Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: zbyt naswietlone

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

cyfrowe lustranki canona bardzo źle mierzą światło , ja ustawiłem od razu na dzień dobry korekte ekspozycji na - 3/4 stopnia co jednak nie do konca rozwiązuje problem .Przyczyna takiego stanu rzeczy jest nie znana,ale tak jest ,na kazdym iso będzie rozrzut inny.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    cyfrowe lustranki canona bardzo źle mierzą światło
    Jakoś nie przypominam sobie specjalnych kłopotów czy niezgodności z tym, co jest deklarowane.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

cyfrowe lustranki canona bardzo źle mierzą światło , ja ustawiłem od razu na dzień dobry korekte ekspozycji na - 3/4 stopnia co jednak nie do konca rozwiązuje problem .Przyczyna takiego stanu rzeczy jest nie znana,ale tak jest ,na kazdym iso będzie rozrzut inny.
    ale czad - tyle bubli ludziom wepchneli
    chcialbym zobaczyć Twoje zdjęcie np. sniegowego pejzazu z Twoja korekta -3/4 EV

chcesz robic na auto - uzyj kompaktu. Robi lepsze zdjecia.
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    ale czad - tyle bubli ludziom wepchneli
    chcialbym zobaczyć Twoje zdjęcie np. sniegowego pejzazu z Twoja korekta -3/4 EV

chcesz robic na auto - uzyj kompaktu. Robi lepsze zdjecia.
    masz racje to są buble,Canon z przed 30 lat to legenda przy tym co teraz daje .
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Domyślnie

...Przyczyna takiego stanu rzeczy jest nie znana....
    jest trochę znana, ale nie oznacza, że koniecznie to jest to:

Tryb matrycowy to naj- częściej używany spo- sób pomiaru oświetle- nia wbudowanego w aparat. Nazywany jest także wielosegment- owym, ewaluacyjnym lub wielopunktowym (choć ostatnie określenie tradycyjnie oznacza coś innego). Podstawą matry- cowego pomiaru światła jest porównanie informacji o natężeniu światła w różnych częściach kadru. Aparat mierzy jasność w wie- lu punktach, porównuje rozkład jasności z wbudowaną bazą da- nych i za pomocą skomplikowanych algorytmów oblicza, jaka kombinacja czasu i przysłony da najlepsze rezultaty dla wybranej czułości. Aparat tak dobierze parametry ekspozycji, żeby zdjęcie było równomiernie naświetlone – nie miało przepalonych świateł
    i niedoświetlonych cieni. Dużym plusem takiego rozwiązania jest wygoda, ponieważ w wielu typowych sytua-cjach system poradzi sobie bez problemu, umożliwiając fotografującemu skupienie się na kadrowaniu i uchwyceniu chwili. Minusem jest jego nieprzewidywalność oraz brak bezpośredniego wglądu w mechanizm działania. Ponieważ aparat za każdym razem porównuje fotografowaną scenę ze swoją bazą danych, nigdy nie możemy mieć pewności, jak się zachowa. A w świadomej fotografii przewidywalność wyników to podstawa. Do tego nie zawsze (a właściwie – rzadko) możliwe jest dobranie takich parametrów ekspozycji (czas i przysłona), żeby udało się zachować szczegóły zarówno w światłach, jak i w głębokich cieniach. Wtedy przydaje się tryb, którego działanie można przewidzieć, czyli pomiar centralnie ważony i punktowy.
    nigdy w to (problem z matrycowym) się nie zagłębiałem, więc jeśli nie trafiłem z propozycją, to przyjmę baty - jakoś po prostu kiedyś to studiowałem i mi ten artykuł zapadł w pamięci...
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Uprawnienia umieszczania postów