Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: nowy 5d mII vs bad pixel

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    I dwa tygodnie modłów do Świebodzińskiego, żeby ograniczyli się jedynie do porysowania lcd?
    nie czaje o co Ci biega

Tak czy siak to rano dostarczyłem body do serwisu a o 14:00 było już do odbioru z wyczyszczoną matrycą i z aktualnym stanem licznika.
    Jak się komuś coś przydarzy na Żytniej to prawie całe forum lamentuje ale jak coś w serwisie dobrze zrobią to prawie nikt o tym już nie mówi.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coffey Zobacz posta
    ....mam na tym sprzecie pracowac i srednio mi sie widzi przy kazdym zdjeciu stemplowanie pixeli
    .............
    .....zawodowcem nie jestem wiec lepszego nie potrzebuje
    To w końcu masz na tym sprzęcie pracować czy nie? Bo trudno wydedukować z Twoich wypowiedzi... ;-)
    A tak poważnie to tak jak już ktoś wspomniał, masz syndrom nabywcy nowej zabawki :-). Szukasz dziury w całym.... Za miesiąc, dwa Ci przejdzie i zaczniesz robić zdjęcia a nie doszukiwać się mankamentów :-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Hot pixel jak Lenin - wiecznie żywy.
    To że widzisz teraz jeden to tylko kwestia czasu i temperatury. Latem zobaczysz ich więcej, zimą mniej.
    Gdzieś tu na forum omawiano ten problem dokładnie.
    Użyj wyszukiwarki.

Cytat Zamieszczone przez coffey Zobacz posta
    Witam wszystkich, jestem tu nowy i bardzo prosze o pomoc. Wlasnie zakupilem puszke 5d mark II, zrobilem pierwsze zdjecia i...
    No to przygotuj się na większe problemy.
    Czytaj w zasadzie wszystko co tu napisano o 5DII, pozwoli Ci to uniknąć
    wielu stresów, inni je już za Ciebie przeszyli.
    Prawdziwe problemy zaczną się gdy zaiwestujesz pieniądze w jasne szkła,
    droższe od aparatu.
    Oo.. wtedy pogłębisz swą wiedzę.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghosthunter Zobacz posta
    Jeżeli tak bardzo Cię to boli, spróbuj włączyć ręczne czyszczenie matrycy. Niczego nie czyść, nawet obiektywu nie zdejmuj, chodzi pogłoska, że aparat po włączeniu ręcznego czyszczenia sam mapuje padnięte pixele. Uruchom ponownie aparat i zobacz czy pomogło.
    Gdzieś na forum jest wątek nt temat. Ja tylko dodam, że też miałem jednego świeżo po zakupie, powyższe pomogło i hot zniknął

Do autora wątku - wyluzuj, to normalna rzecz. Teraz spróbuj powyższej metody, a na Żytnią to wyślij tuż przed końcem gwarancji, jest szansa że wtedy będzie ich więcej, bardziej się opłaca he he :wink:
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Początki nałogu

Domyślnie

W ogole ja mam jednego czerwonego i jednego bialego piksela . Ale zauwazylem, ze tylko widac je w DPP. Ligthroom i ACR podczas wolania usuwaja je automatycznie . Widocznie maja taka funkcje, mnie dopiero przyszlo sie teraz o tym dowiedziec bo sam z ciekawosci przeszukalem fotki w poszukiwaniu.

Wywolaj rawa w ACR albo Lightroom - problemu nie ma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    To w końcu masz na tym sprzęcie pracować czy nie? Bo trudno wydedukować z Twoich wypowiedzi... ;-)
    Mam na tym pracować, ale na codzień nie jestem fotografem, bede robic tym sluby ale to bardziej w formie zabawy za kase wiec za zawodowca absolutnie nie moge sie uwazac.

Domyslam sie ze wiekszosc nie otworzyla tego zdjecia: http://img232.imageshack.us/img232/748/mg0266.jpg przed napisaniem komentarza. Problem jest w tym ze nie są to pojedyncze piksele a dwa place czerwonych pikseli - jeden ma ich okolo 30 drugi 35, wszystkie obok siebie, i to widac nawet bez duzego powiekszenia.
    Ale mimo wszystko udzielone odpowiedzi pomogly mi bardzo, dziekuje wam wszystkim.
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

No dobra są,widać i co z tego? nie pierwszy i nie ostatni aparat z czyms takim,oddaj na mapowanie jak tak bardzo cie to boli i po krzyku,a lepiej nie zawracac sobie d*** bo chyba nie na każdej czułości ci wyskakują,a jak na wyzszych to po coś ten stempelek w PS zrobili ...
    Rób te śluby a syndrom nowej zabawki i szukania dziury w całym minie,ja wiem że każdy by chciał w domu ten NAJ egzemplarz wszystkiego no ale tak się nie da
    EOS + L i kupa gratów ...

Domyślnie

Kolego - zamknij dekielek, (mozesz wyjac szklo), Wylacz odszumianie, pyknij piekna czern i daj nam tutaj wtedy popatrzymy co ty tam masz.

Jak masz na gwarancji to odnies, zglos i niech naprawiaja wymieniaja wszystko jedno.

Jak nie masz do daj do przemapowania.

Masz defekt i to zadna tajemnica - czy miejsci sie on w kanonie dopuszczalnych nie wiem

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja tu widzę jeszcze jeden problem, nie wiem na co ostrzyłeś ale jeśli na oczy to masz front focus bo ostrość jest na prawej piersi. Jeśli na brzuch to też jest nieostry.

Domyślnie

Ostrzone nieco powyzej piersi (ostrosc pokrywa sie z zaznaczonym srodkowym punktem - wg Aperture ver 3.1) brak zablokowania i przekadrowania - moze byc delikatny Front Focus. Tutaj nie twarz byla ostrzona.

Wiec proponuje nie stresowac naszego kolege perfekcjoniste dodatkowym FF.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów