430EXII nie posiada gniazda PC więc musiałbyś ją zmodyfikować jak opisano TUTAJ albo dokupić stopkę z gniazdem PC, wtedy możesz wykorzystać tani przewód (ok. 20zł za 5m) do wyzwalania lampy bo 40D gniazdo PC posiada. Inna opcja to kabel E-TTL ale 5m takiego kabla to już koszt ponad 100zł a więc tyle ile radiowy wyzwalacz Yongnuo. Osobiście korzystałem z przewodu ETTL i wyzwalałem 580EXII jako master i 420EX jako slave. Lampy błyskały ale rezultaty były niepowtarzalne, wystarczy że przy tych samych ustawieniach świateł modelka zmieniła pozycję i już ETTL zmieniał ekspozycję. Na manual nie mogłem przejść bo 420EX nie posiada trybu M i błyska tylko w ETTL. Kupiłem jednak dwie lampy Yongnuo 460II i wyzwalam je przez fotocelę błyskiem 580EX. 580EX w manualu oczywiście. Dziś dotarł wyzwalacz Yongnuo więc ostatecznie od kabla się uwolniłem. Lampy Yongnuo nadal wyzwalane są przez fotocelę więc wystarczy mi jeden nadajnik i jeden odbiornik. Docelowo proponuję Ci pójść właśnie w tym kierunku czyli 430EX w manualu i wyzwala pozostałe lampy przez fotocelę. Lampy Yongnuo kupiłem po 190zł/szt więc łatwo policzyć że jedną systemową a w Twoim przypadku musiałaby to być 580EX (jako master a 430 jako slave) można kupić 8 lamp Yongnuo.