Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: nowy 5d mII vs bad pixel

Coś już napisał

Domyślnie

Matryca ma ponad 20 milionów komórek światłoczułych, jeżeli masz tylko jednego hot pixela to się ciesz. Statystycznie to i tak niezły wynik!

Jeżeli tak bardzo Cię to boli, spróbuj włączyć ręczne czyszczenie matrycy. Niczego nie czyść, nawet obiektywu nie zdejmuj, chodzi pogłoska, że aparat po włączeniu ręcznego czyszczenia sam mapuje padnięte pixele. Uruchom ponownie aparat i zobacz czy pomogło. Jak nie pomogło to masz dwa wyjścia:
    1. Zignoruj ten jeden punkt, na odbitkach i tak nie powinno nic widać. W razie czego bardzo łatwo usunąć to w czasie obróbki.
    2. Wysyłaj do serwisu aby zamapowali tego hot pixela. Pamiętaj tylko, że taka sytuacja pewnie się powtórzy. Może sprzęt drogi ale fizyka obowiązuje wszystkich.

Ciesz się zdjęciami i nie nakręcaj siebie samego bo zwariujesz.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ghosthunter Zobacz posta
    Ciesz się zdjęciami i nie nakręcaj siebie samego bo zwariujesz.
    Święte slowa.

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

W moich obu piatkach mam hoty (jedna już po gwarancji) i nawet nie pomyślałem by wysłać do serwisu bo po pierwsze primo mogą przy okazji coś innego zwalić a po drugie primo zdjęcia trzeba na czymś powiesić a oba pixele są idealnie na środku wiec pomyślałem, ze to celowo do wieszania na ścianie i zostawiłem.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coffey Zobacz posta
    na serio bo przeszkadza mi ze wydaje tyle kasy i cos takiego mnie spotyka, mialem sprzet za grosze i nie bylo widac bad pixeli.
    To juz wyobrazam sobie jak zaczniesz sie wkurzac, gdy na wyzszych przeslonach zobaczysz plamy na matrycy/zdjeciach od brudu

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coffey Zobacz posta
    Witam wszystkich, jestem tu nowy i bardzo prosze o pomoc. Wlasnie zakupilem puszke 5d mark II, zrobilem pierwsze zdjecia i... bad pixele. w zasadzie to prosze o potwierdzenie ze to bad pixele i pytam co dalej z tym robic - na gwarancje odsylac? tutaj link ze zdjeciem, czerwony bad pixel na wysokosci połowy zdjecia zupełnie z prawej strony przy lisciu kwiatka http://img413.imageshack.us/img413/9341/mg0014.jpg
    z gory dziekuje za pomoc
    pozdrawiam
    Faktycznie to szukanie na siłę problemu. Nie przyszłoby mi do głowy żeby przez takie coś wysyłać body do serwisu czy też wymieniać. Z tego co jak przez mgłę pamiętam to mam chyba ze trzy takie kropki ale na odbitkach czy na monitorze w "normalnych" powiększeniach wogóle tego nie widzę. Są gorsze wady w aparatach więc nie widzę sensu zamartwiać się z tak błachego powodu. Idealnej puszki nie będziesz miał nigdy a z takim podejsciem to stracisz tylko zdrowie. Nie mniej jednak to Twój towar więc skoro nie jesteś zadowolony to walcz o swoje racje.
    Jestem ciekawy czy canon wymienia takie matryce w ramach gwarancji.

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem to samo w 1Ds III
    Odesłałem na Żytnią do serwisu i po sprawie.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amroz Zobacz posta
    Jestem ciekawy czy canon wymienia takie matryce w ramach gwarancji.
    Nie. Wyłącza pixel, podstawiając w miejsce generowanych przezeń danych uśrednioną wartość z sąsiednich. Robi więc dokładnie to samo, co robione jest np. w Lightroomie.

Oznacza to, że po takiej "naprawie" mamy - paradoksalnie - gorzej. Jeżeli bowiem hot na niskich iso czy krótkich czasach jakoś tam pracował, po mapowaniu pracować (dostarczać informacji) nie będzie w ogóle.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja bym sobie darowal odsylanie sprzetu... najlepiej zapomniec o tym bo i tak nie ma to wplywu na jakosc obrazka

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C4M Zobacz posta
    ja bym sobie darowal odsylanie sprzetu... najlepiej zapomniec o tym bo i tak nie ma to wplywu na jakosc obrazka
    Ale nie których to denerwuje np mnie i wolałem do serwisu oddać.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krasuski Zobacz posta
    Ale nie których to denerwuje np mnie i wolałem do serwisu oddać.
    I dwa tygodnie modłów do Świebodzińskiego, żeby ograniczyli się jedynie do porysowania lcd?
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów