To ja wam zdradzę ten sekret
Wszystko sprowadza się do prostej obserwacji: Jeśli zdjęcie ma wyglądać jak obrazek z gry komputerowej to należy każdy z elementów sceny oświetlić / obrobić w taki sposób aby uzyskać duże ale równocześnie płynie zmieniające się kontrasty.
1. Dużo źródeł światła, którymi można sobie dokładnie oświetlić każdy z elementów.
Efekt uzyskany duża ilością świateł jest najlepszy ale nie każdy ma do dyspozycji dużą ilość lamp i czasu żeby to wszystko ustawiać. Światło jest zawsze najważniejsze, nie da się z byle jak oświetlonego zdjęcia zrobić efektu a`la DaveHill
2. Obróbka wyciągająca lokalnie kontrasty.
Jeśli scena jest oświetlona miękkim światłem to łatwo można lokalnie podbić kontrast i jest do tego sporo narzędzi np. mój program Machinery, który stworzyłem właśnie do tego celu.
Jeśli efekt ma być dobry to najważniejsze jest żeby zająć się każdym obiektem sceny oddzielnie i dlatego jest to takie czasochłonne. Jeśli ktoś myśli że jakimś jednym magicznym filtrem przejedzie po zdjęciu i już mu wyjdzie super efekt to się szybko rozczaruje. Uzyskanie najlepszych efektów to efekt pracy na kilkudziesięciu warstwach i maskach dla każdego elementu osobno bo żaden program nie rozpozna jakie obiekty znajdują się na zdjęciu a jedynie będzie działał na jakiś obszarach pikseli.
Efekt a`la DaveHill jaki uzyskałem po obróbce w Machinery i minimalnych poprawkach w PS.
swiatla moze nie az tak duzo. wiecej tutaj photoshop'a ciekawie to wyglada, ale...
moim zdaniem fajne do reklamy itd. ale na scianie chyba bym tego nie powiesil.
C A1 + C 40d +...
Dodaje efekt z machinery.
Generalnie topaz ma swoje zalety. Znacznie bardziej podoba mi sie jego dzialanie na skore. Jednak znacznie prosciej uzyskac efekciarski efekt w machinery. Jedyne co trzeba potem zrobic to PS i pobawic sie w usuwanie cieni itp na twarzy bo wszystko wychodzi na maxa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zapomnialem dodac ze w ostatniej fotce po machinery pobawilem sie jeszcze troche kolorem zoltym i pomaranczowym w PSie.
Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 23-12-2010 o 00:41 Powód: Automerged Doublepost
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UK
generalnie koncept był przy tej sesji taki aby cały pokój był "przydymiony" w jednej kolorystyce a on sam się lekko wyróżniał i był kolorowy. co do samego świecenia to robiłem to punktowo z góry pod kątem każdy mebel softem osobno, a Mrozu zaświecony dużym beauty-dishem z plastrem miodu. a co do systemu to ja od jakiegoś pół roku siedzę już na Canonie![]()