Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Sigma 180/3.5 EX APO Macro HSM - cóż wart ?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar no_kya
    Miasto
    Wa-wa

Wink

Cytat Zamieszczone przez uldum
    Czy ktoś miał może do czynienia ze stałką Sigma 180/3.5 EX APO Macro HSM ?
    1. Cóż ona jest warta?
    2. Interesuje mnie jego współpraca z Canonem 10D. Czy są jakieś problemy dotyczące kompatybilności?

Jako opcję rozważam Canona 100/2,8 MACRO. Wszystko oczywiście zależy od posiadanych środków finansowych.
    W Sigmie mam dłuższą ogniskową co da większą odległość od fotografowanych owadów, ale jest ciemniejszy.
    W Canonie mam krótszą ogniskową ale lepszą jasność.

Być może informacje o kompatybilności i jakości zdjęć obu obiektywów rowieją moje wątpliwości co do wyboru obiektywu.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
    ja nie znam ani jednego ani drugiego obiektywu, ale posiadam inny, który może być alternatywą dla obydwu, czyli sigma 105/2.8 EX Macro;
    działa bardzo dobrze zarówno z analogowym (eos 33) jak i cyfrowym (eos 350D) body; ma, jak widzisz dużą jasność, nieruchomy pierścień ogniskowej i możliwość wygodnego ręcznego ostrzenia; przyznam szczerze że nie jest to bardzo szybki obiektyw, ale do tej pory mi to nie przeszkadzało

co do wartości sigmy 180... - poszukaj sobie na różnych portalach fotograficznych (np. www.plfoto.com) lub po prostu w necie zdjęć Andrzeja Babika - fotografuje tym właśnie szkłem; na photosigu możesz sortować zdjecia z uzyciem kryterium obiektywu - poszukaj sobie zdjęć zrobionych ta sigmą i oceń sam co jest warta
    Ostatnio edytowane przez no_kya ; 08-12-2005 o 15:33
    no_kya
    canony i sigmy i różne dodatki

Uprawnienia umieszczania postów