Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Makro w G6

Mieszany widok

Rumcajs
    Guest

Thumbs down Makro w G6

The resolution can be set to M2, M3 or S. If the resolution is set to L, M1 or RAW when you set the camera to super mackro mode, the resolution will automatically be changed to M2.
    Przeglądając instrukcje tego aparatu spotkałem się z takimi dość dziwnymi ograniczeniami stawiannymi przez ten aparat gdy się wykonuje zdjęcia makro. Troche to dziwne że nie można zrobić fotki makro L lub RAW bo aparat zmieni mi na M2. Czy tak jest rzeczywiście czy to error w instrukcji a może ja czegoś nie rozumiem ? Da się obejść to ograniczenie np. nowym softem aparatu bo jeśli nie to ten aparat dużo stracił w moich oczach. :-x

marks19
    Guest

Domyślnie

A moze tylko chodzi o SUPER MACRO, a ze zwyklym MACRO moze da rade rawa pstryknac?

marks19
    Guest

Domyślnie

co do SUPERMACRO - masz racje
    w MACRO dziala wszystko, sprawdzilem, wiec nie jest zle, nie mozna miec wszystkiego

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tego co piszecie, wygląda mi na to, że supermacro to tylko jakiś software'owy zabieg aparatu, polegający na wycropowaniu i podostrzeniu zwykłego makro. Ale oczywiście mogę się mylić:grin:
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti
    Z tego co piszecie, wygląda mi na to, że supermacro to tylko jakiś software'owy zabieg aparatu, polegający na wycropowaniu i podostrzeniu zwykłego makro. Ale oczywiście mogę się mylić:grin:
    Eeee, no chyba nie, Super macro, rózni się tym od Macro ze można ostre zdjęcia z mniejszej odległości robić, czyli jest to jakis zabieg na ogniskowej, skrócenie jej, mam racje?? Nie jest to crop, bo gdy trzymasz aparat wycelowany w obiekt do zdjecia macro, i wtedy włączasz funkcje super macro, obraz sie nie powiększa, a tylko wyostrza(a gdyby był crop to by się powiekszył). W każdym razie przy włączeniu funkcjii Macro/Super Macro nie słychać żadnego dźwięku przesuwanej soczewki, więc musi być to jednak chyba software'owo zrobione.
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osasa
    ...Nie jest to crop, bo gdy trzymasz aparat wycelowany w obiekt do zdjecia macro, i wtedy włączasz funkcje super macro, obraz sie nie powiększa, a tylko wyostrza...
    Na pomysł z cropem wpadłem po przeczytaniu tego:
    Cytat Zamieszczone przez Rumcajs
    ...nie można zrobić fotki makro L lub RAW bo aparat zmieni mi na M2...
    Bo niby czemu zparat zmienia na mniejszą rozdzielczość? Może jednak obcina boki kadru najwyższej rozdzielczości, a środek wyostrza? Nie chcę jednak się zbyt mądrzyć, bo z tym akurat modelem się osobiście nie zetknąłem.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

dt.
    Guest

Domyślnie

Nie jest to crop, bo gdy trzymasz aparat wycelowany w obiekt do zdjecia macro, i wtedy włączasz funkcje super macro, obraz sie nie powiększa, a tylko wyostrza (a gdyby był crop to by się powiekszył).
    sprawdzilem to przed chwila - jest zupelnie odwrotnie ;P
    g6 w trybie macro. celujemy w obiekt. wlaczamy super macro i... obraz sie powieksza!
    w trybie macro jest mozliwosc zastosowania zooma cyfrowego, natomiast w super macro zoom cyfrowy nie jest dostepny.

W każdym razie przy włączeniu funkcjii Macro/Super Macro nie słychać żadnego dźwięku przesuwanej soczewki, więc musi być to jednak chyba software'owo zrobione.
    zgadza sie. polozenie soczewek nie zmienia sie. wydaje mi sie, ze efekt uzyskany jest software'owo (wspominane juz cro'powanie) - potwierdza to brak mozliwosci uruchomienia zooma cyfrowego przez uzytkownika (w super macro).

moj pierwszy post na forum - witam starych lokatorow : )

Rumcajs
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marks19
    co do SUPERMACRO - masz racje
    w MACRO dziala wszystko, sprawdzilem, wiec nie jest zle, nie mozna miec wszystkiego
    Myślałem że w takim kompakcie z wyższej półki makro będzie ful wypas a tu jakieś ograniczenia.

Cytat Zamieszczone przez solti
    Z tego co piszecie, wygląda mi na to, że supermacro to tylko jakiś software'owy zabieg aparatu, polegający na wycropowaniu i podostrzeniu zwykłego makro. Ale oczywiście mogę się mylić
    Mnie się też widzi że super makro to tylko taki zwykły badziewny cyfrowy zoom zrobiony ze zwykłego makro. Czyli wychodzi na to że aby zrobić przyzwoite makro bez lustrzanki i szkła się nie obejdzie a może się myle ?

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mylisz sie, wystarczy przegladnac plfoto. Jest masa ludzi ktorzy robia swietne makra kompaktami.

http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=43616
    zaczynal od Olympusa C765

http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=46492
    chyba na poczatku mial G5

itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Podejrzewam nawet, że kompaktami jest łatwiej, bo wystarczy dużo mniejsza skala odwzorowania.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów