownika (w super macro).

moj pierwszy post na forum - witam starych lokatorow : )

Coś już napisał

Domyślnie Jest super

Jak widze po fotkach na forum na G6, G5 mozna robic niezle macro tylko jeszcze nie wiem jak- ale dojde do tego Jesli o mnie chodzi to uwazam G6 za doskonaly kompakt do portretow. Jasnosc obiektywu odwzorowanie kolorow i zoom do140mm. Typowa portretowka bez noszenia ton sprzetu. Jak dla mnie git.

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jak na typowa portretowke to imho Gx ma za mala GO. Jak na kompakta to git ;-)
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Bywalec
    Miasto
    Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dt.
    wlaczamy super macro i... obraz sie powieksza!
    Jesli masz na mysli obraz na wyswietlaczu, to wlasnie to jest dowodem, ze soft robi crop.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Jak na typowa portretowke to imho Gx ma za mala GO. Jak na kompakta to git ;-)
    za mala? Za duza chyba...
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    za mala? Za duza chyba...
    Za mala w sensie za duza ;-) Przepraszam, mialem na mysli rzecz jasna, ze GO jak dla mnie za duza do portretow.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Coś już napisał

Domyślnie Tak

A ja napisalem ze jest to KOMPAKT do portretow. To stwierdzenie chyba samo wyjasnia ze GO bedzie za duze. Portrety na ktorych zarabiam dalej robie lustrzanka analogowa.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów