Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: nowy 5d mII vs bad pixel

Mieszany widok

Domyślnie nowy 5d mII vs bad pixel

Witam wszystkich, jestem tu nowy i bardzo prosze o pomoc. Wlasnie zakupilem puszke 5d mark II, zrobilem pierwsze zdjecia i... bad pixele. w zasadzie to prosze o potwierdzenie ze to bad pixele i pytam co dalej z tym robic - na gwarancje odsylac? tutaj link ze zdjeciem, czerwony bad pixel na wysokosci połowy zdjecia zupełnie z prawej strony przy lisciu kwiatka http://img413.imageshack.us/img413/9341/mg0014.jpg
    z gory dziekuje za pomoc
    pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

1. ja nie widzę na tym zdjęciu żadnego hota - tym bardziej po prawej przy kwiatku, którego i tak ledwo co widać takie wszystko ciemne... w zasadzie to nie widzę nigdzie żadnych hotów.
    2. na KAŻDEJ matrycy , nawet w sprzęcie nowym prosto z pudełka masz hot i bad pixele. to normalna i naturalna sprawa.
    3. jeśli Ci to przeszkadza - a szczerze wątpię, czy widzisz to na normalnych fotografiach bez wpatrywania się w kolosalne powięszenia - idziesz do serwisu i mapują Ci w ramach gwarancji matrycę.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    właśnie go z dużym trudem dojrzałem, przy wpatrywaniu się w 100% powiększenia...
    Ty serio z tym problemem czy żarty sobie robisz?
    przecież to iso 1000 i ledwo co go widać...
    powiem inaczej - załóż dekielek, ustaw iso 3200, manualny czas ok 30sek, zasłoń wizjer, wyłącz wszsystkie odszumiania w menu i potem obejrzyj to w 100% powiększeniu - wtedy przestaniesz się przejmować takimi drobnostkami
    Ostatnio edytowane przez nowart ; 16-12-2010 o 00:20 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

na serio bo przeszkadza mi ze wydaje tyle kasy i cos takiego mnie spotyka, mialem sprzet za grosze i nie bylo widac bad pixeli. to dam inne zdjecie na ktorym widac to bardzo mocno, nawet w dwoch miejscach (nad glowa i troche na prawo ponad glowa). mam na tym sprzecie pracowac i srednio mi sie widzi przy kazdym zdjeciu stemplowanie pixeli. a serwisy canona sa normalnie jako placowki i nie trzeba odsylac tego na gwarancji? tutaj link do zdjecia na ktorym porzadnie to widac http://img232.imageshack.us/img232/748/mg0266.jpg

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klu Zobacz posta
    Miałem podobny problem i bez problemu wymienili
    ale ty miałeś faktycznie ryśniętą matrycę, a tu kolega ma najzwyklejszego jednego hota - to nie jest to samo.

ten wątek jest bardziej odpowiedni:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=72023

Cytat Zamieszczone przez coffey Zobacz posta
    na serio bo przeszkadza mi ze wydaje tyle kasy i cos takiego mnie spotyka
    no to czuj się wyróżniony.
    jak my wszyscy.
    nie ma matryc bez uszkodzeń.
    nie w tej klasie sprzętu.

mialem sprzet za grosze i nie bylo widac bad pixeli.
    bo ich nie szukałeś, nie umiałeś znaleźć i do tego soft aparatu je sam usuwał.
    do tego zapewne idiotenproof automatyka lepiej dobierała czasy i iso i nie pozwalała na tak zwalone fotki?

mam na tym sprzecie pracowac
    serio serio?
    ale na zielonym kwadraciku?

oba przedstawione zdjęcia są za ciemne i wyciągane - ekspozycja była źle ustawiona, światłomierz złapał światło (na jednym z TV, na drugim z okna i z bluzki), trzeba było dać minimum +1 ev, zmniejszyć iso, wydłużyć czas i hotów nie byłoby widać.

(zginęłyby wśród innych )

a tak bardziej na serio: masz idealną matrycę, sam bym chciał taką mieć.
    z tylko jednym hotem

a serwisy canona sa normalnie jako placowki i nie trzeba odsylac tego na gwarancji?
    yy, że co?

moze ktos sprawdzic ile zdjec ma ten aparat
    ale gdzie ma mieć te zdjęcia?
    ile ma w buforze?
    ile mieści sie w buforze?
    ile ich robi na sekundę??

ech, ale zapewne masz jak zwykle "syndrom nowego nabywcy", który oznacza, że zaraz po sprawdzeniu hot-pixeli na matrycy należy dokładnie sprawdzić stan licznika aparatu. rozumiem, że kolejnym twoim pytaniem będzie: 'jak długo trzyma wam bateria?' ;-)

a odpowiadając: nie sprawdzisz licznika w 5D2 tak łatwo.
    przeczytaj ten wątek:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=37821

a tak poza tym - na wszystkie zadawane przez ciebie pytania padły już tu na forum dziesiątki odpowiedzi. wystarczy poszukać i poczytać.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

mxw - Twoja szydera na temat jakosci tych fotek byla zbedna, zdaje sobie z tego w 100% sprawe, probowalem sprzet, bawilem sie, wiem ze sa totalnie do niczego. no ja osobiscie uwazalem ze klasa tego sprzetu jest jednak dosc wysoka, mialem wczesniej pentaxa k10d i bez porownania ta zmiana, a zawodowcem nie jestem wiec lepszego nie potrzebuje. byc moze soft k10d sam je usuwal bo sprawdzilem wlasnie troche zdjec i nigdzie nie bylo widac zadnych czeronych pixeli. na zielonym kwadraciku nie bede pracowac, wiem że jesteś w swoim mniemaniu największym specjalistą i wszechbogiem ale troche kultury nie zaszkodzi.

co do zdania: a serwisy canona sa normalnie jako placowki i nie trzeba odsylac tego na gwarancji? miałem na mysli czy sa rozne placowki w roznych miastach, otoz moze byc to dziwne ale nie jestem z Warszawy...

a moim kolejnym pytaniem nie bedzie jak dlugo trzyma wam bateria

dziekuje Wam bardzo za pomoc,
    dobrej nocy

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....mam na tym sprzecie pracowac i srednio mi sie widzi przy kazdym zdjeciu stemplowanie pixeli
    .............
    .....zawodowcem nie jestem wiec lepszego nie potrzebuje
    To w końcu masz na tym sprzęcie pracować czy nie? Bo trudno wydedukować z Twoich wypowiedzi... ;-)
    A tak poważnie to tak jak już ktoś wspomniał, masz syndrom nabywcy nowej zabawki :-). Szukasz dziury w całym.... Za miesiąc, dwa Ci przejdzie i zaczniesz robić zdjęcia a nie doszukiwać się mankamentów :-)
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    To w końcu masz na tym sprzęcie pracować czy nie? Bo trudno wydedukować z Twoich wypowiedzi... ;-)
    Mam na tym pracować, ale na codzień nie jestem fotografem, bede robic tym sluby ale to bardziej w formie zabawy za kase wiec za zawodowca absolutnie nie moge sie uwazac.

Domyslam sie ze wiekszosc nie otworzyla tego zdjecia: http://img232.imageshack.us/img232/748/mg0266.jpg przed napisaniem komentarza. Problem jest w tym ze nie są to pojedyncze piksele a dwa place czerwonych pikseli - jeden ma ich okolo 30 drugi 35, wszystkie obok siebie, i to widac nawet bez duzego powiekszenia.
    Ale mimo wszystko udzielone odpowiedzi pomogly mi bardzo, dziekuje wam wszystkim.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

na serio bo przeszkadza mi ze wydaje tyle kasy i cos takiego mnie spotyka, mialem sprzet za grosze i nie bylo widac bad pixeli.
    To juz wyobrazam sobie jak zaczniesz sie wkurzac, gdy na wyzszych przeslonach zobaczysz plamy na matrycy/zdjeciach od brudu

Uzależniony

Domyślnie

to, jak duże "tyle" kasy wydałeś nie ma tu nic do rzeczy - hot pixele są na każdej matrycy. Tym bardziej będziesz je widział na wyższych iso i tak koszmarnie niedoświetlonych fotkach. napisałem Ci już powyżej wszystko. Ale skoro tak Ci to przeszkadza to odsyłasz do serwisu do Warszawy, gdyż tam jest jedyny autoryzowany serwis w PL, lub do sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru kons. z umową.

Domyślnie

Rozumiem Twoje zdenerwowanie, ja też nie tolerowałbym takich wykwitów na każdym zdjęciu z nowego aparatu. Zdecydowanie nie powinno ich tam być. Myślę że jeśli skorzystasz z prawa rękojmi lub gwarancji to serwis wymieni Ci matrycę. Miałem podobny problem i bez problemu wymienili, zerknij tu:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=70434

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów